Ko iesaku neēst

Te īsumā ieteikšu neēst to, kas var kaitēt Tavai veselībai, tā vietā, lai dotu nepieciešamās barības vielas un veselību Tavam organismam

  • Kāpēc smalkais galda sāls nav labs Tavai veselībai
  • Kāpēc es nedzeru šķīstošo kafiju  (un kopš 2.01.2015 - arī malto vairs ne - esmu nolēmusi janvārī kafiju nedzert vispār, skatīsim, kā man ies tālāk)
  • Kāpēc manā ģimenē mēs neēdam margarīnu 
  • Kāpēc nelietojam cepamās augu eļļas - lasi zemāk
  • Kādi produkti mūsu veselībai vairāk kaitē nekā dod labumu - pilngraudu kviešu maize, augu eļļa, homogenizēts piens, rapšu eļļa, enerģijas tāfelītes, soja utt. - Lasi rakstu te
  • Te lasi, kāpēc steidzami jāizmet mikroviļņu krāsns

Glutēnu saturoši produkti

Cik iespējams, izvairies no Glutēnu saturošiem produktiem. Dr Tom O'Bryan saka, ka cilvēka organismā nav fermenta, kas spētu sašķelt glutēna molekulu. Un ka daudzas hroniskas slimības mēs paši radām, ēdot glutēnu saturošus produktus, kamēr organisms jau sen signalizē par tā nepanesamību. Lasi vairāk sadaļā Glutēnam Nē

Ko Ārsti Tev Nestāsta: Sliktā baltmaize – un kāpēc to nevajag ēst. Ir kas vēl ļaunāks par glutēnu...


Pasterizēts un homogenizēts piens 08.02.2016

Curantur.lv atļaujas nepiekrist Zem lupas: piens ar ilgu uzglabāšanas termiņu. Cik tas veselīgs? rakstā apgalvotajam, ka pārstrādes process nemazina piena uzturvērtību.

Pasterizācija nogalina pienā dabiski esošos fermentus (laktāzi, lipāzi, fosfatāzi u.c.), kas palīdzētu organismā sašķelt piena olbaltumu kazeīnu un piena cukuru laktozi, kā arī atvieglotu kalcija uzsūkšanos. Tieši pienā neesošo fermentu dēļ cilvēkiem bieži ir alerģijas pret kazeīnu un laktozi.

Tāpat termiskā apstrāde nogalina pienā esošās labās baktērijas, imunoglobulīnus un daļu ūdenī šķīstošo vitamīnu, pie tam viss C vitamīns praktiski iet bojā.

Tik tālu galvenie pasterizācijas sliktumi. Ja vēl piens tiek arī homogenizēts, tas tiek sabojāts vēl vairāk. Homogenizācijas procesā tiek mehāniski sarautas pienā esošās tauku molekulas, kas tālāk tās pakļauj oksidēšanās riskam. Šādi oksidēti tauki nav draudzīgi organismam un drīzāk veicina slimības nekā veselību.

It kā piens vēl nebūtu pietiekami sabojāts, tam pievieno cukuru un aromatizētājus... pirms to salej Lāsēna krāsainajās kārbiņās un tas nonāk mūsu bērnu organismā. Un tad brīnāmies, kāpēc mazie bieži slimo. viņiem ir ekzēmas un alerģijas... Vai zināji, ka ar labas kvalitātes svaigo pienu var pat alerģijas ārstēt?

Tāpēc labāk dodies pēc svaiga, nepārstrādāta, treknākā - tātad veselīgā - piena pie zemnieka nevis uz lielveikalu, lai ko stāstītu pārtikas tehnologi un profesori.

Sk rakstu 10 Iemesli, kāpēc jādzer nepārstrādāts piens


Līdz nepazīšanai rūpnieciski pārstrādāta pārtika

  • Progresīvie uztura speciālisti iesaka neēst ēdienu, ko kā ēdamu neatpazīst Tava vecmāmiņa un vecvecmāmiņa.
  • Pārstrādāta pārtika parasti satur pārtikas krāsvielas, uztura garšas pastiprinātājus (MSG)
  • 30 nosaukumi, zem kuriem viltīgi paslēpts MSG (sk zemāk) jeb Mono sodium glutamate, kas ir garšas pastiprinātājs, tāpēc liek mums sniegties pēc Vēl...

    Lai uz veikalu nav jāiet ar vārdnīcu rokās, visvienkāršāk ir pirkt tikai tos produktus, kam leibeļi (no angļu Labels) nav jāburto - gaļas kauliņus, bietes, olas. Burkānam vēl sastāvu neviens virsū neraksta. A varbūt vajadzētu, ja pa godīgo?

    Piedod par valodu. Tas - lai sulīgāk:)

Foto/diagrammas autori minēti bildē

Pēc šāda palīga mēs lūkotu, lai ieraudzītu, kas īsti mūsu pirktajos produktos ir iekšā. Bet īstenībā to darām, lai saprastu, kas ēdamlietās NAV iekšā. Tad ta nu laiku pienākuši - uz veikalu jādodas ar vārdnīcu rokās:)
Mans ieteikums būtu pavisam vienkāršs. Ja mums rokās jāgroza paka vai burciņa un jāmeklē, kur smalkiem burtiem (jā, brilles arī jāņem līdzi) ir uzskaitīta E- vielu rinda, tā vietā, lai šķirtu vaļā E-vārdnīcu, cerot atrast, ka uz paciņas/burciņas minētie E nebūs tie kaitīgie E no Grāmatas,... es ierosinu šo paku vai burciņu vienkārši likt plauktā atpakaļ.
Jo burkānam, bietei, kāpostam, gaļas šķēlei un daudziem citiem dabiskiem, pārtikas rūpniecības nesamocītiem un veselīgiem produktiem (nevis izstrādājumiem) E vielu klāt nav (vai nevajadzētu būt). Un tad arī šādu E-vielu vārdnīcu nevajadzēs. Tu taču ej uz veikalu (vēl labāk - tirgu) pēc pārtikas ģimenei, nevis uz ķimikāliju bodi.
Un tik zīmīgi labs ir Grāmatas nosaukums. Un iedomājies tagad sevi kā misijā izsūtītu izmeklētāju rosāmies pa veikalu, izmisīgi meklējot un mēģinot saprast, kurus Mēslus Tu ģimenei esi ar mieru celt galdā. Vai tiešām?
Izvēlies būt vesels!
Silvija Ābele / www.curantur.lv 04.03.2015


Ģenētiski modificēta pārtika (GMO) 

Kā pirmos jāmin kukurūza un soja.

Skaties video sadaļā Veselība / Vides nozīme

Te saite uz rakstu, kas ilustratīvi parāda GMO kaitējumu

No Jeffrey Smiths lekcijām uzzinu, ka tieši GMO pārtikas produktos visu citu problēmu starpā ir viens no iemesliem cilvēku (un dzīvnieku) zarnu trakta problēmām (leaky gut), kas īpaši izteiktas autiskā spektra diagnozes gadījumā.

Mājas lapas un iniciatīvas, kas aktīvi iestājas pret ģenētiski modificētu pārtiku (ASV):


 Lasi manu ierakstu bloga formātā GMO ietekme uz veselību - vai pārsteigums? 1. maijs 2015


Pārtika, piesārņota ar pesticīdiem un herbicīdiem

Lasi www.ewg.org materiālu Dirty Dozen and Clean Fifteen - par augļiem un dārzeņiem, kas piesārņoti ar pesticīdiem un herbicīdiem, ko noteikti nevajag ēst. Turpat atradīsi arī veselīgos un tīros dārzeņus un augļus


Cukurs 

Skaties šo Jamie Oliver TED talk lekciju (20 min) kopā ar saviem bērniem

Izrādās, cukurs ne vien baro, bet rada vēža šūnas


Kāpēc mēs nelietojam "cepamās" augu eļļas 9. aprīlis 2014

Augu eļļas ir bagātas ar vērtīgām nepiesātinātajām taukskābēm, kas ir ļoti nestabilas, un ko var sabojāt gaisma, skābeklis, karstums, spiediens. Šo eļļu ekstrakcijai no augiem un sēklām, diemžēl, izmanto augstas temperatūras, spiedienu, kā arī dažādas ķimikālijas. Šis drastiskais process līdz ar to izmaina vērtīgo nepiesātināto taukskābju ķīmisko struktūru un pārvērš tās par nedabiskām un kaitīgām taukskābēm. Tad lielveikalos šīs eļļas tiek pārdotas lielās, caurspīdīgās plastmasas pudelēs kā eļļas cepšanai. Daudzu gadu desmitu mērķtiecīgas reklāmas un propagandas rezultātā šīs eļļas ir aizvietojušas dzīvnieku taukus, kurus cilvēki gadu tūkstošiem ir lietojuši cepšanai un gatavošanai. Kā teica Barry Groves, cilvēks ir vienīgais šīs planētas dzīvnieks, kas ir iemācījies sev pārtiku saražot. Un viņš arī ir vienīgais, kas ir pietiekami dumjš, lai pats šo pārtiku ēstu...

Bet tas vēl nav viss pārstrādāto augu eļļu ļaunums. Vēl vairāk tās sabojājam mēs paši gatavošanas procesā. Augu eļļas (pat kvalitatīva olīveļļa) cepšanās procesā maina savu ķīmisko struktūru – no veselīgajām nepiesātinātajām taukskābēm tās pārvēršas par piesātinātām trans-taukskābēm, kas organismā ir brīvo radikāļu avots. Šīs izmainītās trans-taukskābes, pēc ķīmiskās struktūras būdamas ļoti līdzīgas oriģinālajām taukskābēm, organismā piesaistās to vietā, bet nespēj darīt nepiesātināto taukskābju darbu, un tādā veidā šūnas it kā tiek nobloķētas. Tā rezultātā pasliktinās imunitāte, tas ilgtermiņā izraisa diabētu, vēzi, sirds slimības, aterosklerozi, neiroloģiskas dabas slimības u.c. 

Tāpēc augu eļļas izmantojamas tikai salātiem, bet nekad cepšanai. Savukārt, cepšanai burvīgi noder piesātinātie tauki, kas ķīmisko struktūru vairs mainīt nevar - sviests, dzidrinātais sviests jeb Gī, dzīvnieku tauki (cūku, zosu, pīļu, aitu, uc), kokosriekstu eļļa, palmu eļļa. Un aizmirsti reklamētās aplamības par slikto holesterīnu! Holesterīns ir Tavs draugs nevis ienaidnieks, jo visu citu nozīmīgo darbu starpā (veido Tavas smadzenes, nervu apvalku mielīnu, hormonus, katras šūnas membrānu un organellas) tas atveseļo iekaisīgos procesus un labo defektus (piemēram, asinsvadu sieniņu bojājumus) Tavā organismā. Un jo veselāks būs Tavs organisms, jo mazāk lieka holesterīna tam vajadzēs labošanas darbiem. 

Holesterīns nav cēlonis sirds slimībām, bet ir sekas nepārdomātai ēšanai (pasterizēts piens, cukurs, graudaugi, ķimizēta pārtika) un neatbildīgai dzīvošanai. Ja no gaļas un taukvielu ēšanas vajadzētu mirt ar sirds un asinsvadu slimībām, tad visi dzīvnieki-gaļēdāji būtu sen izmiruši sirds slimību epidēmijas dēļ. Bet dabā nav hroniski slimu dzīvnieku, pat aptaukojušos zvēru nav, toties mums ir miljoniem hroniski slimu cilvēku (sirds slimības, ateroskleroze, vēzis, diabēts, autisms, multiplā skleroze, Alcheimera sindroms utt.), kas gadu desmitiem pārtiek no līdz nepazīšanai pārstrādātas, it kā "veselīgas" pārtikas (cepamās eļļas un margarīniem tai skaitā) - šī atkal ir Barry Groves doma. 

Par Holesterīnu vēl tiksimies citā reizē kādā plašākā rakstā. Bet vai zināji, ka margarīnā, kas ir hidrogenētas, ķīmiski sabiezinātas augu eļļas, paliek klāt toksiski metāli (Niķelis, Alumīnijs), kas darbojas kā katalizatori hidrogenēšanas procesā? Par to arī vairāk citā rakstā.

Vai apsoli izmest savu lielveikalā iegādāto cepamo eļļu caurspīdīgajā plastmasas pudelē, un vairs nekad tādu nepirkt? Un margarīniem turpmāk met lielu līkumu. Tā vietā ej uz tirgu pēc zosu vai cūku taukiem, pagatavo savu Gī sviestu un veikalos meklē labas kvalitātes auksti spiestu Olīveļļu (Extra Virgin). 

Būsim veseli!

Avots: grāmata Gut and Psychology Syndrome: Natural Treatment for Autism, ADD/ADHD, Dyslexia, Dyspraxia, Depression, Schizophrenia, Dr Natasha Campbell-McBride, 2010

Iedvesma: Barry Groves lekcija Homo Carnivorous. Klausies šeit


Turpmāk vēl

Copyright: Visas tiesības aizsargātas ©curantur.lv                                                                          Veidots ar Mozello - labo mājas lapu ģeneratoru

Brīdinājums. www.curantur.lv autore nav ārste. Viss, ko lasi šajā vietnē, atspoguļo www.curantur.lv autores zināšanas un personīgo pieredzi.  
Šī informācija nav uzskatāma par medicīnisku ieteikumu un nevar to aizvietot. Ja nolem izmēģināt kaut ko no šeit aprakstītā, tā ir tikai un vienīgi Tava atbildība.

 .