Gaļas un dārzeņu zupa ar skābu kāpostu piedevu
Laiks - apmēram 15-20 minūtes dārzeņu nomazgāšanai un sagriešanai, 1,5 stunda zupas vārīšanai (bet to zupa dara pati:)
Zupas pamatā liellopa kauli, tos liek katlā aukstā ūdenī, liek katlu uz uguns, kad ūdens karsts un izveidojušās putas, tās noņem.
Kad ūdens vārās, klāt griež dārzeņus, kas ir mājās – lielu sīpolu, 1 sarkano piparu, 3 lielus burkānus (no tiem 2 sagriež, 1 smalki sarīvē, tas piedos zupai skaisti oranžu toni), 1 kātu selerijas, pusi no liela purava, 1 neliela brokoļa galviņu. Protams, varianti dārzeņu un to daudzumu ziņā te ir bezgalīgi.
Klāt arī 5 lauru lapas, malti melnie pipari, jūras sāls.
Visam ļauju vārīties vairāk kā stundu, labāk 2 stundas, lai gaļa izvārās mīksta.
Pirms ēšanas klāt pieliek saspiestu ķiploku un skābu krējumu (pēc gaumes).
Īpašā piedeva zupai būs liela karote tikko ieskābušu skābo kāpostu, ko liek katrs savā šķīvī, lai puncim tiek laba probiotiķu deva. Ja vēlies, lai baktērijas neaiziet bojā, tad skābos kāpostus liec klāt nedaudz padzisušai zupai.
Ievēro, zupā nav
ne rīsu, ne kartupeļu, ne makaronu.
Labu apetīti!
Es pati iedvesmu šai zupai guvu no GAPS grāmatas (Natasha Campbell Mc-Bride, Gut and Psychology Syndrome)