Ceru, ka otra kārumu recepte vienā dienā Tev noteikti un galīgi viesīs pārliecību, ka manā ģimenē mēs esam lieli saldummīļi.
Veselīgais GAPS dzīvesveids nebūt nenozīmē, ka salduma dzīvē vairs nav un nebūs.
Atliek tikai pielikt nelielas pūles, pameklēt, padomāt... un atrast tik daudz variāciju saldināt dzīvi, savai un bērnu veselībai nekaitējot.
Tad nu nododu Tev vērtēšanai un vizuālai baudīšanai 1. Dzimšanas dienas kūku GAPS gaumē, cerot, ka recepte Tevi iedvesmos to baudīt arī dzīvē.
Ja mēs to varam, arī Jūs to variet. Absolūta improvizācija.
Lai Priecīgi un garšīgi!
Beidzot uzticu Tev savu vienkāršo kāpostu skābēšanas recepti, lai arī Tu līdz Ziemassvētkiem paspēj tikt pie vēl kraukšķīgiem, bet jau ieskābušiem super veselīgajiem skābētiem kāpostiem. Ja nepaspēj uz Ziemassvētkiem, tad Vecgada vakaram garantēti:) Nesabaidies no Darīšanas nodaļas garā teksta. Process ir ļoti vienkāršs, te stāstu sīki un smalki cilvēkam, kas nekad nav kāpostus skābējis un nav pat redzējis neko no tā, ko vairums latviešu iesūc pārmantoto zināšanu pūrā jau kopā ar mātes pienu:)
Te (zemāk bildēs) ir manas
pirmās burciņas ar fermentēšanai sagatavotiem dārzeņiem. Kā to daru
un kā man izdosies, pastāstīšu arī Tev. Un īstenībā tas ir ļoti
vienkārši un prasa vēl mazāk darbu kā kāposti.
Šokolāde - mana vājība (ar ko nesekmīgi cīnos), bet bietes - veselīgas, īpaši tiem un tām, kam zems hemoglobīns un dzelzs rādītāji. No žurnāla Una (aprīlis 2014) norakstu recepti šokolādes-sarkano biešu kūkai (vai var būt vēl labāka kombinācija?), kuru modificēšu, cukura vietā liekot medu, stēviju vai agaves sīrupu (tie abi man vēl jāatklāj). Kūkai nav klāt miltu! Recepti vēl pati neizmēģināju, kad uzcepšu, pievienošu bildi.
Crѐme Caramel à la GAPS
Mandeļu miltu
maize
Šie daudzumi ir aptuveni / ieteicamie, bet arī tos Tu vari mainīt, izmēģināt un atrast savu unikālo recepti. Šīs 3 ir pamatlietas (var cept arī tikai ar šo), tālākais atkarīgs no Tevis – vai gribi maizīti sāļu vai saldu.
Sanāk 2 lielas
glāzes skaisti zaļa kokteiļa, kas pilns ar dzīvinošām vielām un vitamīniem.
Baudi katru malku!
Un ievēro, cik katrs no šiem zaļumiem ir dažāds. Kur kut dzirdēju vai lasīju, ka esot cilvēki, kas spēj atšķirt pat 200 zaļos toņus. Par 200 nezinu, bet 7 es arī varu:)
![]() | ![]() |
Sanāk 2 glāzes salda, veselīga un priecīga dzēriena.
![]() |
![]() |
Padalos ar Tevi savos iesācējas soļos zaļo kokteiļu pasaulē. Šis zaļais kokteilis jeb drīzāk zaļais biezenis ir pašizdomāts un speciālistiem droši vien šķitīs vismaz dīvains. Jo vairāk mēģinu, jo vairāk secinu, ka kombinācijas īstenībā te ir neierobežotas, un katrs varam variēt un izmēģināt, lai gan garšas kārpiņas būtu priecīgas, gan acīm bauda, gan (galvenais, kāpēc to darām) vitamīni organismam tiktu piegādāti. Katrs mans zaļais kokteilis ir jāuzskata par unikālu, jo pat man pašai nav izdevies atkārtot 2 vienādas kombinācijas un kokteiļa sastāvdaļu attiecības.
![]() |
![]() |
Metāla katliņā (bez plastmasas rokturiem) liek nesālītu sviestu (vēlams Organic) un liek cepeškrāsnī. Tur sviestu aizmirst 45-60 minūtes.
Sviests būs izkusis, tā pamatmasa būs pārvērtusies par dzidri dzeltenu vidus slāni, tie ir labie sviesta tauki Gī jeb Ghee, bet apakšā būs pienains šķidrums, tas ir piena sūkalu atlikums (olbaltumvielas), kas bija paslēpies sviestā. Nereti dzeltenajam slānim pa virsu peld baltas plēvītes (es vēl nezinu, kas tās veido, domāju, tas ir atdzisis Gī slānītis).
Laiks - apmēram 15-20 minūtes dārzeņu nomazgāšanai un sagriešanai, 1,5 stunda zupas vārīšanai (bet to zupa dara pati:)
Zupas pamatā liellopa kauli, tos liek katlā aukstā ūdenī, liek katlu uz uguns, kad ūdens karsts un izveidojušās putas, tās noņem.
Kā esi ievērojis/usi, www.curantur.lv netiek izvietotas reklāmas. Es šajā vietnē bez maksas un no sirds dalos ar savām zināšanām un pieredzi ceļā uz prieku un labāku veselību.
Ja Tev noder www.curantur.lv lasītais, Tu vari manu darbu atbalstīt ar Ziedojumu, lai šajā lapā arī turpmāk nebūtu jāievieto reklāmas. Pateicos Tev par atbalstu.
Visi raksti šajā sadaļā
Skābēsim kāpostus savai veselībai
18. dec. 2014
Fermentējam dārzeņus
1. dec. 2014
Šokolādes un sarkano biešu kūka
4. aug. 2014
Ja arī Tu bez salduma nevari, nāc pulkā 20. mai. 2014
Lai smaržo maizīte Tavās mājās
6. apr. 2014
Rīta kokteilis - 7 zaļumi Tavai veselībai
1. apr. 2014
Oranžais kokteilis dzīvespriekam
28. mar. 2014
Zaļais kokteilis pavasara mundrumam
22. mar. 2014
Slavenais Gī jeb dzidrinātais sviests
4. mar. 2014
Gaļas un dārzeņu zupa ar skābu kāpostu piedevu
3. mar. 2014
Manas ļoti vienkāršās receptes
26. februāris, 2014
Artišoki - laba uzkoda pirms vakariņām
Var jau meklēt smalkas franču pavārgrāmatas, bet var arī pa vienkāršo. Šī recepte - mans autorizdomājums:) Vāri artišokus apmēram 15 min ūdenī, var ēst siltu vai aukstu. Plosies uz nebēdu, mēģinot ar zobiem noskribināt no lapiņām mīkstumu. Ja pamērcēsi lapiņas mērcītē, būs vēl garšīgāk. Pašas cietās lapas gan nav jāēd, citādi sanāks, kā Mr Bean ar krevetēm:) Un pūkaino vidiņu neēd, bet neizmet artišoka sirsniņu, jo tas ir pats gardums. Mērcītēm varianti visdažādākie - mana versija ir olīveļļa, balzāmetiķis, sāls, saberztas sezama sēkliņas. Lai garšo!
Joanne Faulkner grāmata, izdota 07.03.14
Spelt bread recepte 42.lpp.
Sparģeļi ar sviestu, gatavs 5 minūtēs