Glutēnam Nē
                                               Uzzini, Kāpēc

Šajā sadaļā mēģināšu skaidrot un rādīt, kāpēc glutēnu saturošie graudaugi nav labākā pārtika un īstenībā tie var pat padarīt mūs slimākus



Kas ir Glutēns

Te skati īsu 5 min video, kur Dr O`Brien vienkārši izskaidro, kas ir Glutēns. 

Te (ar saviem papildinājumiem) mēģinu pārstāstīt īsumā šī video saturu latviski.

Glutēns ir olbaltums kviešos un citos graudaugos jeb lipeklis (no angļu valodas  Glue - līme). Beidzamajos 50 gados glutēna saturs kviešos ir palielinājies par 50% (50/50 likums), kas nodrošina labāku, vieglāku maizes un konditorejas izstrādājumu struktūru. Jo vairāk lipekļa, jo labāk turas kopā maizīte rūgšanas procesā. Šis, protams, ir labi no pārtikas ražotāju viedokļa, taču ir ļoti neveselīgi mūsu organismam, jo zarnās esošie fermenti vairs nespēj pienācīgi sašķelt glutēnu par aminoskābēm. 

Līdz ar to līdz galam nesašķeltas glutēna molekulas nonāk asinīs kā lieli peptīdu fragmenti, ko organisma imūnsistēma atpazīst kā svešiniekus un sāk pret tiem izstrādāt antivielas. Ja šis scenārijs turpinās pietiekami ilgi, vienā brīdī organisma imūnā sistēma sāk nobrukt (nespēj vairs atšķirt iebrucēju no savām šūnām), un aiz sajukuma sāk izstrādāt antivielas arī pret paša organisma audiem jeb organisma šūnas sāk uzbrukt pašas sev. Tā attīstās autoimūnās saslimšanas, no kurām kā piemēru var minēt Artrītu, Hašimoto tireoidītu, Celiakiju, Krona slimību u. c. (skati plašāku autoimūno saslimšanu sarakstu te). Dr`O Brien uzskata, ka šobrīd Celiakija ir katram 1 cilvēkam no 100, bet Glutēna nepanesamība ir 5-6% cilvēku. 

Celiakijas gadījumā zarnu sieniņās esošās bārkstiņu šūnas (micro villae) ir atmirušas vai nedarbojas optimāli, kas savukārt nozīmē, ka zarnās nespēj notikt pilnīga barības vielu uzsūkšanās (asimilācija). Tāpēc bieži Celiakijas slimniekiem ir kalcija Ca nepietiekamība, kas savukārt var izraisīt Osteoporozi. Bet uzsūkšanās traucēta arī daudzām citām minerālvielām, bet katra šī svarīgā mikroelementa trūkums organismā var novest pie specifiskām veselības problēmām. Piemēram, Dzelzs Fe nepilnīga uzsūkšanās var būt viens no iemesliem daudziem sievietes veselības sarežģījumiem (endometrioze, neauglība uc - par Glutēna nepanesamības iespējamo saistību ar endometriozi skati video te.)




www.glutenfreesociety.org - Dr Peter Osborne veidota interneta vietne


www.glutenfreesociety.org Vari veikt testu, lai noskaidrotu, vai Tev ir glutēna nepanesamība.  Tests šeit


Cilvēku veselības pieredze, atsakoties no Glutēna

Klausies 3 min video, kur uzzināsi, kā, atsakoties no Glutēna, Christine atveseļojās no vairogdziedzera problēmām (vairs nelieto zāles), atguva normālu svaru un atbrīvojās no izsitumiem uz ādas


 

Uzturs bez Glutēna


Mājas lapas par dzīvi bez glutēna


Grāmatas par Glutēna ietekmi uz veselību

Breaking the Vicious Cycle: Intestinal Health Through DietGrain Brain: The Surprising Truth about Wheat, Carbs, and Sugar - Your Brain's Silent KillersKviešu vēderiņi


Attēli no www.amazon.co.uk un www.zvaigzne.lv.  
Uzspiežot uz grāmatas attēla, atradīsi saiti uz grāmatu tirgotāja un/vai izdevēja vietni


Turpmāk vēl

Copyright: Visas tiesības aizsargātas ©curantur.lv                                                                          Veidots ar Mozello - labo mājas lapu ģeneratoru

Brīdinājums. www.curantur.lv autore nav ārste. Viss, ko lasi šajā vietnē, atspoguļo www.curantur.lv autores zināšanas un personīgo pieredzi.  
Šī informācija nav uzskatāma par medicīnisku ieteikumu un nevar to aizvietot. Ja nolem izmēģināt kaut ko no šeit aprakstītā, tā ir tikai un vienīgi Tava atbildība.

 .