Biešu kvass
Turpinām fermentēto produktu pagatavošanas iespējas. Šoreiz otrajā piegājienā top Biešu kvass. Ja sekoji manai Sākotnējai GAPS diētai, tad atceries, ka 19. dienā lepni gatavoju Biešu kvasu, bet vēlāk nācās atzīties, ka pirmais kucēns (kvass) jāslīcina. Otrais mēģinājums izrādījās veiksmīgāks, un tāpēc dalos arī ar Tevi. Uzreiz brīdinu, ka šī nav vienīgā un nebūt ne pareizākā Biešu kvasa gatavošanas recepte.
Noteiktas receptes man nemaz nav, jo pati mēģinu apmēram pēc tā, kas lasīts, dzirdēts. Te tiem, kas steidzīgi, var uzmest aci sastāvdaļām un bildēm, un skriet darīt. Pārējiem pastāstu sīkāk.
- Biete
- Laba sāls
- Rūgšanas veicināšanai - sūkalas, skābu kāpostu sula, kefīra sēne vai taml.
- Ūdens
- 3-L burka
Bieti vajag, tas gan, vislabāk sagrieztu gabaliņos. Sāli nedaudz, vēlams, Jūras, Ķeltu, Himalaju vai no tā klāsta, lai sāls iespējami tīra no nevajadzīgiem piemaisījumiem (kā pretsalipes vielām, utml.)
Vajag kaut ko ieraugam, kas iesāks fermentēšanas procesu. Šim nolūkam vari izmantot sūkalas vai skābu kāpostu sulu, vai fermentētu dārzeņu sulu. Pagājušo reizi es izmantoju kefīru, bet tad mans brūvējums sanāca tāds violeti balti raibs no skata un beigās nelikās visai apetelīgs (kas varbūt tieši tāpēc arī beidzās ar krahu).
Šoreiz man ienāca prātā kvasa labā ziedot daļu no mājā mītošās Kefīra sēnes. Nevaru šobrīd pateikt, vai bez kefīra sēnes mans kvass nebūtu ieskābis. Iespējams, būtu, jo tieši tā gatavojām fermentētus dārzeņus - sagriežot un aplejot ar sālsūdeni.
Taču dubults neplīst, un līdz šim redzētajās Biešu kvasa receptēs tomēr parasti kaut ko procesa aizsākšanai pievieno, tāpēc Kefīra sēne tika blakus bietēm lielajā 3-L burkā. Tikai vēlāk (bet jau par vēlu) sapratīšu, ka mana Kefīra sēne ieņems violetu toni, un tāda paliks uz laikiem. Rozā kefīru vēl neesmu pēc tam gatavojusi, bet būtu interesanti.
Kad bietes, sāls un Kefīra sēne burkā iekšā, to visu pārleju ar ūdeni. Un tagad liekas, ka pat nevārītu. Bet tas, protams, atkarīgs no krāna ūdens kvalitātes. Tā kā savējo ikdienā dzeram no krāna un atzīstam par labu un garšīgu esam, daudz necimperlējos un izmantoju to arī nevārītu kvasam. Paļāvos uz domu, ka burkā tūlīt sāks augt labās baktērijas un visu sakārtos:) Protams, drošāk ūdeni novārīt un atdzesēt, pirms ar to pārlej bietes.
Burku pārsedzu ar vāciņu, to cieši neaiztaisot. Ļāvu burkai ar dīvaino saturu stāvēt uz galda tuvu pie radiatoriem 2 dienas, lai ir siltumā un labi ierūgst. Iespējams, var turēt ilgāk. Par rūgšanas procesa progresu liecina tas, ka bietes (un Kefīra sēne) paceļas līdz ūdens virspusei. Vēlāk ievērošu, ka aukstumā (ledusskapī) tās atkal nogrimst lejā. Pēc 2 dienām ievietoju burku ledusskapī. Mans Biešu kvass nostāvēja ledusskapī 2 nedēļas, līdz nolēmu, ka ir laiks nogaršot, kas man sanācis. Lai gan lietot to var uzreiz pēc ierūgšanas, es laikam pēc pirmās neveiksmīgās pieredzes neticēju, ka man šoreiz izdosies kas baudāms.
Bērni (10 un 17) tomēr neriskēja manu veselīgo kvasu nobaudīt. Pat ar salmiņu ne:) Bet es sevi jau pieradināju, lai gan atzīšos, man vajadzēja saņemties, lai to pagaršotu. Tagad, kad izvelku tumši sarkano burku no ledusskapja, nedaudz paturu istabas temperatūrā, tad pieleju pilnu glāzi un ar baudu izdzeru. Sākumā garša liekas salkani interesanta (pēc bietēm, protams), bet jo vairāk dzer, jo vairāk gribas. Un pēcgarša kaklā paliek tik laba. Iedomājos, cik labi tāds dzēriens derēs karstajās vasaras dienās. Kā ierūgusi bērzu sula, lai gan ne tik skāba un ne tik stipra.
Mana burka joprojām stāv ledusskapī, ar visu Kefīra sēni un bietēm iekšā. Kad būšu visu izdzērusi, un bietes apēdusi, likšu sarkano Kefīra sēni strādāt nākamajā burkā.
Biešu kvass ir veselīgs dzēriens, bagāts ar probiotiskajām baktērijām, un tāpat kā citi produkti šajā sadaļā, ierindojas to produktu klāstā, kas var palīdzēt atveseļot zarnu traktu, līdz ar to stiprinot visu organismu.
Lai izdodas arī Tev!
Iedvesma no:
- Gut and Psychology Syndrome: Natural Treatment for Autism, ADD/ADHD, Dyslexia, Dyspraxia, Depression, Schizophrenia, Dr Natasha Campbell-McBride, 2010
- http://wellnessmama.com/9087/beet-kvass-recipe/