Pāriet uz galveno saturu
curantur.lv                                       Izvēlies būt vesels!
  • SĀKUMS
    • Par ko un Kāpēc šis viss
    • Curantur.lv 10 gadi
    • Par mani
    • Kontakti
    • Mans Ceļš uz Prieku
    • Iedvesmai
  • JAUNUMI
  • KONSULTĀCIJAS
  • HOMEOPĀTIJA
    • Kas ir Homeopātija
    • Nebeidzamā diskusija
    • Kam Homeopātija var palīdzēt
      • Homeopātija Ziemassvētkos
    • Īsa Homeopātijas vēsture
    • Homeopātiskās zāles
    • Homeopātiskās aptiekas
    • Kur lasīt par Homeopātiju
    • Kur mācīties Homeopātiju
    • Pētījumi Homeopātijā
    • Homeopātija: Latvijā, Eiropā, Pasaulē
    • Homeopāti Latvijā un Pasaulē
    • Homeopātija un Autisms
    • CEASE terapija un Autisms
    • Homeoprofilakse - alternatīva vakcinācijai
    • Bioķīmiskie šūnu sāļi
    • Baha ziedu terapija
  • GAPS
    • GAPS grāmata latviešu valodā
    • Kas ir GAPS
    • Dr Natasha Campbell-McBride lekcijas / intervijas
    • Es - GAPS uztura konsultante
    • Kam GAPS diēta var palīdzēt
    • GAPS un Autisms
    • PĒTĪJUMS : GAPS/SCD uzturs Autiskajiem bērniem
      • Kopsavilkums
      • Pētījuma dizains
      • 6-GSI
      • ATEC
      • MSEC
      • ASD
      • ABC
      • SSP
      • PGI-2
      • REZULTĀTU APKOPOJUMS
      • INDIVIDUĀLIE IEGUVUMI BĒRNIEM
      • SECINĀJUMI
    • GAPS Uztura programma
      • Kā no SCD rodas GAPS diēta
      • Mana satikšanās ar GAPS un Dr Natasha Campbell-McBride
      • GAPS Uztura programmas 3 daļas
      • Ko var. Ko nedrīkst. Un Kāpēc
      • GAPS sākuma diēta (Intro GAPS)
      • GAPS diēta. Ieteicamie un Nevēlamie produkti
    • Mana GAPS diētas dienasgrāmata. GAPS pamata diēta
      • GAPS dienasgrāmata HRONOLOĢISKI
    • GAPS sākuma diēta. Dienasgrāmata (Intro GAPS)
      • 30 dienas
    • GAPS praktiski. Jautājumi un Atbildes
    • GAPS diētas 1 nedēļa
    • GAPS Receptes
      • www.curantur.lv 3. dzimšanas dienas kūka
      • GAPS Meistarkūkas daudzie varianti
      • Svaigā avokado-laima kūka Vecgada vakaram
    • GAPS Semināri
  • BĒRNI
    • Vesels bērns
    • Kāpēc slimot ir veselīgi
    • Mazulis raud - vai kolikas?
    • Homeopātija
    • Diatēze/Ekzēma
      • Pārtikas alerģija
    • Bērnu slimības (Vējbakas, Masaliņas uc)
    • Astma
    • Zobi nāk!
    • Sāp austiņas
      • Sāp austiņas. Homeopātija
    • Autisms
      • Pētījums par Autismu un Uzturu
      • Vai vainosim gēnus
      • MMS un Autisms
      • Video konferences par autismu
    • Vakcīnas
      • "Nenomira - viss kārtībā" ???
      • SPKC "Diskusija" - Kāpēc vakcinēties?
      • MMR / Filma "Vaxxed: From Cover Up to Catastrophe"
    • UDS/UDHS
    • Raksti žurnālā Mans Mazais
  • VESELĪBA
    • Viedoklis
    • Ko Ārsti Tev Nestāsta
    • Kāpēc slimot ir labi
    • Alcheimers / Demence
    • Alerģijas
    • Anēmija
    • Autoimunitāte
      • Intervija žurnālam TAKA
    • Candida
    • COVID-19
    • Depresija
    • Diabēts
    • Galvassāpes
    • Gripa, vīrusi, saaukstēšanās
    • Holesterīns
    • Imunitāte
    • Kuņģī dedzina / Atvilnis
    • Multiplā skleroze
    • Organisma attīrīšana
      • Diatomu Silīcijs
    • Trauksme (Anxiety)
    • Vakcīnas
    • Vairogdziedzeris
    • Vēzis
      • Gersona terapija
      • Vēzis un Ketogēnā diēta
      • Onkoloģijas evolūcija
    • Vides nozīme
      • Mikroviļņu krāsnij Nē
    • Zobu veselība
      • Vai iespējams apturēt kariesu
  • SIEVIETĒM
    • Pubertāte
    • Īpašās dienas
    • Grūtniecība
    • Dzemdības
      • Mana dzemdību pieredze
    • Mazuļa zīdīšana
    • Menopauze
    • Uz līdzsvaru
    • Skaistuma krikumi
  • UZTURS
    • Semināri / Lekcijas
    • Raksti žurnālos
    • Uzturs veselībai
    • Ar uzturu pret slimību. Grāmatas
    • Ko iesaku neēst
      • GMO
    • Weston A. Price Ieteikumi un WAPF
      • Kas ir Weston A. Price
      • Kas ir WAPF
      • 11 Pamatprincipi tradicionālajās diētās
      • Ko mums būs ēst
      • Ko mums nebūs ēst un lietot
      • Ieskats WAPF 2. konferencē, Limerika 2016
    • Uzturs auglībai un mazuļa veselībai
    • Veģetārisms - Jā / Nē ?
    • Glutēnam Nē
    • Probiotiķi
      • Skābi kāposti
      • Fermentēti dārzeņi
      • Kefīrs
      • Biešu kvass
    • Uztura bagātinātāji
    • Dabas dziednīca
    • Manas receptes
    • Zinātne
    • Viedoklis
  • ATSAUKSMES

Lai smaržo maizīte Tavās mājās

7. aprīlis, 2014 pl. 0:06, 5 komentāri


Mandeļu miltu maize

  • Mandeļu milti 600 g (Latvijā meklē firmas Gemoss veikalos Skaties šeit)
  • 3 Olas
  • Taukviela 60 g (jeb 2 lielas ēdamkarotes ar kaudzi) – sviests, zosu tauki, Gī sviests, kokosriekstu eļļa, skābs krējums vai taml.

Šie daudzumi ir aptuveni / ieteicamie, bet arī tos Tu vari mainīt, izmēģināt un atrast savu unikālo recepti. Šīs 3 ir pamatlietas (var cept arī tikai ar šo), tālākais atkarīgs no Tevis – vai gribi maizīti sāļu vai saldu.


Ja vēlies sāļu maizīti  - pieliec sāli, žāvētas garšvielas, rīvētu Čedaras sieru, tomātu biezeni, gabaliņos sagrieztu cukīni, rīvētu burkānu, gabaliņos sagrieztu ķirbi, biezpienu, vai taml. Variācijas ir bezgalīgas, tas viss nav jāliek kopā vienā reizē, bet sakombinē, kā Tu vēlies vai liec pa vienai piedevai katrā reizē. Un katru reizi Tava maizīte būs unikāla.

Ja vēlies saldu maizīti – liec klāt medu (1-2 ēdamkarotes pietiek), biezpienu, sēklas, riekstus, žāvētus augļus (rozīnes, dateles, aprikozes, vīģes), ābolus, svaigas vai saldētas ogas, banānu, u.c. Žāvētus augļus pirms pievienošanas maizes mīklai būtu labi izmērcēt (vismaz 2 stundas) un ūdenī aizvārīt (novest līdz viršanai). Variācijas ir tikpat bezgalīgas:)

Kad mīkla sajaukta, liec maizes formā/veidnē, kas ieziesta ar sviestu vai to pašu taukvielu, ko izmantoji mīklai.

Cep cepeškrāsnī mazā siltumā (apmēram 150 grādi) apmēram 1 stundu.

Es pārsvarā cepu pamatmaizi (mandeļu milti, olas, taukviela), kam pielieku medu un dažreiz pievienoju saulespuķu sēkliņas. Receptes autore saka, ka šo pašu mīklu var izmantot kā picas pamatni, kūkām vai pildīt  groziņu (muffins) formiņās.

Ievēro maizītē nebūs ne kviešu miltu, ne cukura, ne rauga, ne sodas. Jo labāk Tavam vēderam. Maizīte tāpēc nebūs čagana un mīksta, kā pierasts baltmaizei, toties Tava maizīte būs ļoti veselīga. Es ieteiktu to pēc izcepšanas atstāt formiņā, un katru dienu nogriezt, cik kāro. Tādā veidā maizīte labi saglabāsies pat ilgāk par nedēļu.

Šo recepti te ielieku nevis tāpēc, ka es būtu maizes cepšanas meistare (noteikti neesmu), bet tāpēc, lai Tev parādītu, ka var ēst maizi, neēdot graudaugu miltus. No šīs maizes es pārtieku savas GAPS diētas laikā.

 Avots - grāmata Gut and Psychology Syndrome, Natasha Campbell Mc-Bride

  

Plēkšņu kviešu miltu maize (spelt) 

Skaties te īsu aprakstu un info, kur var nopirkt plēkšņu kviešu miltus

  • 500 g plēkšņu kviešu milti
  • 1 tējkarote sāls
  • 3.5 g sausais maizes raugs
  • 1 ēdamkarote medus
  • 400 mL = 400 g silts ūdens
  • 1 ēdamkarote olīveļļa (jauno zināšanu gaismā es to aizvietotu ar sviestu, Gī vai kokosriekstu eļļu)

  • Sajauc miltus ar sauso raugu
  • Siltā (ne karstā) ūdenī izšķīdini sāli un medu
  • Pievieno ūdeni miltiem, sajauc, pievieno olīveļļu (vai citu taukvielu)
  • Mīklu lej ietaukotā maizes veidnē, atstāj 30 min siltā vietā uzrūgt
  • Tad cep 180 grādos 45 minūtes

Temperatūra un cepšanas ilgums ir aptuveni un atkarīgi no Tavas krāsns, arī no tā, vai cep ar ventilatoru, vai ne. Maize var būt gatava pēc 45 min arī 150 grādos.

Parasti neliku olas, ievērojot oriģinālo recepti, tad maizītes čaganums atkarīgs no tā, cik labi uzrūgst raugs. Šoreiz pieliekot 3 olas, maizīte rūgstot pat izkāpa no veidnes un kukulītis izcepās mīksts kā švamme. Ģimene lielāko daļu maizītes uzreiz notiesāja siltu kopā ar sviestu un olīveļļu.

Autore Joanne Faulkner (Īrija) - skaties malā grāmatu Shiatsu & The Art of Conscious Cooking. Grāmatas 42. lpp. atradīsi šīs pašas maizītes recepti, tikai ar pilngraudu plēkšņu kviešu miltiem (Whole wheat spelt flower). Džo grāmatā apgalvo, ka, reizi uzcepot šo maizīti, Tu negribēsi vairs pirkt maizi veikalā - tik viegli tas ir (un tam es varu piekrist). Vēl 1 doma no grāmatas - kāds vīrs esot Džo teicis - ja tev nav laika savā dienā uzcept sev maizi, tad tev nav laika dzīvei. Spēcīgi, vai ne?

Lai smaržo maizīte arī Tavās mājās!


5 komentāri - Lai smaržo maizīte Tavās mājās

Vija - 23. maijs, 2014 pl. 12:04
2 reizes cepu mandeļu maizi un man šķita, kā tā ir mitra iekšpusē. Kāda sanāk Tava ceptā mandeļu maize? Sausa, sulīga, krauksķīga, mīksta ...?
Silvija - 3. jūnijs, 2014 pl. 22:21
Nē, Vija, maizīte nesanāk diez ko kraukšķīga. Mitra gan nebija. Bet, liekas, ka minēju, ka pufīga tā nebūs. Iespējams, ka viss atkarīgs no miltu kvalitātes. Lai gan domāju, ka mums tiem viens avots. Tad jāeksperimentē ar cepšanas ilgumu un temperatūru, un varbūt cepšanas straujumu. Lūdzu, ziņo, kā Tev veiksies, lai visi varam kopīgi recepti uzlabot.
Šodien klausoties atkal vienu lielisku online konferenci thethyroidsummit.com, dzirdu teju katru otro runātāju pieminam glutēnu kā daudzu slimību cēloni un uzturētāju. Un tikai stiprinos savā ticībā, ka GAPS ir pareizais ceļš. Un mandeļu maize:)
Iveta - 6. jūlijs, 2014 pl. 12:19
Labdien!
Liels paldies par brīnišķīgajām receptēm!
Ar manās mājās jau kādu laiciņu iztiekam bez cukura un kategoriski nelietojam uzturā raugu. Maizi cepu pati, ar dabīgo ieraugu, vienīgi bērniem pietrūkst baltmaizes, tāpēc meklēju jaunas iedvesmas receptēm, kas būtu veselīgas un draudzīgas mūsu "diētai". Esmu lasījusi par kviešu kaitīgumu, tomēr īsti tam nevaru pievienoties. Man šķiet, ka kaitīgums drīzāk slēpjas raugā un īsajā raudzēšanas laikā, kurā kviešu grauds nepaspēj pārveidoties cilvēka organismam pieņemamā un viegli pārstrādājamā formā... Taisnība arī par to, ka, ja nestrādā zarnu trakts, tad organismā visi procesi norit nepareizi, traucēti. Tāpat arī aknas! To loma mūsu dzīvē ir ļoti svarīga, bet mēs tām regulāri darām pāri. Tik daudz tuvu pazīstamu, jaunu cilvēku šogad ir miruši, vai veģetē slimnīcās, kur viņus nevis ārstē, bet indē, ar ķīmijterapijām utt... bēdīgi... Un mana vārā balss, kā saucēja balss tuksnesī, netiek uzklausīta, bet viss taču sākas ar mūsu attieksmi pašiem pret sevi, pret savu veselību. Tāpēc man prieks, ka interneta plašumos esmu uzgājusi kādu radniecīgu dvēseli, kas cīnās ar līdzīgiem paņēmieniem!!! Paldies JUMS!
Iveta
Silvija / Curantur - 4. augusts, 2014 pl. 21:54
Iveta, paldies par labajiem vārdiem un vērtīgajām idejām. Tomēr par kviešiem es turpināšu teikt, ka tie nav mūsu organismam draudzīgākie produkti. Pēdējās desmitgadēs tie ir tik daudz modificēti (tai skaitā ģenētiski), ka sen vairs nav līdzīgi tiem kviešiem, kādus pazina mūsu senču senči.
Dr Perlmutter saka, ka kviešus kultivēt cilvēks sācis vien nieka pāris tūkstošus gadu atpakaļ, bet pirms tam nav pazinis un tātad nav lietojis uzturā. Dr O'Bryan apgalvo, ka cilvēka organismā nemaz neesot fermenta, kas spētu sašķelt glutēnu. Par to vairāk lasi www.theglutensummit.com un www.thedr.com.
Par rauga neveselīgumu es zinu, bet vēl nav sanācis vairāk palasīt un pamācīties. Man prieks, ka ir cilvēki arī Latvijā, kas par to visu domā vai sāk domāt. Un es ticu, ka mēs varam viens otru iedvesmot un viens no otra mācīties. Piemēram, es vēl necepu maizi ar ieraugu, bet labprāt to iedzīvinātu arī savā mājā. Varbūt vēlies padalīties? Paldies, ka lasi, domā un arī uzraksti. Tad zinu, ka šis viss nav par velti.
Dace - 5. marts, 2015 pl. 21:05
Sveika. Gribēju jautāt vai ir zināma arī kāda maizes recepte kur mandeļu miltus varētu aizstāt ar ko citu? Diemžēl alerģijas dēļ nevienus no riekstiem lietot nedrīkstu. Bet labprāt gribētu pamēģināt uzcept maizīti kuras pamatā nebūtu graudaugu milti (pagaidām cepu maizi ar pilngraudu kviešu miltiem).

Komentēt







Jaunākie ieraksti

  • Veselības bloga www.curantur.lv 10 gadu ballīte
    23. feb. 2024
  • GAPS grāmata latviešu valodā ir piedzimusi !
    19. jūl. 2022
  • Kā vēdera problēmas sakārtot ar uzturu
    2. jūn. 2022
  • Daba Cilvēku ir radījusi pilnīgu
    13. okt. 2021
  • "Bieži ar pacientu vienojamies, ka simptomi pēc vakcīnas ir tikai sakritība"
    10. aug. 2021
  • Vīrusa vai Panikas pandēmija? Kad jautājumu ir vairāk nekā atbilžu
    21. jūl. 2020
  • Uzturs maina autisku bērnu uzvedību
    25. apr. 2020

                 Ziedot

Kā esi ievērojis/usi, www.curantur.lv netiek izvietotas reklāmas. Es šajā vietnē bez maksas un no sirds dalos ar savām zināšanām un pieredzi ceļā uz prieku un labāku veselību. 

Ja Tev noder www.curantur.lv lasītais, Tu vari manu darbu atbalstīt ar Ziedojumu, lai šajā lapā arī turpmāk nebūtu jāievieto reklāmas. Pateicos Tev par atbalstu. 



Pašlaik Tu lasi sadaļā     UZTURS / Manas receptes

Visi raksti šajā sadaļā 

  • 1. Dzimšanas dienas saldējums GAPS gaumē
  • 10. mar. 2015

  • 1. Dzimšanas dienas kūka GAPS gaumē
    10. mar. 2015

Veselīgs našķis svētku vakaram
18. dec. 2014


Skābēsim kāpostus savai veselībai
18. dec. 2014


Fermentējam dārzeņus
1. dec. 2014


Šokolādes un sarkano biešu kūka
4. aug. 2014


Ja arī Tu bez salduma nevari, nāc pulkā   20. mai. 2014


Lai smaržo maizīte Tavās mājās
6. apr. 2014


Rīta kokteilis - 7 zaļumi Tavai veselībai
1. apr. 2014


Oranžais kokteilis dzīvespriekam
28. mar. 2014


Zaļais kokteilis pavasara mundrumam
22. mar. 2014


Slavenais Gī jeb dzidrinātais sviests
4. mar. 2014


Gaļas un dārzeņu zupa ar skābu kāpostu piedevu
3. mar. 2014


Manas ļoti vienkāršās receptes
26. februāris, 2014 


Ēdam veselīgi

Artišoki - laba uzkoda pirms vakariņām

Var jau meklēt smalkas franču pavārgrāmatas, bet var arī pa vienkāršo.   Šī recepte - mans autorizdomājums:)       Vāri artišokus apmēram 15 min ūdenī, var ēst siltu vai aukstu. Plosies uz nebēdu, mēģinot ar zobiem noskribināt no lapiņām mīkstumu. Ja pamērcēsi lapiņas mērcītē, būs vēl garšīgāk. Pašas cietās lapas gan nav jāēd, citādi sanāks, kā Mr Bean ar krevetēm:) Un pūkaino vidiņu neēd, bet neizmet artišoka sirsniņu, jo tas ir pats gardums. Mērcītēm varianti visdažādākie - mana versija ir olīveļļa, balzāmetiķis, sāls, saberztas sezama sēkliņas. Lai garšo!


Joanne Faulkner grāmata, izdota 07.03.14

Spelt bread recepte 42.lpp.


Sparģeļi ar sviestu, gatavs 5 minūtēs

   ©2025 - curantur.lv    

Atbildības atruna. www.curantur.lv autore ir ķīmijas zinātņu doktore, uzturzinātniece, uztura speciāliste, GAPS uztura konsultante, ārstniecības persona, bet nav ārste. Viss, ko lasi šajā vietnē, atspoguļo www.curantur.lv autores zināšanas un personīgo pieredzi.  Šī informācija nav uzskatāma par medicīnisku ieteikumu un nevar to aizvietot. Ja nolem izmēģināt kaut ko no šeit aprakstītā, tā ir tikai un vienīgi Tava atbildība. Izvēlies būt vesels!

Blogā izmantotas bloga autores fotogrāfijas (ja vien nav norādīts citādi).