Pāriet uz galveno saturu
curantur.lv                                       Izvēlies būt vesels!
  • SĀKUMS
    • Par ko un Kāpēc šis viss
    • Curantur.lv 10 gadi
    • Par mani
    • Kontakti
    • Mans Ceļš uz Prieku
    • Iedvesmai
  • JAUNUMI
  • KONSULTĀCIJAS
  • HOMEOPĀTIJA
    • Kas ir Homeopātija
    • Nebeidzamā diskusija
    • Kam Homeopātija var palīdzēt
      • Homeopātija Ziemassvētkos
    • Īsa Homeopātijas vēsture
    • Homeopātiskās zāles
    • Homeopātiskās aptiekas
    • Kur lasīt par Homeopātiju
    • Kur mācīties Homeopātiju
    • Pētījumi Homeopātijā
    • Homeopātija: Latvijā, Eiropā, Pasaulē
    • Homeopāti Latvijā un Pasaulē
    • Homeopātija un Autisms
    • CEASE terapija un Autisms
    • Homeoprofilakse - alternatīva vakcinācijai
    • Bioķīmiskie šūnu sāļi
    • Baha ziedu terapija
  • GAPS
    • GAPS grāmata latviešu valodā
    • Kas ir GAPS
    • Dr Natasha Campbell-McBride lekcijas / intervijas
    • Es - GAPS uztura konsultante
    • Kam GAPS diēta var palīdzēt
    • GAPS un Autisms
    • PĒTĪJUMS : GAPS/SCD uzturs Autiskajiem bērniem
      • Kopsavilkums
      • Pētījuma dizains
      • 6-GSI
      • ATEC
      • MSEC
      • ASD
      • ABC
      • SSP
      • PGI-2
      • REZULTĀTU APKOPOJUMS
      • INDIVIDUĀLIE IEGUVUMI BĒRNIEM
      • SECINĀJUMI
    • GAPS Uztura programma
      • Kā no SCD rodas GAPS diēta
      • Mana satikšanās ar GAPS un Dr Natasha Campbell-McBride
      • GAPS Uztura programmas 3 daļas
      • Ko var. Ko nedrīkst. Un Kāpēc
      • GAPS sākuma diēta (Intro GAPS)
      • GAPS diēta. Ieteicamie un Nevēlamie produkti
    • Mana GAPS diētas dienasgrāmata. GAPS pamata diēta
      • GAPS dienasgrāmata HRONOLOĢISKI
    • GAPS sākuma diēta. Dienasgrāmata (Intro GAPS)
      • 30 dienas
    • GAPS praktiski. Jautājumi un Atbildes
    • GAPS diētas 1 nedēļa
    • GAPS Receptes
      • www.curantur.lv 3. dzimšanas dienas kūka
      • GAPS Meistarkūkas daudzie varianti
      • Svaigā avokado-laima kūka Vecgada vakaram
    • GAPS Semināri
  • BĒRNI
    • Vesels bērns
    • Kāpēc slimot ir veselīgi
    • Mazulis raud - vai kolikas?
    • Homeopātija
    • Diatēze/Ekzēma
      • Pārtikas alerģija
    • Bērnu slimības (Vējbakas, Masaliņas uc)
    • Astma
    • Zobi nāk!
    • Sāp austiņas
      • Sāp austiņas. Homeopātija
    • Autisms
      • Pētījums par Autismu un Uzturu
      • Vai vainosim gēnus
      • MMS un Autisms
      • Video konferences par autismu
    • Vakcīnas
      • "Nenomira - viss kārtībā" ???
      • SPKC "Diskusija" - Kāpēc vakcinēties?
      • MMR / Filma "Vaxxed: From Cover Up to Catastrophe"
    • UDS/UDHS
    • Raksti žurnālā Mans Mazais
  • VESELĪBA
    • Viedoklis
    • Ko Ārsti Tev Nestāsta
    • Kāpēc slimot ir labi
    • Alcheimers / Demence
    • Alerģijas
    • Anēmija
    • Autoimunitāte
      • Intervija žurnālam TAKA
    • Candida
    • COVID-19
    • Depresija
    • Diabēts
    • Galvassāpes
    • Gripa, vīrusi, saaukstēšanās
    • Holesterīns
    • Imunitāte
    • Kuņģī dedzina / Atvilnis
    • Multiplā skleroze
    • Organisma attīrīšana
      • Diatomu Silīcijs
    • Trauksme (Anxiety)
    • Vakcīnas
    • Vairogdziedzeris
    • Vēzis
      • Gersona terapija
      • Vēzis un Ketogēnā diēta
      • Onkoloģijas evolūcija
    • Vides nozīme
      • Mikroviļņu krāsnij Nē
    • Zobu veselība
      • Vai iespējams apturēt kariesu
  • SIEVIETĒM
    • Pubertāte
    • Īpašās dienas
    • Grūtniecība
    • Dzemdības
      • Mana dzemdību pieredze
    • Mazuļa zīdīšana
    • Menopauze
    • Uz līdzsvaru
    • Skaistuma krikumi
  • UZTURS
    • Semināri / Lekcijas
    • Raksti žurnālos
    • Uzturs veselībai
    • Ar uzturu pret slimību. Grāmatas
    • Ko iesaku neēst
      • GMO
    • Weston A. Price Ieteikumi un WAPF
      • Kas ir Weston A. Price
      • Kas ir WAPF
      • 11 Pamatprincipi tradicionālajās diētās
      • Ko mums būs ēst
      • Ko mums nebūs ēst un lietot
      • Ieskats WAPF 2. konferencē, Limerika 2016
    • Uzturs auglībai un mazuļa veselībai
    • Veģetārisms - Jā / Nē ?
    • Glutēnam Nē
    • Probiotiķi
      • Skābi kāposti
      • Fermentēti dārzeņi
      • Kefīrs
      • Biešu kvass
    • Uztura bagātinātāji
    • Dabas dziednīca
    • Manas receptes
    • Zinātne
    • Viedoklis
  • ATSAUKSMES

Fermentējam dārzeņus

1. decembris, 2014 pl. 18:02, Nav komentāru


Te (zemāk bildēs) ir manas pirmās burciņas ar fermentēšanai sagatavotiem dārzeņiem. Kā to daru un kā man izdosies, pastāstīšu arī Tev. Un īstenībā tas ir ļoti vienkārši un prasa vēl mazāk darbu kā kāposti. 

  • Es burkas nesterilizēju. 
  • Sagriežu dārzeņus, kādi patīk, kādi ir mājās vai pagrabā. Var fermentēt jebkuru dārzeni. 
  • Kad tie sakārtoti burciņās (jo vairāk krāsu, jo priecīgāk), tos pārlej ar sālsūdeni. 
  • Sagatavo sālsūdeni - uz katriem 500 mL ūdens pievieno 10 g (apmēram 2 tējkarotes) sāls (vislabāk Jūras sāls vai Himalaju sāls), ūdeni aizvāra un atdzesē. 
  • Tad sālsūdeni pārlej dārzeņiem tā, lai dārzeņi pilnībā nosegti.
  • Virsū liek mazāku burciņu ar ūdeni, vēl piespiež labi dārzeņus burkā, lai fermentācijas process notiktu bez gaisa (anaerobi). 
  • Un viss - atstāj burkas šādi, nenoslēgtas un ļauj tagad laiku labajām baktērijām augt un vairoties. 


  • Neliec burciņas tiešos saules staros. Bet kur tad mums tā saule ziemā:) 
  • Pēc vairākām dienām ūdens burkās sāks duļķoties un radīsies arī gāzes burbulīši - tā būs zīme, ka fermentācija process notiek. Pirms pāris dienām pagaršoju savu 4 dienas rūgušo papriku, ir laba un skābeni smeķīga, bet vēl diezgan cieta. Domāju, ka tālākais (cik ilgi dārzeņiem ļaut fermentēties) atkarīgs no katra gaumes un garšas kārpiņu īpatnībām. 
  • Pēc 4-6 dienām istabas temperatūrā jebkurā brīdī burciņas drīkst pārceļot uz ledusskapi, tas apturēs rūgšanas procesu. 
  • Un ledusskapī ar vāciņu ciet, veselīgais produkts var glabāties ilgi. Cik ir minimālais dienu skaits fermentēšanai, ziņošu, kad savos eksperimentos būšu to noskaidrojusi. 
  • Lai labi garšo un veselība vairojas!

Nu, lūk, un šodien pēc nedēļas ilgas dārzeņu fermentēšanas ziņoju, kā solīju. Savu pirmo burku (lielāko) ieliku ledusskapī pēc 5 fermentēšanas dienām, mazāko likšu ledusskapī šodien (pēc 7 dienām), ja vien tā līdz vakaram neiztukšosies:) Īpašu atšķirību garšas ziņā neredzu, 5 vai 7 dienas. Šodienas mazā burciņa īpaši pievelk - kad pagaršoju gan burkānu, gan kāli, gan puķu kāpostu, tā vien prasās pēc Vēl. Jāatzīst, ka dārzeņus pēc to pierastās garšas vairs atšķirt nevar, tikai pēc krāsas un, vēl vairāk, pēc konsistences jebšu cietuma. Tie visi garšo vienādi - kā labi ieskābuši gurķīši. Un kas man patīk, ka dārzeņi joprojām cieti. Ceru, ka arī Tev izdosies un garšos rezultāts.

P.S. Mazākā burciņa ledusskapi nepiedzīvoja, jo nevajadzēja i ne vakaram pienākt, kad viss tika noēsts pa tīro, un pat suliņa izdzerta. Tā garšo kā skābu kāpostu sula, tik skābena un tik dzīva, kas liekas, labās baktērijas var uz zoba sajust (tiešā un pārnestā nozīmē). Mūsmājās šādas brīnum-burciņas noteikti taps vēl.

Iedvesmu un receptes smelies arī te www.probioticjar.com 

Un par kāpostu skābēšanu un Kefīra sēni drīz lasi sadaļā UZTURS / Probiotiķi


Nav komentāru

Komentēt







Jaunākie ieraksti

  • Veselības bloga www.curantur.lv 10 gadu ballīte
    23. feb. 2024
  • GAPS grāmata latviešu valodā ir piedzimusi !
    19. jūl. 2022
  • Kā vēdera problēmas sakārtot ar uzturu
    2. jūn. 2022
  • Daba Cilvēku ir radījusi pilnīgu
    13. okt. 2021
  • "Bieži ar pacientu vienojamies, ka simptomi pēc vakcīnas ir tikai sakritība"
    10. aug. 2021
  • Vīrusa vai Panikas pandēmija? Kad jautājumu ir vairāk nekā atbilžu
    21. jūl. 2020
  • Uzturs maina autisku bērnu uzvedību
    25. apr. 2020

                 Ziedot

Kā esi ievērojis/usi, www.curantur.lv netiek izvietotas reklāmas. Es šajā vietnē bez maksas un no sirds dalos ar savām zināšanām un pieredzi ceļā uz prieku un labāku veselību. 

Ja Tev noder www.curantur.lv lasītais, Tu vari manu darbu atbalstīt ar Ziedojumu, lai šajā lapā arī turpmāk nebūtu jāievieto reklāmas. Pateicos Tev par atbalstu. 



Pašlaik Tu lasi sadaļā     UZTURS / Manas receptes

Visi raksti šajā sadaļā 

  • 1. Dzimšanas dienas saldējums GAPS gaumē
  • 10. mar. 2015

  • 1. Dzimšanas dienas kūka GAPS gaumē
    10. mar. 2015

Veselīgs našķis svētku vakaram
18. dec. 2014


Skābēsim kāpostus savai veselībai
18. dec. 2014


Fermentējam dārzeņus
1. dec. 2014


Šokolādes un sarkano biešu kūka
4. aug. 2014


Ja arī Tu bez salduma nevari, nāc pulkā   20. mai. 2014


Lai smaržo maizīte Tavās mājās
6. apr. 2014


Rīta kokteilis - 7 zaļumi Tavai veselībai
1. apr. 2014


Oranžais kokteilis dzīvespriekam
28. mar. 2014


Zaļais kokteilis pavasara mundrumam
22. mar. 2014


Slavenais Gī jeb dzidrinātais sviests
4. mar. 2014


Gaļas un dārzeņu zupa ar skābu kāpostu piedevu
3. mar. 2014


Manas ļoti vienkāršās receptes
26. februāris, 2014 


Ēdam veselīgi

Artišoki - laba uzkoda pirms vakariņām

Var jau meklēt smalkas franču pavārgrāmatas, bet var arī pa vienkāršo.   Šī recepte - mans autorizdomājums:)       Vāri artišokus apmēram 15 min ūdenī, var ēst siltu vai aukstu. Plosies uz nebēdu, mēģinot ar zobiem noskribināt no lapiņām mīkstumu. Ja pamērcēsi lapiņas mērcītē, būs vēl garšīgāk. Pašas cietās lapas gan nav jāēd, citādi sanāks, kā Mr Bean ar krevetēm:) Un pūkaino vidiņu neēd, bet neizmet artišoka sirsniņu, jo tas ir pats gardums. Mērcītēm varianti visdažādākie - mana versija ir olīveļļa, balzāmetiķis, sāls, saberztas sezama sēkliņas. Lai garšo!


Joanne Faulkner grāmata, izdota 07.03.14

Spelt bread recepte 42.lpp.


Sparģeļi ar sviestu, gatavs 5 minūtēs

   ©2025 - curantur.lv    

Atbildības atruna. www.curantur.lv autore ir ķīmijas zinātņu doktore, uzturzinātniece, uztura speciāliste, GAPS uztura konsultante, ārstniecības persona, bet nav ārste. Viss, ko lasi šajā vietnē, atspoguļo www.curantur.lv autores zināšanas un personīgo pieredzi.  Šī informācija nav uzskatāma par medicīnisku ieteikumu un nevar to aizvietot. Ja nolem izmēģināt kaut ko no šeit aprakstītā, tā ir tikai un vienīgi Tava atbildība. Izvēlies būt vesels!

Blogā izmantotas bloga autores fotogrāfijas (ja vien nav norādīts citādi).