Uzturs pārim, plānojot mazuli / Uzturs grūtniecei
Lekcijā-seminārā izrunāsim šādas tēmas:
- Vai grūtniecībai jāgatavojas?
- Uzturs un hormoni
- Gremošanas trakta nozīme topošo vecāku veselībā - vai un kā to var sakārtot?
- Zarnu mikrobioms. Kāpēc par to īpaši jādomā, gatavojoties mazulim
- Samazināta ogļhidrātu satura ēdienkartes pamatprincipi
- Produkti, kas vairo veselību un auglību
- Vīrieša ēdienkarte, gatavojoties mazulim
- Grūtniecība kā pilna laika darbs
- Vai grūtniecei nepieciešams papildus uzņemt vitamīnus?
- Kad mazulis jau ieradies – uztura ieteikumi māmiņai zīdīšanas laikam
Uzturs bērniem ar Autismu, Uzmanības deficītu, Hiperaktivitāti
Lekcijā-seminārā izrunāsim
šādas tēmas:
- Autisma statistika pasaulē un Latvijā
- Iespējamie autisma cēloņi
- Gremošanas trakta nozīme bērna veselībā
- Zarnu mikrobioms. Gremošanas trakta un smadzeņu darbības saistība
- Autisms un gremošanas sistēmas traucējumi bērniem
- Biežāk izmantotās diētas bērniem ar autiskā spektra traucējumiem
- Samazināta ogļhidrātu satura ēdienkartes principi
- Pētījums par autismu un uzturu Latvijas Universitātē
- Uzmanības deficīts un hiperaktivitāte – kā bērnam palīdzēt ar uzturu?
- Ko darīt, ja bērns ir izvēlīgs attiecībā uz ēdienu?
Uzturs bērna veselībai
Lekcijā-seminārā izrunāsim šādas tēmas:
- Pārtikas alerģijas un pārtikas produktu nepanesamības bērniem – 21. gadsimta norma?
- Liekais svars bērniem – kāpēc?
- Gremošanas trakta nozīme bērna veselībā - vai un kā to var sakārtot?
- Zarnu mikrobioms. Gremošanas trakta un smadzeņu darbības saistība
- Produkti, kas vairo veselību vai veicina bērnu slimošanu
- Samazināta ogļhidrātu satura ēdienkartes principi
- Kad ar mammas pienu vien vairs nepietiek - uzturs mazulim
- Uzturs bērnudārzniekam - realitāte un optimāla uztura principi
- Uzturs skolniekam - lai mācīties būtu vieglāk
- Ko darīt, ja bērns ir izvēlīgs attiecībā uz ēdienu?
Lekcijā-Seminārā „Uzturs bērnu veselībai” uzturzinātniece, topošā uztura speciāliste, GAPS konsultante Silvija Ābele stāstīs par uztura nozīmi bērnu veselībā. Kopīgi mēģināsim noskaidrot, kāpēc tik daudziem bērniem mūsdienās sastopamas pārtikas alerģijas un dažādu produktu nepanesamības. Meklēsim atbildi arī uz jautājumu, kāpēc tik daudziem bēriem ir liekais svars.
S. Ābele skaidros kuņģa un zarnu trakta nozīmi bērna veselībā. Kopīgi domāsim, ko varam darīt, lai bērna gremošanas traktu padarītu veselāku, kas, savukārt, ļautu pilnīgāk uzņemt bērna augšanai nepieciešamās uzturvielas no ēdiena. Runāsim par zarnu mikrobioma lomu, kā arī par gremošanas trakta un smadzeņu darbības saistību.
Kopīgi skaidrosim, kādi produkti bērniem palīdz būt veseliem un kādi – veicina slimošanu. Lekcijā-seminārā uzturzinātniece skaidros, kāpēc bērnu uzturā būtu jāsamazina pārstrādāto ogļhidrātu daudzums, bet vairāk uzmanības jāpievērš lielākam kvalitatīvu tauku daudzumam ēdienkartē. Izrunāsim samazināta ogļhidrātu satura ēdienkartes principus.
Uztraukumam nav pamata, jo, mazinot cukura, saldumu, maizes, makaronu, rīsu, rūpnieciski pārstrādātu produktu daudzumu bērnu ēdienkartē, tā vietā varam viņiem piedāvāt uzturvielām bagātus produktus, uzturā iekļaujot buljonus, zupas, fermentētos produktus, labos taukus, dārzeņus, augļus, gaļu un citus bērna augšanai tik būtiskus produktus.
Mēģināsim rast risinājumu, kā pabarot izvēlīgo bērnu, kas atsakās no daudziem produktiem.