1. Dzimšanas dienas saldējums GAPS gaumē
Ceru, ka otra kārumu recepte vienā dienā Tev noteikti un galīgi viesīs pārliecību, ka manā ģimenē mēs esam lieli saldummīļi.
Lai gan iespēju robežā, protams, cenšamies domāt, ko pērkam, lai nekaitētu veselībai
ilgtermiņā. Jau vairāk kā pusgadu bērniem tik ierasto cepumu plauktiņu mājās
aizpilda sēkliņas, žāvētas plūmes, dateles, ik pa laikam pa kādai tumšajai šokolādei.
Jāatzīst gan, ka šos kārumus pārsvarā tiesāju es pati:) Jau pāris reizes mazajam
dēlam ir palicis slikti tieši pēc krāsaino košļeņu vai krāsaino konfekšu
nopirkšanas, kad retu reizi tās tiek izdīktas. Par 1 tādu reizi pat ziņoju FaceBook/Curantur.lv. Tagad puika jau pats saliek kopā
šo sakarību. Nesen vīrs, gribot bērnus iepriecināt, pārnesa mājās sen nepirktos Cheerios kukurūzas aplīšus, pēc ilgāka laika tos pagaršojot, manas garšas
kārpiņas šo izstrādājumu atzina par visai nebaudāmu, mirušu pārtiku. Bērni jau notiesāja
gan, bet līdz nākamajai pakai būs ilgi jāgaida, ja vispār...
Tik tālu atzīšanās mūsu grēkos, bet tālāk ceru Tevi iedvesmot vēl vienai veselīgai saldumu alternatīvai (Kūkas recepti GAPS gaumē meklē šeit).
Veselīgais dzīvesveids nebūt nenozīmē, ka salduma dzīvē vairs nav un nebūs. Atliek tikai pielikt nelielas pūles, pameklēt, padomāt... un atrast tik daudz variāciju saldināt dzīvi, savai un bērnu veselībai nekaitējot.
Tad nu nododu Tev vērtēšanai un vizuālai baudīšanai 1. Dzimšanas dienas saldējumu GAPS gaumē.
Un kam tad dzimšanas diena? Mums visiem kopā – jo tieši pirms gada – 2014. gada 10. martā pasaule ieraudzīja un pasauli ieraudzīja www.curantur.lv. Esam vēl tikai bērna autiņos. Bet tas jau netraucē mieloties ar garšīgiem un veselīgiem kārumiem. Veselīgu dzimšanas dienu mums visiem!
Oriģinālā recepte atrodama lieliskajā GAPS pavārgrāmatā „The Heal Your Gut Cookbook. Nutrient-Dense Recipesfor Intestinal Health Using the GAPS Diet”, Hillary Boynton and Mary G. Brackett, 2014.
Tev vajadzēs:
- 1 krūze skāba krējuma (ideālajā gadījumā – pašu ieraudzēts no
lauku piena)
- 2 ēdamkarotes medus
- rīvēta citrona miziņa
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
- ¼ krūze svaigu vai saldētu zileņu (vai
jebkuru citu ne pārāk skābu ogu)
Kā rīkoties:
Visas sastāvdaļas uzmanīgi sajauc un ievieto saldējuma formiņās. Tev jāpaciešas vismaz 4 stundas, kamēr saldējums saldētavā sacietē, vēl labāk – ļauj tam gatavoties visu nakti.
Mielojies uz veselību!
Arī te – iespējamās variācijas visdažādākās. Pēc pirmā veiksmīgā eksperimenta, lai formiņas nestāv tukšas, es tajās ielēju nākamo saldējuma maisījumu – sablendēts kefīrs, banāns, saldētas brūklenes, medus, ziedputekšņi. Šis manās mājās ir visai tradicionāls rīta kokteilis. Tagad to baudīsim sasaldētu un sauksim par saldējumu:)
Meita “suliņas saldējumam” izmēģināja kopā tikai saspiestas zemenes, banānu un apelsīnu sulu.
Esam pārņemti tik ļoti ar ideju par veselīgo saldējumu, ka es pat sāku apdomāt, vai tas nebūtu labs mazais bizness. Protams, vīrs ar savu racionālo prātu tūlīt man izklāja visus Pret argumentus, un es norimos. Bet bērni saka, kāpēc mums jātaisa bizness, labāk gatavosim veselīgo saldējumu paši sev:)
Grūtākais ir sadabūt saldējuma formiņas, un vispār aizdomāties saldējumu gatavot pašiem, pārējais ir nieks. Un mēs pat nestāvam klāt tiem speciālistiem, kas prot pagatavot gardu saldējumu kastē vai saldējuma gatavojamā traukā. Tā mums ir nākamā klase veselīgas ēšana skolā. Ko būtu labi apgūt visai drīz , jo priekšā vasara un ogas!
P. S. Jau atbildu uz jautājumu, ko ceru saņemt - formiņas ‘’suliņas saldējumam” pirku veikalā Tiger, bet saldējumam uz kociņa – Traktøren.
Izvēlies būt vesels www.curantur.lv 1. dzimšanas dienā!