Pāriet uz galveno saturu
curantur.lv                                       Izvēlies būt vesels!
  • SĀKUMS
    • Par ko un Kāpēc šis viss
    • Curantur.lv 10 gadi
    • Par mani
    • Kontakti
    • Mans Ceļš uz Prieku
    • Iedvesmai
  • JAUNUMI
  • KONSULTĀCIJAS
  • HOMEOPĀTIJA
    • Kas ir Homeopātija
    • Nebeidzamā diskusija
    • Kam Homeopātija var palīdzēt
      • Homeopātija Ziemassvētkos
    • Īsa Homeopātijas vēsture
    • Homeopātiskās zāles
    • Homeopātiskās aptiekas
    • Kur lasīt par Homeopātiju
    • Kur mācīties Homeopātiju
    • Pētījumi Homeopātijā
    • Homeopātija: Latvijā, Eiropā, Pasaulē
    • Homeopāti Latvijā un Pasaulē
    • Homeopātija un Autisms
    • CEASE terapija un Autisms
    • Homeoprofilakse - alternatīva vakcinācijai
    • Bioķīmiskie šūnu sāļi
    • Baha ziedu terapija
  • GAPS
    • GAPS grāmata latviešu valodā
    • Kas ir GAPS
    • Dr Natasha Campbell-McBride lekcijas / intervijas
    • Es - GAPS uztura konsultante
    • Kam GAPS diēta var palīdzēt
    • GAPS un Autisms
    • PĒTĪJUMS : GAPS/SCD uzturs Autiskajiem bērniem
      • Kopsavilkums
      • Pētījuma dizains
      • 6-GSI
      • ATEC
      • MSEC
      • ASD
      • ABC
      • SSP
      • PGI-2
      • REZULTĀTU APKOPOJUMS
      • INDIVIDUĀLIE IEGUVUMI BĒRNIEM
      • SECINĀJUMI
    • GAPS Uztura programma
      • Kā no SCD rodas GAPS diēta
      • Mana satikšanās ar GAPS un Dr Natasha Campbell-McBride
      • GAPS Uztura programmas 3 daļas
      • Ko var. Ko nedrīkst. Un Kāpēc
      • GAPS sākuma diēta (Intro GAPS)
      • GAPS diēta. Ieteicamie un Nevēlamie produkti
    • Mana GAPS diētas dienasgrāmata. GAPS pamata diēta
      • GAPS dienasgrāmata HRONOLOĢISKI
    • GAPS sākuma diēta. Dienasgrāmata (Intro GAPS)
      • 30 dienas
    • GAPS praktiski. Jautājumi un Atbildes
    • GAPS diētas 1 nedēļa
    • GAPS Receptes
      • www.curantur.lv 3. dzimšanas dienas kūka
      • GAPS Meistarkūkas daudzie varianti
      • Svaigā avokado-laima kūka Vecgada vakaram
    • GAPS Semināri
  • BĒRNI
    • Vesels bērns
    • Kāpēc slimot ir veselīgi
    • Mazulis raud - vai kolikas?
    • Homeopātija
    • Diatēze/Ekzēma
      • Pārtikas alerģija
    • Bērnu slimības (Vējbakas, Masaliņas uc)
    • Astma
    • Zobi nāk!
    • Sāp austiņas
      • Sāp austiņas. Homeopātija
    • Autisms
      • Pētījums par Autismu un Uzturu
      • Vai vainosim gēnus
      • MMS un Autisms
      • Video konferences par autismu
    • Vakcīnas
      • "Nenomira - viss kārtībā" ???
      • SPKC "Diskusija" - Kāpēc vakcinēties?
      • MMR / Filma "Vaxxed: From Cover Up to Catastrophe"
    • UDS/UDHS
    • Raksti žurnālā Mans Mazais
  • VESELĪBA
    • Viedoklis
    • Ko Ārsti Tev Nestāsta
    • Kāpēc slimot ir labi
    • Alcheimers / Demence
    • Alerģijas
    • Anēmija
    • Autoimunitāte
      • Intervija žurnālam TAKA
    • Candida
    • COVID-19
    • Depresija
    • Diabēts
    • Galvassāpes
    • Gripa, vīrusi, saaukstēšanās
    • Holesterīns
    • Imunitāte
    • Kuņģī dedzina / Atvilnis
    • Multiplā skleroze
    • Organisma attīrīšana
      • Diatomu Silīcijs
    • Trauksme (Anxiety)
    • Vakcīnas
    • Vairogdziedzeris
    • Vēzis
      • Gersona terapija
      • Vēzis un Ketogēnā diēta
      • Onkoloģijas evolūcija
    • Vides nozīme
      • Mikroviļņu krāsnij Nē
    • Zobu veselība
      • Vai iespējams apturēt kariesu
  • SIEVIETĒM
    • Pubertāte
    • Īpašās dienas
    • Grūtniecība
    • Dzemdības
      • Mana dzemdību pieredze
    • Mazuļa zīdīšana
    • Menopauze
    • Uz līdzsvaru
    • Skaistuma krikumi
  • UZTURS
    • Semināri / Lekcijas
    • Raksti žurnālos
    • Uzturs veselībai
    • Ar uzturu pret slimību. Grāmatas
    • Ko iesaku neēst
      • GMO
    • Weston A. Price Ieteikumi un WAPF
      • Kas ir Weston A. Price
      • Kas ir WAPF
      • 11 Pamatprincipi tradicionālajās diētās
      • Ko mums būs ēst
      • Ko mums nebūs ēst un lietot
      • Ieskats WAPF 2. konferencē, Limerika 2016
    • Uzturs auglībai un mazuļa veselībai
    • Veģetārisms - Jā / Nē ?
    • Glutēnam Nē
    • Probiotiķi
      • Skābi kāposti
      • Fermentēti dārzeņi
      • Kefīrs
      • Biešu kvass
    • Uztura bagātinātāji
    • Dabas dziednīca
    • Manas receptes
    • Zinātne
    • Viedoklis
  • ATSAUKSMES

Skābēsim kāpostus savai veselībai

18. decembris, 2014 pl. 16:16, Nav komentāru


Beidzot uzticu Tev savu vienkāršo kāpostu skābēšanas recepti, lai arī Tu līdz Ziemassvētkiem paspēj tikt pie vēl kraukšķīgiem, bet jau ieskābušiem super veselīgajiem skābētiem kāpostiem. Ja nepaspēj uz Ziemassvētkiem, tad Vecgada vakaram garantēti:) Nesabaidies no Darīšanas nodaļas garā teksta. Process ir ļoti vienkāršs, te stāstu sīki un smalki cilvēkam, kas nekad nav kāpostus skābējis un nav pat redzējis neko no tā, ko vairums latviešu iesūc pārmantoto zināšanu pūrā jau kopā ar mātes pienu:) 


Nedaudz garāku ievadu un darba aprakstu skati oriģinālajā rakstā sadaļā Uzturs / Probiotiķi

Tev vajadzēs: 

  • 2 vidēja lieluma kāpostgalvas
  • 2-3 burkāni
  • Himalaju sāls vai Jūras sāls
  • Dzērvenes (nav obligāti)
  • 3 L burka
  • 1 neliela burciņa, kuras diametrs atbilst lielās burkas kakliņam (tas būs kā korķis). Augsta glāze arī ir labs variants
  • Liela bļoda vai katls, kur berzt kāpostus
  • Rīve, ēvele, ass nazis vai ideālā gadījumā - elektriskā rīve
  • Bļodiņa, kurā stāvēs burka, kamēr notiks rūgšana 
  • Stampiņa (nav obligāti)

Kā rīkoties: 

  • Kāpostiem noņem ārējās lapas, sagriež 4 daļās, izgriež kacenu (cieto kāposta serdi)
  • Kādu tīru lapu atliek malā, ar to nosegs kāpostus burkā 
  • Kāpostu sagriež smalkās strēmelēs - visātrāk ar elektrisko rīvi. Ass nazis un stipras rokas ir risinājums. Liec pie darba savus vīriešus, viņu rokām spēka vairāk.
  • Kad visi kāposti sarīvēti, saēvelēti vai sagriezti, tos lielajā bļodā (vai katlā) pārber ar nelielu pus-sauju sāls vai divreiz "pirktos". Ja šaubies, liec mazāk, skābšanas procesam pietiek ar pavisam nedaudz sāls. Tad ar roku apmaisa kāpostus tā, lai sāls tiek visur klāt. Sāls klātbūtnē kāposti sāks "svīst" - tiem lēnām sāks izdalīties sula. Jo ilgāk atstāsi kāpostus šajā stadijā, jo vieglāk un ātrāk Tu varēsi tos saberzt.
  • Kamēr kāposti "svīst", nomizo burkānus un sarīvē uz burkānu rīves
  • Pievieno burkānus kāpostiem
  • Noņem gredzenus, labi būtu, ja laka uz nagiem nebūtu. Ja Tev uz rokām kāds pušums, uztici šo soli citiem, citādi sāls kodīs
  • Ar rokām saberz kāpostus, līdz kamēr sāk izdalīties sula. Es mīcu kāpostus neilgi, 1-2 minūtes, jo man patīk, ka tie vēl kraukšķ, pat ieskābuši. Jo ilgāk kāpostus berzīsi, jo mīkstāki un sulīgāki tie paliks, līdz krietni vien sarausies tilpuma ziņā. Stampiņa ir variants
  • Kad kāposti gatavi, ieber pa starpu kādu dzērveni, un tos kārto burkā (es nesterilizēju burku), visu laiku ar roku vai stampiņu piespiežot, lai starpā nepaliek gaiss (skābšanas procesam jānotiek anaerobi jeb bez skābekļa piekļuves)
  • Ideāli, ja izdodas piepildīt 3 L burku līdz pat kakliņam, virs kāpostiem uzlej sulu, kas izdalījusies, beržot kāpostus
  • Burkas kakliņā iemāna sākumā atlikto kāpostlapu, un to sakārto tā, lai tā nosegtu kāpostus, un, uzspiežot ar roku vai stampu, sula ceļas augšup, bet kāposti paliek vietā
  • 3 L kāpostu burku ievieto mazākajā bļodā, kur tā stāvēs turpmākās 7-10 dienas vai ilgāk. Mazo burciņu vai glāzi piepilda ar ūdeni, un to liek virs kāpostlapas, tādā veidā noslēdz lielo burku. Ja Tev kāposti bija līdz pašai augšai, tad šajā brīdī vajadzētu sulai iet pāri malām, tas viss labi, tas nozīmē, ka šķidrums izveidos korķi, un kāpostiem gaiss nepiekļūs. Burciņu var likt arī pa taisno uz kāpostiem
  • Ja burka nav pilna līdz malām, un Tev nav arī pietiekoši kāpostu sulas, var nedaudz pieliet vārītu, atdzesētu ūdeni, lai ūdens sasniedz kakliņa zemāko līmeni. Šķidrums pacelsies augstāk, kad ievietosi kakliņā mazo burciņu vai glāzi
  • Šādi noformētu kāpostu burku vari atstāt virtuvē uz galda 7-10 dienas, vai ilgāk. Droši vari ļaut kāpostiem skābēties pat pāris nedēļas, pirms tie pārceļas uz ledusskapi vai aukstāku telpu. Ar parastu plastmasas vāciņu aizvākota burka var glabāties vēsumā kaut līdz pavasarim 
  • Ņem vērā, ka rūgšanas procesā sula nāks vēl vairāk laukā (tāpēc neatstāj burku tāpat uz galda) kopā ar ogļskābo gāzi, kuras uzkrāšanās var kāpostiem radīt nedaudz rūgtenu garšu, kas izteiktāka burkas apakšējā daļā. Tāpēc, kad redzi gaisa burbulīšus kāpjam uz augšu gar burkas sieniņu (tas sāk notikt pēc pāris dienām), vēlams ar garu nazi vai koka irbulīti pabakstīt kāpostus vismaz 1 reizi  dienā (labi, ja vari tikt līdz burkas apakšai), lai ogļskābā gāze tiek laukā
  • Jebkuras atkāpes no minētajiem soļiem arī ir ok. Lai tiktu pie skābiem kāpostiem, Tu neiztiksi bez pašiem kāpostiem un nedaudz sāls. Pārējais ir Tava izvēle un fantāzija. 

Iesaku veselīgos raudzētos kāpostus nesabojāt, karsējot un šmorējot.  Jo to lielākā bagātība - probiotiskās baktērijas - tad aizies bojā. Bet tieši svētkos, kad vēders dabūs trūkties (vai ne?), tieši skābie kāposti Tavam organismam nāktu palīgā atgūt līdzsvaru zarnu traktā un līdz ar to arī vispārēju organisma labsajūtu. Baudi skābos kāpostus tāpat, ar olīveļļu, ar krējumu, ar sīpoliem, vinegretā (pamēģini bez kartupeļiem), liec klāt zupām (tikai ne ļoti karstā zupas šķīvī), visādos salātos... un skābu kāpostu sula ir lieliskākais veselības koncentrāts.  

Lai labi garšo un laba  veselība!


Nav komentāru

Komentēt







Jaunākie ieraksti

  • Veselības bloga www.curantur.lv 10 gadu ballīte
    23. feb. 2024
  • GAPS grāmata latviešu valodā ir piedzimusi !
    19. jūl. 2022
  • Kā vēdera problēmas sakārtot ar uzturu
    2. jūn. 2022
  • Daba Cilvēku ir radījusi pilnīgu
    13. okt. 2021
  • "Bieži ar pacientu vienojamies, ka simptomi pēc vakcīnas ir tikai sakritība"
    10. aug. 2021
  • Vīrusa vai Panikas pandēmija? Kad jautājumu ir vairāk nekā atbilžu
    21. jūl. 2020
  • Uzturs maina autisku bērnu uzvedību
    25. apr. 2020

                 Ziedot

Kā esi ievērojis/usi, www.curantur.lv netiek izvietotas reklāmas. Es šajā vietnē bez maksas un no sirds dalos ar savām zināšanām un pieredzi ceļā uz prieku un labāku veselību. 

Ja Tev noder www.curantur.lv lasītais, Tu vari manu darbu atbalstīt ar Ziedojumu, lai šajā lapā arī turpmāk nebūtu jāievieto reklāmas. Pateicos Tev par atbalstu. 



Pašlaik Tu lasi sadaļā     UZTURS / Manas receptes

Visi raksti šajā sadaļā 

  • 1. Dzimšanas dienas saldējums GAPS gaumē
  • 10. mar. 2015

  • 1. Dzimšanas dienas kūka GAPS gaumē
    10. mar. 2015

Veselīgs našķis svētku vakaram
18. dec. 2014


Skābēsim kāpostus savai veselībai
18. dec. 2014


Fermentējam dārzeņus
1. dec. 2014


Šokolādes un sarkano biešu kūka
4. aug. 2014


Ja arī Tu bez salduma nevari, nāc pulkā   20. mai. 2014


Lai smaržo maizīte Tavās mājās
6. apr. 2014


Rīta kokteilis - 7 zaļumi Tavai veselībai
1. apr. 2014


Oranžais kokteilis dzīvespriekam
28. mar. 2014


Zaļais kokteilis pavasara mundrumam
22. mar. 2014


Slavenais Gī jeb dzidrinātais sviests
4. mar. 2014


Gaļas un dārzeņu zupa ar skābu kāpostu piedevu
3. mar. 2014


Manas ļoti vienkāršās receptes
26. februāris, 2014 


Ēdam veselīgi

Artišoki - laba uzkoda pirms vakariņām

Var jau meklēt smalkas franču pavārgrāmatas, bet var arī pa vienkāršo.   Šī recepte - mans autorizdomājums:)       Vāri artišokus apmēram 15 min ūdenī, var ēst siltu vai aukstu. Plosies uz nebēdu, mēģinot ar zobiem noskribināt no lapiņām mīkstumu. Ja pamērcēsi lapiņas mērcītē, būs vēl garšīgāk. Pašas cietās lapas gan nav jāēd, citādi sanāks, kā Mr Bean ar krevetēm:) Un pūkaino vidiņu neēd, bet neizmet artišoka sirsniņu, jo tas ir pats gardums. Mērcītēm varianti visdažādākie - mana versija ir olīveļļa, balzāmetiķis, sāls, saberztas sezama sēkliņas. Lai garšo!


Joanne Faulkner grāmata, izdota 07.03.14

Spelt bread recepte 42.lpp.


Sparģeļi ar sviestu, gatavs 5 minūtēs

   ©2025 - curantur.lv    

Atbildības atruna. www.curantur.lv autore ir ķīmijas zinātņu doktore, uzturzinātniece, uztura speciāliste, GAPS uztura konsultante, ārstniecības persona, bet nav ārste. Viss, ko lasi šajā vietnē, atspoguļo www.curantur.lv autores zināšanas un personīgo pieredzi.  Šī informācija nav uzskatāma par medicīnisku ieteikumu un nevar to aizvietot. Ja nolem izmēģināt kaut ko no šeit aprakstītā, tā ir tikai un vienīgi Tava atbildība. Izvēlies būt vesels!

Blogā izmantotas bloga autores fotogrāfijas (ja vien nav norādīts citādi).