Pāriet uz galveno saturu
curantur.lv                                       Izvēlies būt vesels!
  • SĀKUMS
    • Par ko un Kāpēc šis viss
    • Curantur.lv 10 gadi
    • Par mani
    • Kontakti
    • Mans Ceļš uz Prieku
    • Iedvesmai
  • JAUNUMI
  • KONSULTĀCIJAS
  • HOMEOPĀTIJA
    • Kas ir Homeopātija
    • Nebeidzamā diskusija
    • Kam Homeopātija var palīdzēt
      • Homeopātija Ziemassvētkos
    • Īsa Homeopātijas vēsture
    • Homeopātiskās zāles
    • Homeopātiskās aptiekas
    • Kur lasīt par Homeopātiju
    • Kur mācīties Homeopātiju
    • Pētījumi Homeopātijā
    • Homeopātija: Latvijā, Eiropā, Pasaulē
    • Homeopāti Latvijā un Pasaulē
    • Homeopātija un Autisms
    • CEASE terapija un Autisms
    • Homeoprofilakse - alternatīva vakcinācijai
    • Bioķīmiskie šūnu sāļi
    • Baha ziedu terapija
  • GAPS
    • GAPS grāmata latviešu valodā
    • Kas ir GAPS
    • Dr Natasha Campbell-McBride lekcijas / intervijas
    • Es - GAPS uztura konsultante
    • Kam GAPS diēta var palīdzēt
    • GAPS un Autisms
    • PĒTĪJUMS : GAPS/SCD uzturs Autiskajiem bērniem
      • Kopsavilkums
      • Pētījuma dizains
      • 6-GSI
      • ATEC
      • MSEC
      • ASD
      • ABC
      • SSP
      • PGI-2
      • REZULTĀTU APKOPOJUMS
      • INDIVIDUĀLIE IEGUVUMI BĒRNIEM
      • SECINĀJUMI
    • GAPS Uztura programma
      • Kā no SCD rodas GAPS diēta
      • Mana satikšanās ar GAPS un Dr Natasha Campbell-McBride
      • GAPS Uztura programmas 3 daļas
      • Ko var. Ko nedrīkst. Un Kāpēc
      • GAPS sākuma diēta (Intro GAPS)
      • GAPS diēta. Ieteicamie un Nevēlamie produkti
    • Mana GAPS diētas dienasgrāmata. GAPS pamata diēta
      • GAPS dienasgrāmata HRONOLOĢISKI
    • GAPS sākuma diēta. Dienasgrāmata (Intro GAPS)
      • 30 dienas
    • GAPS praktiski. Jautājumi un Atbildes
    • GAPS diētas 1 nedēļa
    • GAPS Receptes
      • www.curantur.lv 3. dzimšanas dienas kūka
      • GAPS Meistarkūkas daudzie varianti
      • Svaigā avokado-laima kūka Vecgada vakaram
    • GAPS Semināri
  • BĒRNI
    • Vesels bērns
    • Kāpēc slimot ir veselīgi
    • Mazulis raud - vai kolikas?
    • Homeopātija
    • Diatēze/Ekzēma
      • Pārtikas alerģija
    • Bērnu slimības (Vējbakas, Masaliņas uc)
    • Astma
    • Zobi nāk!
    • Sāp austiņas
      • Sāp austiņas. Homeopātija
    • Autisms
      • Pētījums par Autismu un Uzturu
      • Vai vainosim gēnus
      • MMS un Autisms
      • Video konferences par autismu
    • Vakcīnas
      • "Nenomira - viss kārtībā" ???
      • SPKC "Diskusija" - Kāpēc vakcinēties?
      • MMR / Filma "Vaxxed: From Cover Up to Catastrophe"
    • UDS/UDHS
    • Raksti žurnālā Mans Mazais
  • VESELĪBA
    • Viedoklis
    • Ko Ārsti Tev Nestāsta
    • Kāpēc slimot ir labi
    • Alcheimers / Demence
    • Alerģijas
    • Anēmija
    • Autoimunitāte
      • Intervija žurnālam TAKA
    • Candida
    • COVID-19
    • Depresija
    • Diabēts
    • Galvassāpes
    • Gripa, vīrusi, saaukstēšanās
    • Holesterīns
    • Imunitāte
    • Kuņģī dedzina / Atvilnis
    • Multiplā skleroze
    • Organisma attīrīšana
      • Diatomu Silīcijs
    • Trauksme (Anxiety)
    • Vakcīnas
    • Vairogdziedzeris
    • Vēzis
      • Gersona terapija
      • Vēzis un Ketogēnā diēta
      • Onkoloģijas evolūcija
    • Vides nozīme
      • Mikroviļņu krāsnij Nē
    • Zobu veselība
      • Vai iespējams apturēt kariesu
  • SIEVIETĒM
    • Pubertāte
    • Īpašās dienas
    • Grūtniecība
    • Dzemdības
      • Mana dzemdību pieredze
    • Mazuļa zīdīšana
    • Menopauze
    • Uz līdzsvaru
    • Skaistuma krikumi
  • UZTURS
    • Semināri / Lekcijas
    • Raksti žurnālos
    • Uzturs veselībai
    • Ar uzturu pret slimību. Grāmatas
    • Ko iesaku neēst
      • GMO
    • Weston A. Price Ieteikumi un WAPF
      • Kas ir Weston A. Price
      • Kas ir WAPF
      • 11 Pamatprincipi tradicionālajās diētās
      • Ko mums būs ēst
      • Ko mums nebūs ēst un lietot
      • Ieskats WAPF 2. konferencē, Limerika 2016
    • Uzturs auglībai un mazuļa veselībai
    • Veģetārisms - Jā / Nē ?
    • Glutēnam Nē
    • Probiotiķi
      • Skābi kāposti
      • Fermentēti dārzeņi
      • Kefīrs
      • Biešu kvass
    • Uztura bagātinātāji
    • Dabas dziednīca
    • Manas receptes
    • Zinātne
    • Viedoklis
  • ATSAUKSMES

1. Dzimšanas dienas saldējums GAPS gaumē

10. mar. 2015, Nav komentāru


Ceru, ka otra kārumu recepte vienā dienā Tev noteikti un galīgi viesīs pārliecību, ka manā ģimenē mēs esam lieli saldummīļi.

Lasīt tālāk »

1. Dzimšanas dienas kūka GAPS gaumē

10. mar. 2015, Nav komentāru


Veselīgais GAPS dzīvesveids nebūt nenozīmē, ka salduma dzīvē vairs nav un nebūs.

Atliek tikai pielikt nelielas pūles, pameklēt, padomāt... un atrast tik daudz variāciju saldināt dzīvi, savai un bērnu veselībai nekaitējot.

Tad nu nododu Tev vērtēšanai un vizuālai baudīšanai 1. Dzimšanas dienas kūku GAPS gaumē, cerot, ka recepte Tevi iedvesmos to baudīt arī dzīvē. 

Lasīt tālāk »

Veselīgs našķis svētku vakaram

18. dec. 2014, Nav komentāru
 

Ja mēs to varam, arī Jūs to variet. Absolūta improvizācija.

Sastāvdaļas - tumšā šokolāde (70% kakao un vairāk), sviests, kokosriekstu eļļa. Visu ūdens peldē izkausē, labi samaisa. Kad noņemts no uguns, pievieno nedaudz medus. Visu sastāvdaļu daudzumi - uz izjūtu, vai cik ir mājās. Garšīgo mišungu atstāj ledusskapī atdzist (1-2 stundas). Ar rokām veido bumbiņas vai klucīšus, apviļā kakao pulverī, sēkliņās, ziedputekšņos - liec lietā izdomu un to, kas paslēpies virtuves plauktos. Kad gatavs, liek atpakaļ ledusskapī atdzist. Ja negribi, lai šis gardums pazūd pirms svētkiem, iegādājies ledusskapja priekškaramo atslēgu:) Brīdinājums - lielās un, vēl jo vairāk, mazās rokas paliks garšīgi netīras:)

Lai Priecīgi un garšīgi!

Skābēsim kāpostus savai veselībai

18. dec. 2014, Nav komentāru


Beidzot uzticu Tev savu vienkāršo kāpostu skābēšanas recepti, lai arī Tu līdz Ziemassvētkiem paspēj tikt pie vēl kraukšķīgiem, bet jau ieskābušiem super veselīgajiem skābētiem kāpostiem. Ja nepaspēj uz Ziemassvētkiem, tad Vecgada vakaram garantēti:) Nesabaidies no Darīšanas nodaļas garā teksta. Process ir ļoti vienkāršs, te stāstu sīki un smalki cilvēkam, kas nekad nav kāpostus skābējis un nav pat redzējis neko no tā, ko vairums latviešu iesūc pārmantoto zināšanu pūrā jau kopā ar mātes pienu:) 

Lasīt tālāk »

Fermentējam dārzeņus

1. dec. 2014, Nav komentāru


Te (zemāk bildēs) ir manas pirmās burciņas ar fermentēšanai sagatavotiem dārzeņiem. Kā to daru un kā man izdosies, pastāstīšu arī Tev. Un īstenībā tas ir ļoti vienkārši un prasa vēl mazāk darbu kā kāposti. 

  • Es burkas nesterilizēju. 
  • Sagriežu dārzeņus, kādi patīk, kādi ir mājās vai pagrabā. Var fermentēt jebkuru dārzeni. 
  • Kad tie sakārtoti burciņās (jo vairāk krāsu, jo priecīgāk), tos pārlej ar sālsūdeni. 
  • Sagatavo sālsūdeni - uz katriem 500 mL ūdens pievieno 10 g (apmēram 2 tējkarotes) sāls (vislabāk Jūras sāls vai Himalaju sāls), ūdeni aizvāra un atdzesē. 
  • Tad sālsūdeni pārlej dārzeņiem tā, lai dārzeņi pilnībā nosegti.
  • Virsū liek mazāku burciņu ar ūdeni, vēl piespiež labi dārzeņus burkā, lai fermentācijas process notiktu bez gaisa (anaerobi). 
  • Un viss - atstāj burkas šādi, nenoslēgtas un ļauj tagad laiku labajām baktērijām augt un vairoties. 

Lasīt tālāk »

Šokolādes un sarkano biešu kūka

4. aug. 2014, 1 komentārs

Šokolāde - mana vājība (ar ko nesekmīgi cīnos), bet bietes - veselīgas, īpaši tiem un tām, kam zems hemoglobīns un dzelzs rādītāji. No žurnāla Una (aprīlis 2014) norakstu recepti šokolādes-sarkano biešu kūkai (vai var būt vēl labāka kombinācija?), kuru modificēšu, cukura vietā liekot medu, stēviju vai agaves sīrupu (tie abi man vēl jāatklāj). Kūkai nav klāt miltu! Recepti vēl pati neizmēģināju, kad uzcepšu, pievienošu bildi.

Lasīt tālāk »

Ja arī Tu bez salduma nevari, nāc pulkā

20. mai. 2014, Nav komentāru


Crѐme Caramel à la GAPS

  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem
  • Ar mikseri sajauc 1 olu, 3 ēdamkarotes ūdens, 1 tējkaroti medus, kanēli
  • Es pievienoju arī magones, bet tās nogrimst
  • Šis vienai porcijai, ja ēdāju vairāk, visu reizina ar gardēžu skaitu
  • Maisījumu salej bļodiņās vai trauciņos, kurus var likt cepeškrāsnī
  • Virsū uzkaisa nedaudz kanēli
  • Cep 30 minūtes vai mazāk, kamēr virspuse brūni karamelizējusies
  • Ēd siltu, lieliski kopā ar skābu krējumu (iedomājies, ka tas saldējums)
  • Mēģināju kopā ar zemenēm, tās liekas par skābu iepretim saldajai karamelei


Lasīt tālāk »

Lai smaržo maizīte Tavās mājās

7. apr. 2014, 5 komentāri


Mandeļu miltu maize

  • Mandeļu milti 600 g (Latvijā meklē firmas Gemoss veikalos Skaties šeit)
  • 3 Olas
  • Taukviela 60 g (jeb 2 lielas ēdamkarotes ar kaudzi) – sviests, zosu tauki, Gī sviests, kokosriekstu eļļa, skābs krējums vai taml.

Šie daudzumi ir aptuveni / ieteicamie, bet arī tos Tu vari mainīt, izmēģināt un atrast savu unikālo recepti. Šīs 3 ir pamatlietas (var cept arī tikai ar šo), tālākais atkarīgs no Tevis – vai gribi maizīti sāļu vai saldu.

Lasīt tālāk »

Rīta kokteilis - 7 zaļumi Tavai veselībai

1. apr. 2014, Nav komentāru

  • Izspied sulu ar sulu spiedi no šādiem dārzeņiem: 5 seleriju kāti, 2/3 garā gurķa, 1/3 cukīni, 1 brokolis, 1 neliela Romāņu salātu galviņa, labs saišķis svaigu pētersīļu lapu
  • Ar rokas citrusaugļu spiedi izspied sulu no 1 laima
  • Sulas apvieno, labi samaisi, dzer nekavējoties.

Sanāk 2 lielas glāzes skaisti zaļa kokteiļa, kas pilns ar dzīvinošām vielām un vitamīniem.

Baudi katru malku!

Un ievēro, cik katrs no šiem zaļumiem ir dažāds. Kur kut dzirdēju vai lasīju, ka esot cilvēki, kas spēj atšķirt pat 200 zaļos toņus. Par 200 nezinu, bet 7 es arī varu:)

Oranžais kokteilis dzīvespriekam

28. mar. 2014, Nav komentāru

Par krāsu šim gardajam dzērienam, protams, varam diskutēt - citam tas liksies oranžs, citam - sarkans. Man tas šķiet ļoti priecīgā krāsā... Es zinu, ka ir smieklīgi dalīties ar kaut ko tik ļoti vienkāršu, kā arī svarīgi dēvēt to par recepti. Iespējams, es esmu pati pēdējā, kas to atklājusi. Bet te nu tas ir:
  • Ar sulu spiedi izspiež sulu no 1 burkāna, 1/4 bietes, 2 āboliem
  • Ar rokas citrusaugļu spiedi izspiež sulu no  1 apelsīna
  • Abas sulas apvieno, pievieno ēdamkaroti olīveļļas vai valriekstu eļļas

Sanāk 2 glāzes salda, veselīga un priecīga dzēriena.

Priekā! 

Zaļais kokteilis pavasara mundrumam

22. mar. 2014, Nav komentāru

Padalos ar Tevi savos iesācējas soļos zaļo kokteiļu pasaulē. Šis zaļais kokteilis jeb drīzāk zaļais biezenis ir pašizdomāts un speciālistiem droši vien šķitīs vismaz dīvains. Jo vairāk mēģinu, jo vairāk secinu, ka kombinācijas īstenībā te ir neierobežotas, un katrs varam variēt un izmēģināt, lai gan garšas kārpiņas būtu priecīgas, gan acīm bauda, gan (galvenais, kāpēc to darām) vitamīni organismam tiktu piegādāti. Katrs mans zaļais kokteilis ir jāuzskata par unikālu, jo pat man pašai nav izdevies atkārtot 2 vienādas kombinācijas un kokteiļa sastāvdaļu attiecības. 

Lasīt tālāk »

Slavenais Gī jeb dzidrinātais sviests

4. mar. 2014, 1 komentārs
Uzsilda cepeškrāsni no 60-120 grādiem (pēc Celsija). Es parasti palieku pie 50-60C.

Metāla katliņā (bez plastmasas rokturiem) liek nesālītu sviestu (vēlams Organic) un liek cepeškrāsnī. Tur sviestu aizmirst 45-60 minūtes.

Sviests būs izkusis, tā pamatmasa būs pārvērtusies par dzidri dzeltenu vidus slāni, tie ir labie sviesta tauki Gī jeb Ghee, bet apakšā būs pienains šķidrums, tas ir piena sūkalu atlikums (olbaltumvielas), kas bija paslēpies sviestā. Nereti dzeltenajam slānim pa virsu peld baltas plēvītes (es vēl nezinu, kas tās veido, domāju, tas ir atdzisis Gī slānītis).

Lasīt tālāk »

Gaļas un dārzeņu zupa ar skābu kāpostu piedevu

3. mar. 2014, Nav komentāru

Laiks - apmēram 15-20 minūtes dārzeņu nomazgāšanai un sagriešanai, 1,5 stunda zupas vārīšanai (bet to zupa dara pati:)

Zupas pamatā liellopa kauli, tos liek katlā aukstā ūdenī, liek katlu uz uguns, kad ūdens karsts un izveidojušās putas, tās noņem. 

Lasīt tālāk »

Manas ļoti vienkāršās receptes

26. feb. 2014, Nav komentāru
Šajā blogā es dalīšos ar savām receptēm, ko esmu atradusi, pārbaudījusi un atzinusi par labām esam (un, kas svarīgi, - pietiekami vienkāršām). Tici, ja es to varu, arī Tu to vari, jo pagaidām vēl virtuve nav mana mīļākā uzturēšanās vieta mājās. Bet es lēnām mācos. Un šai procesā dalīšos ar Tevi.

Jaunākie ieraksti

  • Veselības bloga www.curantur.lv 10 gadu ballīte
    23. feb. 2024
  • GAPS grāmata latviešu valodā ir piedzimusi !
    19. jūl. 2022
  • Kā vēdera problēmas sakārtot ar uzturu
    2. jūn. 2022
  • Daba Cilvēku ir radījusi pilnīgu
    13. okt. 2021
  • "Bieži ar pacientu vienojamies, ka simptomi pēc vakcīnas ir tikai sakritība"
    10. aug. 2021
  • Vīrusa vai Panikas pandēmija? Kad jautājumu ir vairāk nekā atbilžu
    21. jūl. 2020
  • Uzturs maina autisku bērnu uzvedību
    25. apr. 2020

                 Ziedot

Kā esi ievērojis/usi, www.curantur.lv netiek izvietotas reklāmas. Es šajā vietnē bez maksas un no sirds dalos ar savām zināšanām un pieredzi ceļā uz prieku un labāku veselību. 

Ja Tev noder www.curantur.lv lasītais, Tu vari manu darbu atbalstīt ar Ziedojumu, lai šajā lapā arī turpmāk nebūtu jāievieto reklāmas. Pateicos Tev par atbalstu. 



Pašlaik Tu lasi sadaļā     UZTURS / Manas receptes

Visi raksti šajā sadaļā 

  • 1. Dzimšanas dienas saldējums GAPS gaumē
  • 10. mar. 2015

  • 1. Dzimšanas dienas kūka GAPS gaumē
    10. mar. 2015

Veselīgs našķis svētku vakaram
18. dec. 2014


Skābēsim kāpostus savai veselībai
18. dec. 2014


Fermentējam dārzeņus
1. dec. 2014


Šokolādes un sarkano biešu kūka
4. aug. 2014


Ja arī Tu bez salduma nevari, nāc pulkā   20. mai. 2014


Lai smaržo maizīte Tavās mājās
6. apr. 2014


Rīta kokteilis - 7 zaļumi Tavai veselībai
1. apr. 2014


Oranžais kokteilis dzīvespriekam
28. mar. 2014


Zaļais kokteilis pavasara mundrumam
22. mar. 2014


Slavenais Gī jeb dzidrinātais sviests
4. mar. 2014


Gaļas un dārzeņu zupa ar skābu kāpostu piedevu
3. mar. 2014


Manas ļoti vienkāršās receptes
26. februāris, 2014 


Ēdam veselīgi

Artišoki - laba uzkoda pirms vakariņām

Var jau meklēt smalkas franču pavārgrāmatas, bet var arī pa vienkāršo.   Šī recepte - mans autorizdomājums:)       Vāri artišokus apmēram 15 min ūdenī, var ēst siltu vai aukstu. Plosies uz nebēdu, mēģinot ar zobiem noskribināt no lapiņām mīkstumu. Ja pamērcēsi lapiņas mērcītē, būs vēl garšīgāk. Pašas cietās lapas gan nav jāēd, citādi sanāks, kā Mr Bean ar krevetēm:) Un pūkaino vidiņu neēd, bet neizmet artišoka sirsniņu, jo tas ir pats gardums. Mērcītēm varianti visdažādākie - mana versija ir olīveļļa, balzāmetiķis, sāls, saberztas sezama sēkliņas. Lai garšo!


Joanne Faulkner grāmata, izdota 07.03.14

Spelt bread recepte 42.lpp.


Sparģeļi ar sviestu, gatavs 5 minūtēs

   ©2025 - curantur.lv    

Atbildības atruna. www.curantur.lv autore ir ķīmijas zinātņu doktore, uzturzinātniece, uztura speciāliste, GAPS uztura konsultante, ārstniecības persona, bet nav ārste. Viss, ko lasi šajā vietnē, atspoguļo www.curantur.lv autores zināšanas un personīgo pieredzi.  Šī informācija nav uzskatāma par medicīnisku ieteikumu un nevar to aizvietot. Ja nolem izmēģināt kaut ko no šeit aprakstītā, tā ir tikai un vienīgi Tava atbildība. Izvēlies būt vesels!

Blogā izmantotas bloga autores fotogrāfijas (ja vien nav norādīts citādi).