Slavenais Gī jeb dzidrinātais sviests
Metāla katliņā (bez plastmasas rokturiem) liek nesālītu sviestu (vēlams Organic) un liek cepeškrāsnī. Tur sviestu aizmirst 45-60 minūtes.
Sviests būs izkusis, tā pamatmasa būs pārvērtusies par dzidri dzeltenu vidus slāni, tie ir labie sviesta tauki Gī jeb Ghee, bet apakšā būs pienains šķidrums, tas ir piena sūkalu atlikums (olbaltumvielas), kas bija paslēpies sviestā. Nereti dzeltenajam slānim pa virsu peld baltas plēvītes (es vēl nezinu, kas tās veido, domāju, tas ir atdzisis Gī slānītis).
Jāpamanās paņemt tikai dzelteno, dzidro Gī sviesta tauku slāni. Atsevišķās plēksnītes no virspuses var noņemt ar karoti, tad dzelteno vērtīgo Gī nolej ļoti lēnām un uzmanīgi salej burciņā tā, lai baltais apakšējais šķidrums netiek līdzi (to lej laukā).
Gī sviestu glabā ledusskapī, tas nebojājas, to izmanto cepšanai, kā arī var smērēt uz maizes un lietot parastā sviesta vietā. Margarīnu taču Tu vairs nelieto, vai ne? Par to, kāpēc margarīns nav labs, rakstīšu citu reizi.
Kopš Tev mājās ir Gī sviests, drošu roku izmet laukā tās caurspīdīgās cepamās eļļas pudeles un vairs nekad nepērc - kāpēc, arī par to citu reizi.
No praktiskā viedokļa - ir ērti pagatavot vienā reizē uzreiz daudz Gī sviesta, lai ir krājumi labam laikam, tāpēc droši uzreiz kausē vairākas paciņas sviesta. Un kad Tu vienreiz būsi pamēģinājis/-usi, piekritīsi man, ka tas ir superviegli.
No 1.5 kg sviesta man sanāk gandrīz 3 puslitra burciņas zeltainās, veselīgās taukvielas. Tas manai šobrīd 4 cilvēku ģimenei pietiek veselam mēnesim cepšanai un gatavošanai.
Būsim veseli!
Avots - grāmata Natasha Campbell Mc-Bride, Gut and Psychology Syndrome
Paldies, ja sanāks atbildēt!
Ar cieņu, Laura