Pētījums par uzturu bērniem ar autiskā spektra traucējumiem

Uzturs ar samazinātu ogļhidrātu saturu (SCD/GAPS) autiskā spektra simptomu mazināšanai bērniem - pilotpētījums  

Maģistra darbs

Darba autore Silvija ĀBELE

Darba vadītāja Dr Med Asoc. prof. Laila MEIJA

 Latvijas Universitāte Studiju programma UZTURZINĀTNE

Rīga 2019


KOPSAVILKUMS

Ar autismu saprot plaši izplatītus smadzeņu attīstības traucējumus, kuru etioloģijā būtiska ietekme ir gan vides, gan ģenētiskajiem faktoriem. Autisma izpausmes katram cilvēkam var būt ar individuālu simptomu kopumu, tāpēc biežāk runā par autiskā spektra traucējumiem (AST), ko raksturo simptomu triāde - problēmas integrēties sabiedrībā, komunikatīvie traucējumi un ierobežota, atkārtota uzvedība. Saskaņā ar CDC (Centers for Disease Control and Prevention) 2014. g. datiem ASV viens no 59 bērniem ir ar AST. Tiek vērtēts, ka Latvijā, tāpat kā Eiropā, ar AST ir katrs simtais bērns. Medicīniskajā literatūrā dominē viedoklis, ka šobrīd nav vienas terapijas, kas spētu mazināt AST pamatsimptomus. Tomēr ir publicēti pētījumi, kas rāda, ka ar uztura izmaiņām, parasti kombinācijā ar piemērotiem vitamīniem/uztura bagātinātājiem, var būtiski mazināt AST izpausmes. 

Biežāk lietotā diēta AST mazināšanai ir uzturs bez kazeīna un bez glutēna (GF/CF, Gluten-Free/Casein-Free diet). Darba mērķis bija izpētīt, vai ar uzturu, kurā ir samazināts specifisku ogļhidrātu daudzums (SCD, Specifiskā ogļhidrātu diēta/GAPS diēta, Gut and Psychology Syndrome), papildinātu ar vitamīniem/uztura bagātinātājiem (D vitamīns, omega-3 taukskābes, probiotiķi, C vitamīns, askorbilpalmitāts), bērniem ar AST iespējams uzlabot gremošanas trakta veselību, kā arī mazināt autismam raksturīgās izpausmes un simptomus. SCD/GAPS vadlīnijas no uztura iesaka izņemt cukuru, graudus, cieti saturošos dārzeņus, neraudzētos piena produktus, rūpnieciski pārstrādātu pārtiku. 

Darbs tika veikts kā prospektīvs gadījuma-kontroles intervences pētījums, kas ietvēra 10 bērnus ar AST, kuriem tika piemērots SCD/GAPS uzturs un kas papildus lietoja minētos vitamīnus/uztura bagātinātājus, kā arī septiņus bērnus ar AST, kuri turpināja parasto uzturu bez jebkādām izmaiņām, kuri tika izmantoti kā kontroles grupa. Bērnu vecums bija divi līdz 18 gadi. Pētījuma laiks bija trīs mēneši. Bērnu simptomus pētījuma sākumā, vidū un beigās novērtēja viņu vecāki, izmantojot septiņas starptautiski validētas anketas, pētījuma laikā tika veikta arī šo anketu validācija latviešu valodā. 

Pētījumā apstiprinājās, ka ar SCD/GAPS uzturu, papildinātu ar vitamīniem/uztura bagātinātājiem, bērniem ar AST iespējams uzlabot uzvedību, mazināt hiperaktivitāti un sensoro jutību, uzlabot valodas uztveri un sapratni, kā arī socializēšanos. Lai apstiprinātu šos rezultātus, būtu nepieciešams apjomīgāks pētījums ilgākā laika periodā. SCD/GAPS uzturs un ieteiktie vitamīni/uztura bagātinātāji var būt drošs un efektīvs veids, kā palīdzēt bērniem ar AST mazināt autiskā spektra simptomus un izpausmes.