GAPS Ēdienu Receptes
                      Vienkārši, Veselīgi, Dziedinoši. Un katram pa spēkam

GAPS Latvija grupas Receptes 

GAPS Latvija ir slēgta grupa FaceBook, kurā apvienojas cilvēki, kas piekopj GAPS dzīvesveidu vai mācās to darīt. Šī grupa kalpo mums par savstarpēju atbalstu ceļā uz veselību. Mēs tur dalāmies ar saviem atradumiem, mazajiem solīšiem, secinājumiem, panākumiem, un arī receptēm. Pēc balsojuma grupā mēs nolēmām ar receptēm dalīties publiski, lai arvien vairāk cilvēku ierauga, ka ir viegli ēst un dzīvot veselīgi, ja tikai pamaina skatupunktu un izvēlas produktus, kas baro veselību nevis vairo slimību.

Šeit apkoposim ēdienu un dzērienu receptes, kas

Te ar laiku nāks klāt arvien vairāk recepšu, kas visas vienos augstākminētie principi. 

Iespējams, ka vēlāk, kad recepšu jau būs krietna kaudzīte, mainīsies arī šīs sadaļas formāts, lai atrašana būtu ērtāka un ātrāka, kā arī lai varētu komentēt. Šis ir iesākums.

Brīdinām, ka te nebūs mākslas foto cienīgu bilžu, jo gardo un veselīgo ēdienu moment-foto visbiežāk ir tapis ar telefonu gatavošanas brīdī vai mirkli pirms tā baudīšanas. Šajā sadaļā fotogrāfiju autori ir attiecīgo recepšu autori.

Iedvesmojies no mums un Izvēlies būt vesels! 

Labu apetīti!

BROKASTIS

BROKASTIS

Olas krējumā ukraiņu stilā

Cepamtraukā klāj plānas speķa strēmelītes. Ja nav svaiga speķa, derēs kūpināts (piemēram, Kunturu kūpinātais - maigi nokūpināts, gaišs speķītis).

Tad virsū liek vārītu olu pusītes un starpās plāni sagrieztus sīpolus. Starpas aizpilda ar krējumu, saber garšvielas. Virsū var likt ķimenes, un pie olām noteikti der karijs. 

Tad nu liek cepeškrāsnī uz 200 grādiem un cep zeltainu, kamēr krējums sarec.

Ēdu ar zaļumiem un fermentētajiem tomātiem.

Izmantotie produkti 

  • Olas
  • Speķis - svaigs vai kūpināts
  • Sīpoli
  • Skābs krējums
  • Ķimenes
  • Karijs
  • Zaļumi
  • Skābēti/fermentēti dārzeņi (piedevas)


BROKASTIS

 Pildītā omlete

Sakultās olas lej uz ietaukotas pannas. 

Uz vienas puses liek rīvētu sieru. 

Kad pankūka sarecējusi tā, lai var pārlocīt, to pārloka. Mazliet pacep, lai salīp abas puses.

Liek uz šķīvja, klāt skābo krējumu un zaļumus.
 
Pildīt var ar visu ko - vārītu gaļu, smalki sagrieztiem dārzeņiem...

Izmantotie produkti 

  • 4 Sakultas olas
  • Kāds no atļautajiem sieriem, piemēram, Latgales čedars
  • Sāls
  • Pipari
  • Skābs krējums
  • Zaļumi
  • Tauki cepšanai

UZKODAS

UZKODAS

 

Aknu pastēte

1:1:1 Aknas:burkāni:sīpoli, garšvielas pēc gaumes.

Sacep, sablendē vai samaļ. Gatavs!

Var ēst siltu, bet, kas paliek pāri, saliek trauciņos un ēd vēl vairākas dienas.

Var pievienot sviestu, ja vēlas stingrāku un treknāku, minētā proporcija nav obligāta 

Sallija Fallona  (Sally Fallon Morell) iesaka ēst aknas vismaz 2x nedēļā, grūtniecēm vēl biežāk, un zīdaiņiem jau no 4 mēnešu vecuma!

Izmantotie produkti 

  • Aknas
  • Burkāni
  • Sīpoli
  • Garšvielas
  • (Sviests)

ZUPAS / BULJONI

ZUPAS / BULJONI

Zivju frikadeļu zupa 

Derēs jebkura zivtiņa. Šī gatavota no 2 asariem. Nogriež zivīm galvu, izfilē. Galvu un asaku liek vārīties, tikmēr gatavo frikadeles. 

Frikadeles gatavo no zivs filejas, sīpola, sāls un garšvielām. Masu var samalt gaļasmašīnā vai izlīdzēties ar blenderi (ja izmanto blenderi, pēc tam mazāka mazgāšana pēc tam).

Kamēr vārās buljons, sīki sagriež dārzeņus un apcep taukos un iepriekš tapušajā cūkgaļas buljonā.

Gatavu buljonu izkāš un liek atpakaļ katliņā uz uguns, pievieno dārzeņus un frikadeles. Vāra, līdz frikadeles gatavas. Ēdot pievieno dilles un skābo krējumu. 

Izmantotie produkti

  • Vesela zivs 
  • Selerijas sakne
  • Burkāni 
  • Sīpoli
  • Cūku tauki
  • Svaigas vai saldētas dilles (nav obligāti)
  • Cūkgaļas buljons (nav obligāti)
  • Sāls
  • Garšvielas pēc gaumes 
  • Skābs krējums

ZUPAS / BULJONI

Vistas zupa GAPS gaumē

Vistu liek aukstā ūdenī, noputo, tad vāra buljonu daudz stundas (jo ilgāk, jo vērtīgāks būs buljons), piemēram 6-8 stundas būtu minimums.

Vārīšanās laikā pievieno 1/2 citrona sulu vai tējkaroti ābolu etiķa. Tā labāk buljonā izvelkas visas vērtīgās uzturvielas.

Ilgās vārīšanās laikā iztvaikojušo ūdeni papildina (ar vārītu ūdeni).

Īsi pirms gatavības beigām buljonam pievieno sāli, dārzeņus, zaļumus, pavāra vēl apmēram 15 minūtes un ēd uz veselību. Klāt šķīvī liek svaigus, saspiestus ķiplokus un skābus kāpostus.

Lasi šo recepti www.TopiVesels.lv bloga ierakstā

Izmantotie produkti

  • Vistas kaulainās daļas - spārni, mugura, u.c., kā arī āda un tauki
  • Burkāni
  • Brokoļi
  • Sīpoli
  • Ķiploki
  • Zaļumi (svaigi, saldēti vai kaltēti)
  • Himalaju Sāls
  • Citrons vai Ābolu etiķis
  • (Skābi kāposti)

PAMATĒDIENI

PAMATĒDIENI

Lietotāja Lilita Kalniņa attēls.

Lietotāja Lilita Kalniņa attēls.

Viltotais zaķis trīs variantos

Visu samīca. Šoreiz maltās gaļas masa sadalīta trijās daļās, lai ceptu zaķus ar dažādām garšām.

Vienai daļai pieliek saulē kaltētus tomātus. Tos tur eļļā vai pirms gatavošanas izmērcē. 

Citai daļai pieliek sakapātas austersēnes.

Trešajai daļai šoreiz nekā klāt nevieno. Variants - viducī liek vārītu olu. 

Veido kukulīšus, liek uz ietaukotas plāts un cep 200 grādos, kamēr gatavi. Cepšanas ilgums orientējoši 1 stunda, bet tas atkarīgs no zaķa lieluma un cepeškrāsns. Var vadīties pēc garoziņas. 

Te var fantazēt daudz un dikti. Var likt klāt arī riekstus, melnās plūmes, maltu zivi...

Izmantotie produkti 

  • Maltā gaļa
  • Olas
  • Siers (piemēram, Čedars)
  • Ķiploki
  • Zaļumi (lociņi, kinza, pētersīļi u.c.)
  • Saulē kaltēti tomāti (mērcēti olīveļļā)
  • Burkāni
  • Sāls
  • Pipari
  • Koriandrs
  • (Vārītas olas)
  • (Austersēnes)

PAMATĒDIENI

Sautēts trusis

Trusis sadalīts, tā akniņas, nieres, sirsniņa, tauciņi tiek likti katlā pasautēties sviestā (šo bagātīgi) ar burkāniem, sīpoliem, pētersīļa sakni un garšaugiem. Neizmirst sāli.
Pie garšaugiem īpaši jāpiemin kadiķogas, ķimenes un salviju - šis ir maģiskais garšvielu trio.
Kad trusis mazliet pasautējies sviestā un cepeškrāsns ir labi uzsilusi, tad pielej karstu ūdeni vai buljonu, katlam uzliek vāku un liek cepeškrāsnī uz 180-200 grādiem uz stundām trim. 
Pašās beigās pieliek sakapātus ķiplokus.

Izmantotie produkti 

  • Trusis
  • Sviests
  • Burkāni
  • Sīpoli
  • Pētersīļa sakne
  • Sāls
  • Garšaugi - kadiķogas, ķimenes, salvija
  • Ķiploki

PAMATĒDIENI

Lietotāja Lilita Kalniņa attēls.

Karbonādes GAPS gaumē

Cūkgaļas šķēles izdauza ar gaļas āmuriņu

Apviļā sakultā olā, garšvielās, apkaisa ar sāli

Apviļā mandeļu miltos

Cep cūku taukos vai Gī sviestā

Bauda kopā ar salātiem un kefīru

Izmantotie produkti 

  • Cūkgaļa
  • Mandeļu milti
  • Sausi, malti garšaugi
  • Sakultas olas 
  • Cūku tauki vai Gī sviests
  • Sāls

PAMATĒDIENI

Lietotāja Gunita Birģele attēls.

Biešu kotletes

Bietes sarīvē

Sīpolu sīki sakapā

Kaperus sagriež

Visu samaisa ar malto gaļu

Cep cūku taukos! 

Sanāk tādas saldas kotletes, kaperi dod patīkamu garšu. Labi turas kopā arī bez olām. Bet, protams, tās var pievienot.

Izmantotie produkti 

  • 2 Nelielas vārītas bietes
  • 700 g Maltā gaļa
  • 1 Sīpols
  • 1 Tējk. kaperi 
  • Sāls
  • (Olas - nav obligāti)

PAMATĒDIENI


Cūkgaļa ar bumbieru noti

Burkāni, bumbieri, sīpoli, timiāns, gaļa (pēc izvēles). 
Proporcijas un garšvielas pēc pašu garšas kārpiņām. 
Visu sagriež gabaliņos un cep olīveļļā.

Desertā: svaigi spiesta sula: burkāni, biete, ķirbis, kam klāt pievienota tējkarote mencu aknu eļļas.


Izmantotie produkti 

  • Burkāni
  • Bumbieri
  • Cūkgaļa
  • Timiāns
  • Sīpols

Sula:

  • Burkāns
  • Biete
  • Ķirbis
  • Mencu aknu eļļa (tējkarote)

PAMATĒDIENI

Pildītais ķirbis

Ķirbi izdobj, apkaisa ar sāli un sīpoliem, ielej iekšā mazliet eļļas un tad atkarībā no ķirbja lieluma cep cepeškrāsnī kādas 30 min.

Tikmēr apcep gaļu kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem, ķiplokiem, cukīni un garšvielām. 

Kad viss apcepies un ķirbis mīksts, ķirbi piepilda un vēl kādu laiciņu pasautē.

Var cept tik mazus ķirbjus, lai var katram individuāli pasniegt.

Lielāks sanāk tikpat garšīgi.

Receptes autore Violeta D.

Iedvesma - Ieva Bondare

Izmantotie produkti 

  • Lielāks ķirbis vai mazi ķirbīši
Pildījumam

  • Cūkgaļa
  • Cukīni
  • Sīpoli
  • Ķiploki
  • Garšvielas
  • Olīveļļa
  • Sviests

ZIVIS

ZIVIS

Lietotāja Lilita Kalniņa attēls.

Krāsnī cepti asari

Ja pats/i neproti/negribi makšķerēt/zvejot, uzrunā bļitkotājus, makšķerniekus, zvejniekus.

Ja cope izdevusies vai sarunas veiksmīgas, tad Tev rokā zivis.

Izķidā. Galvu nevajag griezt nost, jo no tās cepoties rodas gards buljoniņš, kas sasūcas zivīs. Žaunas izņem, viss cits paliek.

Iztīrītās zivis bagātīgi apziež ar taukiem, garšaugiem.

Uzkaisa, sāli, piparus un cep līdz gatavi.

Izmantotie produkti 

  • Asari
  • Tauki
  • Garšaugi
  • Sāls
  • Pipari


MAIZE

MAIZE

Lietotāja Lilita Kalniņa attēls.

Riekstu-sēklu maize

Riekstus vēlams vismaz nakti izmērcēt

Sajauc sēklas, riekstus, olas, taukvielas, sāli

Visu rūpīgi samaisa

Liek maizes veidnē, kas izklāta ar cepampapīru

Cep 170 grādos 1 stundu 

Iedvesma smelta šeit 

Izmantotie produkti 

  • 4-5 olas 
  • 500 g dažādas sēklas (linsēklas, ķirbju, saulespuķu utml)
  • Rieksti
  • Olīveļļa
  • Sviests vai Kokosriekstu eļļa
  • Sāls

KĀRUMI

KĀRUMI

Kokosriekstu bumbiņas

Sastāvdaļas rūpīgi samaisa

Veido bumbiņas

Uz cepampapīra, kurš ieziests ar taukvielu, cep apmēram 150 grādos, līdz gatavs 

Jo vairāk pieliek krējuma, jo mīkstākas bumbiņas sanāks...

Var izmantot arī kēksiņu formiņas

Izmantotie produkti 

  • Kokosriekstu skaidiņas
  • Olas
  • Skābs krējums 
  • Rozīnes (labāk, ja mērcētas)
  • Sasmalcinātas dateles/aprikozes/plūmes vai kas mājā atrodams (labāk, ja mērcēti)
  • Taukviela cepšanai (sviests, kokosriekstu eļļa, dzīvnieku tauki)

PANKŪKAS

PANKŪKAS

Zemesriekstu-banānu pankūciņas 

Visas sastāvdaļas sajauc.

Kārtīgi ar blenderi sakuļ. 

Cep kokosriekstu eļļā.

Pasniedz ar mērcīti -  zemenes ar medu. Arī ar brūklenēm ļoti labi sader.

Ja banāni ir gana gatavi un salduma tajos ir daudz, var iztikt bez medus pankūku sastāvā.

Receptes autore Lita Z.

Iedvesma no topivesels.lv

Izmantotie produkti 

  • 2 Banāni
  • 4 Olas
  • 3 Lielas karotes zemesriekstu sviests
  • 1 Karote medus
  • Kanēlis
  • Kokosriekstu eļļa cepšanai

Mērcītei

  • Zemenes
  • Medus

PANKŪKAS


Jautrās banānu pankūkas

Ideja mazu bērnu mammām - banānu pankūkas jaunās vēsmās.

Sablenderē kopā banānus,olu, kanēli, sāli.

Cep kokosriekstu eļļā.

Rotā ar svaigu banānu šķēlītēm, ogām, medu.

Izmantotie produkti 

  • 2 Banāni
  • 1 Liela ola
  • Kanēlis
  • Naža gals sāls 
  • Kokosriekstu eļļa

Rotāšanai

  • Svaigs banāns
  • Ogas
  • Medus

PANKŪKAS

Zirņu & Kokosa pankūkas

Visas sastāvdaļas sajauc.

Kārtīgi ar blenderi sakuļ. 

Uz labi taukainas pannas liek divas ēdamkarotes mīklas, izlīdzina, cik lielu grib. Vislabāk tik lielu, cik liela lāpstiņa vai mazliet lielāku, lai smuki var apgriezt. 

Cep ne uz pašu maksimālo plīts karstumu (7 no 9).

Kad pankūkas gatavas, uzliek sviestu, medu un vico iekšā.

Izmantotie produkti 

  • 6 Olas
  • 3 Ēdamkarotes zirņu miltu
  • 6 Ēdamkarotes kokosriekstu miltu
  • Glāze svaigpiena
  • Pusglāze atlaidinātu saldētu kabaču (var svaigus)
  • (Variants - kabaču vietā ķirbis)
  • Soda
  • Sāls
  • Stēvija
  • Gī sviests vai dzīvnieku tauki cepšanai
  • Medus

PANKŪKAS

Sāļās ķirbju pankūkas

Sarīvē ķirbi un sieru, pievieno olas, sāli, piparus un dilles. Cep Gī sviestā uz lēnas uguns zem vāka. 

Pasniedz ar skābo krējumu un dillēm.

Kas var būt labāks par šo?
Šķiet, ka gardākas par kartupeļu pankūkām! Godīgi!

Izmantotie produkti 

  • Ķirbis
  • 2 olas 
  • Siers 150 g
  • Skābs krējums 
  • Sāls
  • Pipari
  • Dilles
  • Gī sviests cepšanai

DESERTI

DESERTI


Slinkais našķis 

Kokosriekstu eļļā apcep gareniski pārgrieztus banānus. 

Kad gatavi, apsmērē ar medu (nav obligāti) un apbārsta ar kanēli. 

Pasniedz ar skābu krējumu vai pat paštaisītu saldējumu..

Izmantotie produkti 

  • Gatavi banāni 
  • Kokosriekstu eļļa 
  • Kanēlis
  • (Medus)
  • Skābs krējums


DESERTI

Lietotāja Laima Mežīte Ex Ungure attēls.

Biezpiena sacepums

Visus produktus samaisa, liek formā un cep cepeškrāsnī. Sanāk tāds ar karoti ēdams gardums, kam var pievienot vēl kanēli, ja kārojas.

Tieši tik vienkārši var gatavot un ēst veselīgi!

Izmantotie produkti 

  • Biezpiens
  • Olas
  • Krējums
  • Medus
  • Āboli
  • (Kanēlis)

DESERTI

Lietotāja Zanda Peizuma attēls.

Ātrais ābolu našķis

Katliņā ieliek Gī sviestu (var arī pusi uz pusi ar kokosriekstu eļļu). Sagriež ābolus šķēlītēs, ieber katliņā, un pieliek kanēli. 

Kamēr tur viss čurkstinās, sagriež smalkāk iepriekš izmērcētās dateles, plūmes, žāvētas dzērvenes, pieber klāt katliņā un uzlej mazliet ūdens. Sautējas viss dažas minūtes, līdz āboli galīgi mīksti. Šajā brīdī var ņemt nost, vai arī pielikt mērcētos riekstus. 

Ja trūkst salduma, pēc noņemšanas no uguns var pielikt pustējkaroti medus. 

Bļodiņā ieliek kārtīgu ēdamkaroti grieķu jogurta, mazliet mandeļu sviestu un pārber pāri ābolu masu. Apslaka ar citrona sulu. 

Sastāvdaļas var variēt, bet galvenais tajā visā ir Gī sviests un ābols.

Recepte īpaši noderīga tiem, kam saldais zobiņš!

Kāruma autore Zanda P.

Izmantotie produkti 

  • Gī sviests  ~ 1 tējkarote ar kaudzi
  • (Kokosriekstu eļļa)
  • Āboli
  • Kanēlis
  • Mērcētas dateles
  • Mērcētas plūmes
  • Mērcētas žāvētas dzērvenes
  • Grieķu jogurts
  • Mandeļu sviests
  • Citrona sula
  • (Mērcēti rieksti)
  • (Medus 1/2 tējkarote) 

KŪKAS

KŪKAS                                           

GAPS Latvija 1. dzimšanas dienas kūka

Mērcēti/kaltēti Indijas rieksti pamatnei, sablenderēti kopā ar mērcētām datelēm.

Virsai: biezpiens sablenderēts kopā ar medu un krējumu, pievienots želantīns. 

Labu apetīti!

Izmantotie produkti                        

  • Indijas rieksti
  • Žāvētas dateles
  • Biezpiens
  • Medus
  • Krējums
  • Želatīns

KŪKAS

GAPS Meistarkūka. Varianti

"Biskvītu" cep uz cepampapīra apm. 175 grādos līdz gatavs, tad atdzesē. Sanāk 2 kārtas.

Krēma sastāvdaļas sablenderē un pievieno iepriekš uzbriedināto un izkausēto želatīnu, ieliek ledusskapī nedaudz sastingt. Krēmu ilgi ledusskapī nevajag turēt, tikai, lai sāk stingt un var iesmērēt starp biskvītiem.

Veido kūkas kārtas.  Pirmo liek "biskvītu", tad krēmu, atkal "biskvītu" un atkal krēmu. Un dekorē ar odziņām.

Šī kūka ir mūsu populārāko recepšu  vidū.

Kūku var veidot bezgalīgi daudzos variantos. Tos skati atsevišķā bloga ierakstā.

Izmantotie produkti   

"Biskvītam"

  • 600 g Biezpiens
  • 50 g Skābs krējums
  • 4 Olas
  • 2 Banāni

Krēmam 

  • Želatīns
  • 500 g Skābs krējums 
  • 6 Ēdamkarotes medus (gaumes lieta)
  • 250 g Zemenes

KŪKAS


Bezgrēka kūka

Visas pamatnes sastāvdaļas sasmalcina virtuves kombainā vienmērīgā masā. Kārto tortes veidnē. 

Izkausē kokosriekstu eļļu, pievieno pārējos krēmam paredzētos gardumus, samaisa un masu sakuļ ar mikseri. Pieliek uzbriedinātu, izkausētu un atdzesētu želatīnu, labi sajauc un masu pārlej pār pamatni.  Liek ledusskapī uz kādu neilgu laiku, lai sastingst.

Dekoram eko tumšā šokolāde.

Šo kūku par gardu atzīst pat GAPS un veselīga dzīvesveida skeptiķi. Tas ir augstākais novērtējums!

Fantastiskās kūkas autore Zanda P.

Šī recepte pamatā arī Curantur.lv 3. dzimšanas dienas kūkai. 

Izmantotie produkti      

Pamatnei

  • Mērcētas dateles
  • Mērcētas mandeles
  • Mērcēti Indijas rieksti
  • Sauja žāvētas un mērcētas dzērvenes

Krēmam

  • Kokosriekstu piena baltā daļa
  • Dabīgs jogurts ~ 250 g
  • Sula no citrona puses
  • 2 Cepti āboli 
  • Mandeļu sviests 120 g
  • Kokosriekstu eļļa ~ 90 g
  • Sablendētas meža mellenes un avenes ~ 250 g
  • Medus 100 g
  • Želatīns ~ 5 g

Dekoram eko tumšā šokolāde

KŪKAS


Svaigā avokado-laima kūka Vecgada vakaram

Kad svētku vakaram kārojas ko garšīgu, bet kopš Ziemassvētku mielasta prātā sev apsolījums atsākt ēst veselīgāk, tad te ir risinājums - Bezgrēka Torte, kurai ne kviešu milti, ne cukurs nav klāt stāvējuši...

Lasi šīs kūkas recepti atsevišķā bloga ierakstā

Izmantotie produkti                        

  • Žāvēti augļi
  • Dateles 
  • Rieksti
  • Kokosriekstu eļļa
  • Medus
  • Avokado
  • Laima sula un rīvēta miziņa
  • Vaniļas pāksts saturs
  • (Magones)
  • (Eko rūgtā šokolāde)
  • (Kokosriekstu piens)
  • Mandeļu milti (tikai kūkas pamatnes apkaisīšanai, lai kūka nepielīp)

Būs vēl!

Izvēlies būt vesels!

Copyright: Visas tiesības aizsargātas ©curantur.lv                                                                          Veidots ar Mozello - labo mājas lapu ģeneratoru

Brīdinājums. www.curantur.lv autore nav ārste. Viss, ko lasi šajā vietnē, atspoguļo www.curantur.lv autores zināšanas un personīgo pieredzi.  
Šī informācija nav uzskatāma par medicīnisku ieteikumu un nevar to aizvietot. Ja nolem izmēģināt kaut ko no šeit aprakstītā, tā ir tikai un vienīgi Tava atbildība.

 .