Probiotiķi      
Labās baktērijas veselības komandā

Nevaru neizveidot jaunu sadaļu par Probiotiķiem jeb Probiotiskajām baktērijām, kas ir mūsu veselības pamatā.

Kas tās tādas, kur dzīvo, ko dara, un vai varam tās pavairot, runāsim šajā sadaļā. Vai jāēd kapsulas vai pietiek ar skābiem kāpostiem, arī to skaidrosim te.

Ieskatam lasi manu rakstu, kā saistīta depresija un zarnu trakta veselība.

Kamēr tieku līdz kādam nelielam rakstiņam par šo tēmu, lasi zinātnieku un ārstu domas un atradumus, tiesa gan, angliski.

Dr Kelly Brogan ir ārste psihiatre, kas strādā ASV un savus pacientus ārstē kā Funkcionālās medicīnas speciāliste - galvenokārt ar diētas maiņu, vitamīniem un pārtikas piedevām, dabiskajiem hormoniem. Un vairumā gadījumu redz cilvēku atveseļošanos. Un tikai galējas nepieciešamības gadījumā vai ja citādi nevar, viņa iesaka, piemēram, antidepresantus, un arī tad tikai uz laiku. Dr Brogan ir ārste, kuras viedoklī es ļoti ieklausos, un šajā mājas lapā uz viņu atsaukšos ne reizi vien. Rakstā Probiotics for the Brain Dr Kelly Brogan uzskaita daudzās zarnu baktēriju funkcijas un parāda to nozīmi veselības (tai skaitā mentālās) uzturēšanā.

Šeit stāstīšu, kas ir galvenie labo baktēriju avoti, kā arī cik vienkārši pie tiem tikt savas un ģimenes veselības vārdā.

Un bez kavēšanās uzzini jau šodien, ka probiotiskās baktērijas, kas tik ļoti vajadzīgas optimālai veselībai, milzu daudzumos atrodamas šādos produktos:

  • skābi kāposti
  • jebkuri fermentēti dārzeņi (arī mūsu skābie gurķīši)
  • raudzētie piena produkti (kefīrs, jogurts u.c.)
  • probiotisko baktēriju kapsulas
  • fermentētas zivis (mūsu pašu siļķe, lai)
  • un tie ir tikai daži produkti, ko ātrumā zinu, nemaz nesākot pētīt citu kultūru tradīcijas fermentētu produktu gatavošanā un lietošanā, kā, piem, Miso zupa, utml.

Pati mājās kopš nesena laika skābēju gan kāpostus, gan man ir pieradināta kefīra sēne. Par to gan teorētiski (kāpēc mums to vajag), gan praktiski (ko un kā darīt) stāstīšu šajā sadaļā. Fermentēt dārzeņus vēl mācīšos, un labprāt darīšu to kopā ar Tevi. Un jau tagad saku - viss minētais īstenībā ir superviegli! 

Un neapvainojies Tu, kas to visu jau sen zini un pielieto ikdienā. Tomēr pēc daudzajiem cilvēku jautājumiem, es redzu, ka mūsu laikos ieskābēt kāpostus prot ne katra pilsētniece. Tām un tiem arī šī curantur.lv sadaļa.

Te ielikšu norādes uz labiem avotiem (interneta vidē, kā arī grāmatas), kas Tev palīdzēs ar praktiskajiem jautājumiem.

Šodien (19.11.2014) no savas GAPS skolotājas Natasha Campbell-McBride uzzināju par www.probioticjar.com - stikla burkām ar īpašu slēdzeni, lai gaiss fermentēšanas laikā no burkas tiktu laukā, bet netiktu iekšā. Šajā vietnē vari smelties iedvesmu gan praktiskajai pusei, gan atrast daudzas receptes. Tiesa, glaunā speciāli fermentēšanai paredzētā burka maksās apmēram 30 dolārus (plus piegāde). Bet ticu, ka latvieša praktiskais prāts spēj izdomāt daudz ekonomiskākus variantus, lai mums stikla burkas nebūtu jāieved no Amerikas:) 


Tavai lasīšanas ērtībai tagad esmu pārpublicējusi iepriekš tepat zemāk esošos rakstus atsevišķi sasniedzamā bloga formātā.

Lai nonāktu pie attiecīgās tēmas, spied uz bildes vai virsraksta.

Skābēsim kāpostus savai veselībai


Skābēsim kāpostus savai veselībai 17.12.2014




Fermentējam dārzeņus  28.11.2014






Mājās raudzēts kefīrs   17.01.2015






PREbiotiķi - kas tie tādi? 17.04.2015

Redzi, veselība un cilvēka organisms ir tik komplicēta sistēma, ka pat ar Probiotiskajām baktērijām vien nepietiek.

Lai būtu laba veselība, nepietiek ar Labajām = Probiotiskajām baktērijām zarnu traktā vien, kas, saprotams, ir Ļoooti svarīgi (kur ir Tava skābo kāpostu burka?). Labās baktērijas nepieciešams arī pabarot - un to varam dabūt gatavu ar Prebiotiķiem. Un atkal daba nāk mums palīgā - ja ēd ķiplokus, sīpolus, Jeruzalemes artišokus, augus, kas satur Inulīnu (cigoriņu sakne, topinambūrs, puravi, ķiploki, sīpoli utt.) u.c, tad Tavas organismam draudzīgās baktērijas būs gana labi pabarotas, augs un vairosies, un gādās, lai Tavs organisms strādātu optimāli un Tu justos labi.

Klausies Dr Perlmutter īso video rullīti par Prebiotiķiem šeit

Izvēlies būt vesels!


www.theanxietysummit.com 6.-20. maijs 2015

2015. gada 6. maijā sākas Anxiety Summit 3. Pieslēdzies pasaules zināšanām! Reģistrējies šeit

Uzzini, kas var būt Tava satraukuma, depresijas vai panikas lēkmju cēlonis. Tas var būt pat it kā tik nesaistīts aspekts kā pelējums, parazīti, SIBO, organisma piesārņojums ar svinu vai dzīvsudrabu utt. utjpr., nemaz nerunājot par vitamīnu vai aminoskābju, vai mikroelemetnu trūkumu organismā.

Uzzini, ka ar piemērotu uzturu un vitamīniem, kā arī organisma attīrīšanu Tu vari samazināt vai atvadīties pavisam no nemiera, uztraukuma, depresijas, panikas utt., kas traucē baudīt dzīvi pilniem malkiem... Klausies, piemēram, Summer Bock interviju, kurā uzzinām joprojām daudz jauna par skābiem kāpostiem un kefīru, kā arī šo lielisko probiotiķu avotu potenciālu mūsu veselības sakārtošanā. Varu tikai piekrist viņai, ka ceļš uz veselību sākas ar lēmumu - es uzņemos 100% atbildību par savu veselību, un ES sevi atveseļošu. Tad var sākties arī reāli soļi veselības virzienā.

Zemāk publicēju savas piezīmes, klausoties Summer Bock interviju (8. maijs 2015)  Sauerkraut for Gut Healing and Reducing Anxiety 

Klausies Summer Bock interviju un uzzini, kā viņa sevi atveseļoja - gan no alerģijām, gan panikas lēkmēm, gan IBS utt. Varu tikai piekrist viņai, ka ceļš uz veselību sākas ar lēmumu - es uzņemos 100% atbildību par savu veselību un ES sevi atveseļošu. Tad var sākties arī reāli soļi veselības virzienā. Summer Bock atklāja (tālajā 2005. gadā) Probiotiķu nozīmi, skābu kāpostu un kefīra brīnumainās spējas, un viņas veselība atgriezās. Zini, ka tas iespējams arī Tev... 

Intervijā uzzini, ka zarnu trakta mikrofloras 3 lielākie bojātāji ir Antibiotikas, Stress un Pārstrādāta pārtika. Ka skābi kāposti satur 30 dažādu mikroorganismu, kas var palīdzēt Tev uzlabot veselību, bez tam skābos kāpostos esošā pienskābe ir dabisks antibiotiķis, kas gan palīdz skābajos kāpostos neieviesties visādām nelūgtām baktērijām, gan, kad mēs to uzņemam ar skābajiem kāpostiem, tātad arī mūsu zarnu traktā jau sāk darboties dabiska aizsardzība. Arī labās baktērijas zarnu traktā veido pienskābi. 

Aizsargājošā pienskābe rodas arī, ja raudzē pienu ar Kefīra sēni. Tad piena rūgšana ir kontrolēts process, un kefīra sēnē esošās labās baktērijas un raugi, izdalot pienskābi, neļauj savairoties patogēnajām baktērijām. Vai zināji, ka Krievijā slimnīcās pēc mammas piena pirmais "piebarojums" esot Kefīrs? Vai vari iedomāties, kāpēc? Vai zināji, ka ar kefīru var mazināt/izārstēt mazuļa laktozes nepanesamību, jo kefīrā laktoze jeb piena cukurs jau ir sašķelti? Nu, vai nav ģeniāli vienkārši?

Kefīrs satur gan daudz vitamīnu, gan stimulē gļotādu imūnreakciju un tādā veidā aizsargā organismu no mikrobu invāzijas, tāpat kefīrā esošie peptīdi palīdz stimulēt imunitāti, kas svarīgi alerģiju un autoimūno saslimšanu gadījumā, kefīrs uzlabo gremošanu.

Savukārt, ja zarnu traktā dominē sliktās baktērijas (sk augstāk 3 cēloņus), tad tās, ēdot pārtiku, ko tām piegādājam (Tev garšo saldumi, vai ne?), izdala biotoksīnus un atkritumvielas, kas nonāk asinīs un piesārņo organismu, radot slimības, alerģijas un pārtikas nepanesamības. Summer Bock asinis lekcijā nodēvē par cilvēka notekūdeņiem...

Baktērijas skābos kāpostos un kefīrā spēj salabot zarnu traktu un līdz ar mazināt ar to saistītās slimības, kā alerģijas, astmu, IBS, mentālās problēmas u.c. Skābi kāposti spēj palielināt kuņģa skābumu, zarnu peristaltiku. Cilvēkiem, kam ir histamīna nepanesamība, var būt grūtības lietot skābus kāpostus (jo tie satur histamīnu). Jo ilgāk kāposti ir skābēti, jo mazāk histamīnu tie saturēs. Iemesls tam ir rūgšanas beigu procesos dominējošā Lactobacillus Plantarum baktērija, kas spēj sašķelt histamīnu. Ja ir vēlme vai vajadzība samazināt histamīnu saturu skābajos kāpostos, to ir iespējams panākt, liekot klāt šīs baktērijas, skābējot ķāpostus (meklēt Donna Gates Body Ecology mājas lapā). 

Vai zināji, ka skābējot kāpostus, tiek vairota kāpostos esošo uzturvielu bio-pieejamība, piem, C vitamīna daudzums palielinās daudzas reizes.

Un, protams, probiotisko baktēriju avots nav tikai skābi kāposti un kefīrs. Fermentēti produkti ir arī maize, siers, vīns, alus, miso, kimči...

Fermentēt spējīgo produktu (Ferments) iedalījums (Summer Bock):

  1. Funkcionālie - palielina, uzlabo funkcionālās organisma īpašības - skābi kāposti, kefīrs, miso u.c.
  2. Palielina asimilēšanu, veicina gremošanu - nesatur probiotiķus, bet padara produktu vieglāk asimilējamu - maize cepta ar ieraugu, ko mēs Latvijā pazīstam ļoti labi, kā arī tādi eksotiski maizes piemēri kā ar ieraugu ceptā plakanā etiopiešu maize Injera, indiešu brokastu maizīte Idli, kas gatavota no fermentētu lēcu vai rīsu miltiem. Ieraugā esošie raugi sašķeļ miltos esošo fitīnskābi un padara maizei vieglāk sgaremojamu
  3. Saglabāšanai - etiķis

Ja tomēr meklē skābus kāpostus veikalā, lūko pēc nepasterizētiem kāpostiem, kas atrodami veikala ledusskapja nodaļā. Vēl labāk - meklē savu kāpostu tantiņu tirgū. Bet vēl labāk - skābē pats/i, tas ir vienkāršāk nekā Tu domā. Meklē recepti šajā lapā. Iedvesmojies arī te www.pickl-it.com

Lai Tev un Taviem mīļajiem laba veselība!