www.curantur.lv                                          Izvēlies būt vesels!
  • SĀKUMS
    • Par ko un Kāpēc šis viss
    • Par mani
    • Kontakti
    • Mans Ceļš uz Prieku
  • JAUNUMI
  • KONSULTĀCIJAS
  • HOMEOPĀTIJA
    • Kas ir Homeopātija
    • Nebeidzamā diskusija
    • Kam Homeopātija var palīdzēt
      • Homeopātija Ziemassvētkos
    • Īsa Homeopātijas vēsture
    • Homeopātiskās zāles
    • Homeopātiskās aptiekas
    • Kur lasīt par Homeopātiju
    • Kur mācīties Homeopātiju
    • Pētījumi Homeopātijā
    • Homeopātija: Latvijā, Eiropā, Pasaulē
    • Homeopāti Latvijā un Pasaulē
    • Homeopātija un Autisms
    • CEASE terapija un Autisms
    • Homeoprofilakse - alternatīva vakcinācijai
    • Bioķīmiskie šūnu sāļi
    • Baha ziedu terapija
  • GAPS
    • GAPS grāmata latviešu valodā
    • Kas ir GAPS
    • Dr Natasha Campbell-McBride lekcijas / intervijas
    • GAPS konsultantu kursi
    • Kam GAPS diēta var palīdzēt
    • GAPS un Autisms
    • PĒTĪJUMS : GAPS/SCD uzturs Autiskajiem bērniem
      • Kopsavilkums
      • Pētījuma dizains
      • 6-GSI
      • ATEC
      • MSEC
      • ASD
      • ABC
      • SSP
      • PGI-2
      • REZULTĀTU APKOPOJUMS
      • INDIVIDUĀLIE IEGUVUMI BĒRNIEM
      • SECINĀJUMI
    • GAPS Uztura programma
      • Kā no SCD rodas GAPS diēta
      • Mana satikšanās ar GAPS un Dr Natasha Campbell-McBride
      • GAPS Uztura programmas 3 daļas
      • Ko var. Ko nedrīkst. Un Kāpēc
      • Sākotnējā GAPS diēta (Intro GAPS)
      • GAPS diēta. Ieteicamie un Nevēlamie produkti
    • Mana GAPS diētas dienasgrāmata (Full GAPS)
      • GAPS dienasgrāmata HRONOLOĢISKI
    • Sākotnējā GAPS diēta. Dienasgrāmata (Intro GAPS)
      • 30 dienas
    • GAPS praktiski. Jautājumi un Atbildes
    • GAPS diētas 1 nedēļa
    • Te top www.GAPS.me latviski
    • GAPS Receptes
      • www.curantur.lv 3. dzimšanas dienas kūka
      • GAPS Meistarkūkas daudzie varianti
      • Svaigā avokado-laima kūka Vecgada vakaram
    • GAPS Semināri
  • BĒRNI
    • Vesels bērns
    • Kāpēc slimot ir veselīgi
    • Mazulis raud - vai kolikas?
    • Homeopātija
    • Diatēze/Ekzēma
      • Pārtikas alerģija
    • Bērnu slimības (Vējbakas, Masaliņas uc)
    • Astma
    • Zobi nāk!
    • Sāp austiņas
      • Sāp austiņas. Homeopātija
    • Autisms
      • Pētījums par Autismu un Uzturu
      • Vai vainosim gēnus
      • MMS un Autisms
      • Video konferences par autismu
    • Vakcīnas
      • "Nenomira - viss kārtībā" ???
      • SPKC "Diskusija" - Kāpēc vakcinēties?
      • MMR / Filma "Vaxxed: From Cover Up to Catastrophe"
    • UDS/UDHS
    • Raksti žurnālā Mans Mazais
  • VESELĪBA
    • Viedoklis
    • Ko Ārsti Tev Nestāsta
    • Kāpēc slimot ir labi
    • Alcheimers / Demence
    • Alerģijas
    • Anēmija
    • Autoimunitāte
      • Intervija žurnālam TAKA
    • Candida
    • COVID-19
    • Depresija
    • Diabēts
    • Galvassāpes
    • Gripa, vīrusi, saaukstēšanās
    • Holesterīns
    • Imunitāte
    • Kuņģī dedzina / Atvilnis
    • Multiplā skleroze
    • Organisma attīrīšana
      • Diatomu Silīcijs
    • Trauksme (Anxiety)
    • Vakcīnas
    • Vairogdziedzeris
    • Vēzis
      • Gersona terapija
      • Vēzis un Ketogēnā diēta
      • Onkoloģijas evolūcija
    • Vides nozīme
      • Mikroviļņu krāsnij Nē
    • Zobu veselība
      • Vai iespējams apturēt kariesu
  • SIEVIETĒM
    • Pubertāte
    • Īpašās dienas
    • Grūtniecība
    • Dzemdības
      • Mana dzemdību pieredze
    • Mazuļa zīdīšana
    • Menopauze
    • Uz līdzsvaru
    • Skaistuma krikumi
  • UZTURS
    • Semināri / Lekcijas
    • Raksti žurnālos
    • Uzturs veselībai
    • Ar uzturu pret slimību. Grāmatas
    • Ko iesaku neēst
      • GMO
    • Weston A. Price Ieteikumi un WAPF
      • Kas ir Weston A. Price
      • Kas ir WAPF
      • 11 Pamatprincipi tradicionālajās diētās
      • Ko mums būs ēst
      • Ko mums nebūs ēst un lietot
      • Ieskats WAPF 2. konferencē, Limerika 2016
    • Uzturs auglībai un mazuļa veselībai
    • Veģetārisms - Jā / Nē ?
    • Glutēnam Nē
    • Probiotiķi
      • Skābi kāposti
      • Fermentēti dārzeņi
      • Kefīrs
      • Biešu kvass
    • Uztura bagātinātāji
    • Dabas dziednīca
    • Manas receptes
    • Zinātne
    • Viedoklis
  • IEDVESMAI
    • Domas
    • Grāmatas, žurnāli
    • Noderīgas saites internetā
    • Cilvēki, vietas un lietas
    • Joga
    • Meditācija
  • ATSAUKSMES

Skābēsim kāpostus savai veselībai

17. jan. 2015,

Te bloga formātā pārpublicēju iepriekš - 2014. gada 17. decembrī - publicēto rakstu

Nedaudz īsāku ievadu un darba aprakstu skati sadaļā Manas receptes

Un beidzot uzticu Tev savu vienkāršo kāpostu skābēšanas recepti, lai arī Tu līdz Ziemassvētkiem paspēj tikt pie vēl kraukšķīgiem, bet jau ieskābušiem super veselīgajiem skābētiem kāpostiem. Ja nepaspēj uz Ziemassvētkiem, tad Vecgada vakaram garantēti:) Un, lai kā man gribētos šo manu steigu (Tev uzrakstīt laikā) sasaistīt kopā ar kāpostu štovēšanu svētku vakariņām, patiesībā manu jauno zināšanu gaismā es Tev iesaku veselīgos raudzētos kāpostus nesabojāt, karsējot un šmorējot. Jo to lielākā bagātība - probiotiskās baktērijas - tad aizies bojā. Bet tieši svētkos, kad vēders dabūs trūkties (vai ne?), tieši skābie kāposti Tavam organismam nāktu palīgā atgūt līdzsvaru zarnu traktā un līdz ar to arī vispārēju organisma labsajūtu. Baudi skābos kāpostus tāpat, ar olīveļļu, ar krējumu, ar sīpoliem, vinegretā (pamēģini bez kartupeļiem), liec klāt zupām (tikai ne ļoti karstā zupas šķīvī), visādos salātos... un skābu kāpostu sula ir lieliskākais veselības koncentrāts. Bet, protams, tālākā izvēle ir Tavā ziņā, te vien mudinu skābos kāpostus nemocīt ar karstumu, lai no šīs dabas veltes vari gūt maksimālo labumu savai un savas ģimenes veselībai. Jo karotē skābu kāpostu ir 100 reizes vairāk probiotisko baktēriju nekā augstas koncentrācijas labo baktēriju kapsulu pudelē. Konkrētāk par šo arī te. Īstenībā skābi kāposti ir Brīnumprodukts (Super Food), ko mūsu senči zinājuši gadu tūkstošiem.  

Tā kā kāpostgalvas var būt dažāda lieluma, man grūti Tev pateikt precīzus daudzumus. Un, zini, es savā virtuvē teju visu daru uz sajūtu, sāls daudzuma mērīšana "pirkstos" ir tikai viens piemērs. Un, mana "mērāmā" ir tikai labā roka jeb tās pirksti, kreisā netiek pie teikšanas savas nemākulības dēļ. Tāpēc nedusmo, ja Tev nesanāk tieši tādi daudzumi, kā man. Tos kāpostus, kas nesatilpst burkā, vienmēr var notiesāt tāpat. Nu, tad, kā Rainis saka: "Runas ir garas, darbs ir īss", ķeramies pie darba:) Un nesabaidies no Darīšanas nodaļas garā teksta. Process ir ļoti vienkāršs, te stāstu sīki un smalki cilvēkam, kas nekad nav kāpostus skābējis un nav pat redzējis neko no tā, ko vairums latviešu iesūc pārmantoto zināšanu pūrā jau kopā ar mātes pienu:)



Tev vajadzēs: 

  • 2 vidēja lieluma kāpostgalvas
  • 2-3 burkāni
  • Himalaju sāls vai Jūras sāls
  • Dzērvenes (nav obligāti)
  • 3 L burka
  • 1 neliela burciņa, kuras diametrs atbilst lielās burkas kakliņam (tas būs kā korķis). Augsta glāze arī ir labs variants
  • Liela bļoda vai katls, kur berzt kāpostus
  • Rīve, ēvele, ass nazis vai ideālā gadījumā - elektriskā rīve
  • Bļodiņa, kurā stāvēs burka, kamēr notiks rūgšana 
  • Stampiņa, ja Tava roka nelien burkā (un pat ja lien - ar stampu var labi saberzt kāpostus, īpaši, ja Tev lakoti nagi)

Lasīt tālāk »

Jaunākie ieraksti

  • GAPS grāmata latviešu valodā ir piedzimusi !
    19. jūl. 2022
  • Kā vēdera problēmas sakārtot ar uzturu
    2. jūn. 2022
  • Daba Cilvēku ir radījusi pilnīgu
    13. okt. 2021
  • "Bieži ar pacientu vienojamies, ka simptomi pēc vakcīnas ir tikai sakritība"
    10. aug. 2021
  • Vīrusa vai Panikas pandēmija? Kad jautājumu ir vairāk nekā atbilžu
    21. jūl. 2020
  • Uzturs maina autisku bērnu uzvedību
    25. apr. 2020
  • Uzturs pārim, plānojot mazuli / Uzturs grūtniecei
    14. feb. 2020

                Ziedot

Kā esi ievērojis/usi, www.curantur.lv netiek izvietotas reklāmas. Es šajā vietnē bez maksas un no sirds dalos ar savām zināšanām un pieredzi ceļā uz prieku un labāku veselību. 

Ja Tev noder www.curantur.lv lasītais, Tu vari manu darbu atbalstīt ar Ziedojumu, lai šajā lapā arī turpmāk nebūtu jāievieto reklāmas. Pateicos Tev par atbalstu.

 


Pašlaik Tu lasi sadaļā  UZTURS / Probiotiķi

  • Mājās raudzēts kefīrs
    17. jan. 2015
  • Fermentējam dārzeņus
    17. jan. 2015
  • Skābēsim kāpostus savai veselībai
    17. jan. 2015


©2023 - curantur.lv    

Atbildības atruna. www.curantur.lv autore ir ķīmijas zinātņu doktore, uzturzinātniece, uztura speciāliste, GAPS uztura konsultante, ārstniecības persona, bet nav ārste. Viss, ko lasi šajā vietnē, atspoguļo www.curantur.lv autores zināšanas un personīgo pieredzi.  Šī informācija nav uzskatāma par medicīnisku ieteikumu un nevar to aizvietot. Ja nolem izmēģināt kaut ko no šeit aprakstītā, tā ir tikai un vienīgi Tava atbildība. Izvēlies būt vesels!