1 Nedēļa ar GAPS
Cilvēki, kas tikai sāk domāt par veselīgāku ēšanu un par GAPS diētas izmēģināšanu, parasti uztraucas, ko vispār vairs varēs ēst, ja no ēdienkartes izņems maizi, miltus, makaronus, kartupeļus, rīsus. Te parādām, kā ģimene ar mazu bērnu dzīvo un ēd 1 nedēļas garumā, ievērojot GAPS diētas principus.
Pagatavotie ēdieni ir vienkārši, sātīgi un veselīgi. Ēdienkarte veidota tā, lai nav visa diena jāpavada virtuvē, tāpēc, lielākoties, visus ēdienus jāgatavo uz divām dienām. Tas būtiski atvieglo dzīvi.
Te parādītas 3 galvenās ēdienreizes. Ja nu tomēr prasās kāds kārums starp ēdienreizēm, kā našķi vai uzkodu var baudīt atļautos GAPS augļus, medu, mērcētus riekstus un sēkliņas, žāvētos augļus, atļautā siera šķēlīti, utml. Ar GAPS diētu neviens nav badu nomiris, tāpēc nebaidies pamēģināt, iedvesmojoties no Laimas. Šī ēdienkarte atbilst Pilnajai GAPS diētai (Full GAPS diet).
1. diena
- Brokastis: Mīksti vārītas olas, biezpiens ar krējumu
- Pusdienas: Siera salāti (ola, rīvēts siers, krējums, vārīti burkāni, ķiploks, sāls, garšvielas), cepta gaļas šķēle
- Vakariņas: Ceptas akniņas ar skābētiem kāpostiem un dārzeņu sautējumu, kura sastāvā ir kauliņu/gaļas buljons. Pie reizes pagatavo arī aknu pastēti, kura varētu sastāvēt no akniņām, sīpoliem, sviesta, buljona un kāda dārzeņa, kas pasmelts no sautējuma
2. diena
- Brokastis: Siera salāti (var salātus uzlikt uz vakardien ceptajām gaļas šķēlītēm un ielikt cepeškrāsnī)
- Pusdienas: Pastēte ar skābētu kāpostu salātiem (skābi kāposti sajaukti ar olīveļļu un svaigiem, smalki kapātiem sīpoliem) un vakardienas sautējums
- Vakariņas: Soļanka GAPS stilā (buljons un tā gaļa, kas no kauliem, kāds kūpinājums bez e-vielām, cepti sīpoli, burkāni, skābi kāposti, tomātu pasta, ķiploki, skābēti gurķi vai kabači)
3. diena
- Brokastis: Aknu pastēte un olu kultenis
- Pusdienas: Vakardienas soļanka
- Vakariņas: Sautējums no gaļas un dārzeņiem. Variants - taukos apcep gaļu, kāli, burkānus un sīpolus, pievieno buljonu un kāpostus, sautē, līdz gatavs, pievieno sāli un garšvielas, saldumam var pievienot rozīnes
4. diena
- Brokastis: Mīksti ceptas olas ar kādu dabīgi kūpināto gaļas šķēli
- Pusdienas: Vakardienas sautējums
- Vakariņas: Kūpinātas zivs salāti (kūpināta zivs, stingri vārītas olas, sīpoli, krējums)
5. diena
- Brokastis: Omlete ar ceptiem tomātiem un kādu kūpinājumu. Liek vārīties buljonu, daļai kaulu būtu jābūt ribiņām, jo tās pasniegs vakariņās
- Pusdienas: Frikadeļu zupa - taukvielā apcepti kāļi, burkāni, sīpoli, paprika, tad liek katlā, kurā jau ir karsts buljons, un vāra, pievieno garšvielas, sāli un frikadeles. Pasniedz ar krējumu.
- Vakariņas: No rīta izvārītās ribiņas liek cepamtraukā, pievieno mērcīti no garšvielām, ķiplokiem un krējuma, cep cepeškrāsnī 15-25 minūtes. Pasniedz ar ceptiem dārzeņiem (ķirbis, sīpols, burkāns), kurus arī var cept cepeškrāsnī, bet tad tos liek cepties kādu stundu pirms ribiņām. Dārzeņus var sacept arī pannā
6. diena
- Brokastis: Omlete no pākšu pupiņām un olām
- Pusdienas: Vakardienas zupa
- Vakariņas: Cepeškrāsnī cepta skumbrija (nogriež galvu, izķidā, apkaisa ar sāli, pipariem un vēderā ieliek sīpola ripiņas, cep cepeškrāsnī). Pasniedz ar cepeškrāsnī ceptiem dārzeņiem (kālis, sīpols, burkāns, ķirbis, paprika, cep taukos, sacep tā vairāk, lai paliek pāri uz otro dienu)
7. diena
- Brokastis: Pankūciņas no blenderētiem banāniem un olām
- Pusdienas: Biešu zupa (ielej iepriekš pagatavoto buljonu katlā un pievieno nomizotas bietes, burkānus un selerijas sakni. Vāra, līdz dārzeņi mīksti, tad tos izņem no katla, sarīvē uz sakņu rīves un liek atpakaļ buljonā, pievieno apceptus sīpolus un frikadeles). Pasniedz ar skābo krējumu
- Vakariņas: Ķirbju „zrazi” - sarīvē ķirbi, sieru un pievieno garšvielas, sāli un olas. Uz pannas uzliek apmēram 1 ēdamkaroti masas, izveido pankūciņu, piespiežot masu, un tad pievieno iepriekš pagatavoto kotlešu masu, izveidotu mazā kotletītē, tam visam pa virsu atkal ķirbi, tā piepilda pannu un apcep "zrazus". Tad cepampannā uz cepamā papīra liek apceptās pankūciņas, kuras pēc tam liek cepeškrāsnī un cep, līdz gaļa to viducī ir gatava. Pasniedz ar skābo krējumu
Recepšu autore, pierakstītāja un realizētāja - Laima Mežīte