Šajā sadaļā mēģināšu skaidrot un rādīt, kāpēc glutēnu saturošie graudaugi nav labākā pārtika un īstenībā tie var pat padarīt mūs slimākus
- Žurnālā Ko Ārsti Tev Nestāsta publicētais raksts Sliktā baltmaize – un kāpēc to nevajag ēst. Ir kas vēl ļaunāks par glutēnu...
Kas ir Glutēns
Te skati īsu 5 min video, kur Dr O`Brien vienkārši izskaidro, kas ir Glutēns.
Te (ar saviem papildinājumiem) mēģinu pārstāstīt īsumā šī video saturu latviski.
Glutēns ir olbaltums kviešos un citos graudaugos jeb lipeklis (no angļu valodas Glue - līme). Beidzamajos 50 gados glutēna saturs kviešos ir palielinājies par 50% (50/50 likums), kas nodrošina labāku, vieglāku maizes un konditorejas izstrādājumu struktūru. Jo vairāk lipekļa, jo labāk turas kopā maizīte rūgšanas procesā. Šis, protams, ir labi no pārtikas ražotāju viedokļa, taču ir ļoti neveselīgi mūsu organismam, jo zarnās esošie fermenti vairs nespēj pienācīgi sašķelt glutēnu par aminoskābēm.
Līdz ar to līdz galam nesašķeltas glutēna molekulas nonāk asinīs kā lieli peptīdu fragmenti, ko organisma imūnsistēma atpazīst kā svešiniekus un sāk pret tiem izstrādāt antivielas. Ja šis scenārijs turpinās pietiekami ilgi, vienā brīdī organisma imūnā sistēma sāk nobrukt (nespēj vairs atšķirt iebrucēju no savām šūnām), un aiz sajukuma sāk izstrādāt antivielas arī pret paša organisma audiem jeb organisma šūnas sāk uzbrukt pašas sev. Tā attīstās autoimūnās saslimšanas, no kurām kā piemēru var minēt Artrītu, Hašimoto tireoidītu, Celiakiju, Krona slimību u. c. (skati plašāku autoimūno saslimšanu sarakstu te). Dr`O Brien uzskata, ka šobrīd Celiakija ir katram 1 cilvēkam no 100, bet Glutēna nepanesamība ir 5-6% cilvēku.
Celiakijas gadījumā zarnu sieniņās esošās bārkstiņu šūnas (micro villae) ir atmirušas vai nedarbojas optimāli, kas savukārt nozīmē, ka zarnās nespēj notikt pilnīga barības vielu uzsūkšanās (asimilācija). Tāpēc bieži Celiakijas slimniekiem ir kalcija Ca nepietiekamība, kas savukārt var izraisīt Osteoporozi. Bet uzsūkšanās traucēta arī daudzām citām minerālvielām, bet katra šī svarīgā mikroelementa trūkums organismā var novest pie specifiskām veselības problēmām. Piemēram, Dzelzs Fe nepilnīga uzsūkšanās var būt viens no iemesliem daudziem sievietes veselības sarežģījumiem (endometrioze, neauglība uc - par Glutēna nepanesamības iespējamo saistību ar endometriozi skati video te.)
www.glutenfreesociety.org - Dr Peter Osborne veidota interneta vietne
www.glutenfreesociety.org Vari veikt testu, lai noskaidrotu, vai Tev ir glutēna nepanesamība. Tests šeit
Cilvēku veselības pieredze, atsakoties no Glutēna
Klausies 3 min video, kur uzzināsi, kā,
atsakoties no Glutēna, Christine atveseļojās no vairogdziedzera problēmām
(vairs nelieto zāles), atguva normālu svaru un atbrīvojās no izsitumiem uz ādas
Uzturs bez Glutēna
- SCD jeb Specifiskā Ogļhidrātu Diēta ir dzīvesveids bez Glutēna un Saliktajiem Ogļhidrātiem
- ir uzlabota un papildināta SCD versija
- Paleo diēta. Uztura piramīdas attēls no www.thepaleomom.com
Mājas lapas par dzīvi bez glutēna
- www.breakingtheviciouscycle.info
- www.scdlifestyle.com
- www.scd.lv
- www.glutenfreesociety.org
- www,gaps.me
- www.gapsdiet.com
- www.thepaleomom.com
Grāmatas par Glutēna ietekmi uz veselību
Attēli no www.amazon.co.uk un www.zvaigzne.lv. Uzspiežot uz grāmatas attēla, atradīsi saiti uz grāmatu tirgotāja un/vai izdevēja vietni
Turpmāk vēl