Pāriet uz galveno saturu
curantur.lv                                       Izvēlies būt vesels!
  • SĀKUMS
    • Par ko un Kāpēc šis viss
    • Curantur.lv 10 gadi
    • Par mani
    • Kontakti
    • Mans Ceļš uz Prieku
    • Iedvesmai
  • JAUNUMI
  • KONSULTĀCIJAS
  • HOMEOPĀTIJA
    • Kas ir Homeopātija
    • Nebeidzamā diskusija
    • Kam Homeopātija var palīdzēt
      • Homeopātija Ziemassvētkos
    • Īsa Homeopātijas vēsture
    • Homeopātiskās zāles
    • Homeopātiskās aptiekas
    • Kur lasīt par Homeopātiju
    • Kur mācīties Homeopātiju
    • Pētījumi Homeopātijā
    • Homeopātija: Latvijā, Eiropā, Pasaulē
    • Homeopāti Latvijā un Pasaulē
    • Homeopātija un Autisms
    • CEASE terapija un Autisms
    • Homeoprofilakse - alternatīva vakcinācijai
    • Bioķīmiskie šūnu sāļi
    • Baha ziedu terapija
  • GAPS
    • GAPS grāmata latviešu valodā
    • Kas ir GAPS
    • Dr Natasha Campbell-McBride lekcijas / intervijas
    • Es - GAPS uztura konsultante
    • Kam GAPS diēta var palīdzēt
    • GAPS un Autisms
    • PĒTĪJUMS : GAPS/SCD uzturs Autiskajiem bērniem
      • Kopsavilkums
      • Pētījuma dizains
      • 6-GSI
      • ATEC
      • MSEC
      • ASD
      • ABC
      • SSP
      • PGI-2
      • REZULTĀTU APKOPOJUMS
      • INDIVIDUĀLIE IEGUVUMI BĒRNIEM
      • SECINĀJUMI
    • GAPS Uztura programma
      • Kā no SCD rodas GAPS diēta
      • Mana satikšanās ar GAPS un Dr Natasha Campbell-McBride
      • GAPS Uztura programmas 3 daļas
      • Ko var. Ko nedrīkst. Un Kāpēc
      • GAPS sākuma diēta (Intro GAPS)
      • GAPS diēta. Ieteicamie un Nevēlamie produkti
    • Mana GAPS diētas dienasgrāmata. GAPS pamata diēta
      • GAPS dienasgrāmata HRONOLOĢISKI
    • GAPS sākuma diēta. Dienasgrāmata (Intro GAPS)
      • 30 dienas
    • GAPS praktiski. Jautājumi un Atbildes
    • GAPS diētas 1 nedēļa
    • GAPS Receptes
      • www.curantur.lv 3. dzimšanas dienas kūka
      • GAPS Meistarkūkas daudzie varianti
      • Svaigā avokado-laima kūka Vecgada vakaram
    • GAPS Semināri
  • BĒRNI
    • Vesels bērns
    • Kāpēc slimot ir veselīgi
    • Mazulis raud - vai kolikas?
    • Homeopātija
    • Diatēze/Ekzēma
      • Pārtikas alerģija
    • Bērnu slimības (Vējbakas, Masaliņas uc)
    • Astma
    • Zobi nāk!
    • Sāp austiņas
      • Sāp austiņas. Homeopātija
    • Autisms
      • Pētījums par Autismu un Uzturu
      • Vai vainosim gēnus
      • MMS un Autisms
      • Video konferences par autismu
    • Vakcīnas
      • "Nenomira - viss kārtībā" ???
      • SPKC "Diskusija" - Kāpēc vakcinēties?
      • MMR / Filma "Vaxxed: From Cover Up to Catastrophe"
    • UDS/UDHS
    • Raksti žurnālā Mans Mazais
  • VESELĪBA
    • Viedoklis
    • Ko Ārsti Tev Nestāsta
    • Kāpēc slimot ir labi
    • Alcheimers / Demence
    • Alerģijas
    • Anēmija
    • Autoimunitāte
      • Intervija žurnālam TAKA
    • Candida
    • COVID-19
    • Depresija
    • Diabēts
    • Galvassāpes
    • Gripa, vīrusi, saaukstēšanās
    • Holesterīns
    • Imunitāte
    • Kuņģī dedzina / Atvilnis
    • Multiplā skleroze
    • Organisma attīrīšana
      • Diatomu Silīcijs
    • Trauksme (Anxiety)
    • Vakcīnas
    • Vairogdziedzeris
    • Vēzis
      • Gersona terapija
      • Vēzis un Ketogēnā diēta
      • Onkoloģijas evolūcija
    • Vides nozīme
      • Mikroviļņu krāsnij Nē
    • Zobu veselība
      • Vai iespējams apturēt kariesu
  • SIEVIETĒM
    • Pubertāte
    • Īpašās dienas
    • Grūtniecība
    • Dzemdības
      • Mana dzemdību pieredze
    • Mazuļa zīdīšana
    • Menopauze
    • Uz līdzsvaru
    • Skaistuma krikumi
  • UZTURS
    • Semināri / Lekcijas
    • Raksti žurnālos
    • Uzturs veselībai
    • Ar uzturu pret slimību. Grāmatas
    • Ko iesaku neēst
      • GMO
    • Weston A. Price Ieteikumi un WAPF
      • Kas ir Weston A. Price
      • Kas ir WAPF
      • 11 Pamatprincipi tradicionālajās diētās
      • Ko mums būs ēst
      • Ko mums nebūs ēst un lietot
      • Ieskats WAPF 2. konferencē, Limerika 2016
    • Uzturs auglībai un mazuļa veselībai
    • Veģetārisms - Jā / Nē ?
    • Glutēnam Nē
    • Probiotiķi
      • Skābi kāposti
      • Fermentēti dārzeņi
      • Kefīrs
      • Biešu kvass
    • Uztura bagātinātāji
    • Dabas dziednīca
    • Manas receptes
    • Zinātne
    • Viedoklis
  • ATSAUKSMES

Ko var. Ko nedrīkst. Un Kāpēc

3. oktobris, 2014 pl. 22:47, 1 komentārs

Daži GAPS diētas principi

  • Atgriežamies pie senču tradīcijām un ēdienkartes (gaļēdāji!) - gatavojam mājās, izmantojot  pēc iespējas dabiskus produktus
  • Pēc iespējas nepārstrādāta pārtika - jo produkts tuvāks savam dabiskajam izskatam, jo labāk. Ideālajā gadījumā – nepērc neko, kas ir kastītē, bundžā vai jebkādā iepakojumā – arī produktu sastāva apraksti sīkajā drukā nebūs jāburto
  • Pēc iespējas Ekoloģiska / Bioloģiski audzēta pārtika

Nevēlamie produkti  (tāpat kā SCD diētai )     Detalizētāku produktu sarakstu skati te

  • Piens un visi piena produkti (izņemot raudzētos)
  • Ogļhidrāti – graudaugi un visi to produkti
  • Cukurs un visi to saturošie produkti
  • Cieti saturošie dārzeņi (kartupeļi, kukurūza uc)
  • Pārstrādāta pārtika

Ieteicamie produkti    Detalizētāku produktu sarakstu skati te

  • Mājās gatavota pārtika – zupas, kaulu buljoni, galerti, skābēti kāposti, uc
  • Taukvielas, Gaļa, Zivis, Olas
  • Raudzētie piena produkti – kefīrs, jogurts, lakto, sūkalas
  • Augļi, dārzeņi (izņemot ar cieti bagātie – kartupeļi, pupas uc)
  • Rieksti, sēklas



No kā jāatsakās, dzīvojot pēc GAPS diētas

Ar laiku es te paskaidrošu, kāpēc tos vai citus produktus GAPS diēta iesaka kādu laiku nelietot uzturā. Būtībā ir runa tikai par 2 produktu grupām - pienu un ogļhidrātiem, pie kam ogļhidrātus saturošie produkti ir gan cukurs, gan graudaugi, gan ar cieti bagātie dārzeņi. Un arī pienā viens sliktiņais (ref. bērnu filmiņa Neparastie Rīdzinieki) ir piena cukurs laktoze, kas savukārt pieskaitāms pie ogļhidrātu grupas. Otrs komponents pienā, kas daudziem cilvēkiem ir nedraudzīgs, ir piena olbaltumviela kazeīns. 

Kāpēc tieši šīs 2 grupas ir nevēlamas? Jo gan piena, gan graudaugu olbaltums, gan saliktie ogļhidrāti, ko cilvēka organisms nespēj pienācīgi sašķelt un asimilēt, rada un uztur organismā iekaisumu, kā arī baro sliktās baktērijas zarnu traktā. To visu es pamazām izskaidrošu, bet līdz tam izpēti manu lekcijas materiālu, kur centos to visu salikt pa plauktiņiem.

Un, atceries, ka pārtikas rūpniecība ir darījusi visu, lai gadsimtos ēstus produktus būtībā sabojātu - ieliekot tos bundžiņās, pakās un kastītēs (kam, lūdzu, vajagot ilgu derīguma termiņu), atņemot tiem vērtīgo, tā vietā pievienojot mākslīgas piedevas. Tā ir noticis arī ar pienu, kas, it kā patērētāja interesēs, tiek pasterizēts un homogenizēts, nokrejots un "bagātināts" ar ķīmiskiem vitamīniem... Un rezultātā no veselīga, ar kalciju, fermentiem un dabiskiem vitamīniem bagāta produkta piens ir kļuvis par nedzīvu toksīnu organismam, kā arī iekaisuma radītāju. Ne velti arvien vairāk un vairāk cilvēku, jo īpaši mazi bērni, ir alerģiski pret pienu un tā produktiem. Tāpēc rūpnieciski pārstrādāts piens ir viens no sliktajiem produktiem, no kā GAPS diētā uz laiku būs jāatsakās. Jo mērķis taču ir palikt veselākam, vai ne?

Es aizrunājos, Turpmāk vēl. Bet pagaidām lasi lekciju te (tikai nesabaidies no vārda Autisms)

Kāpēc nav labi ēst graudaugus, uzzini arī sadaļā UZTURS / Ko mēs ēdam

Par to, kāpēc graudu olbaltums Glutēns nav labākais draugs Tavai veselībai, lasi sadaļā UZTURS / Glutēnam Nē


Saliktie Ogļhidrāti jeb Cukuri

Pavisam ir 3 veidu Cukuri:

  • monosaharīdi - augļu cukurs Fruktoze, vīnogu cukurs Glikoze
  • disaharīdi - laktoze un saharoze. Kur piena cukurs Laktoze sastāv no diviem monosaharīdiem Galaktozes un Glikozes, bet niedru un biešu cukurs Saharoze ir monosaharīdu Fruktozes un Glikozes savienība
  • polisaharīdi - ciete, kas veidota no daudziem Glikozes posmiem

Tātad sanāk, ka Monosaharīdi veido Disaharīdus un Polisaharīdus jebšu no mazajiem atsevišķajiem vienkāršo cukuru ķieģelīšiem izveidojas garākas cukuru virknes. Tieši tāpat, kā no atsevišķām pērlītēm izveidojas pērļu krellītes.

Daba iekārtojusi tā, ka mūsu organismā esošajiem fermentiem būtu jāsašķeļ pārtikā esošās Disaharīdu un garās Polisaharīdu ķēdes līdz atsevišķiem posmiņiem (vienai pērlītei), un tikai šādā - Monosaharīdu - veidā cukuri var tikt asimilēti (uzņemti) organismā un nonākt asinīs, kur tās aiznes cukurvielu visur tālāk, kur vien nepieciešams mūsu organisma dzīvības procesiem. Tātad cilvēka organisms var uzņemt tikai līdz galam sašķeltus cukurus jeb ogļhidrātus.

Problēmas sākas tad, ja organismā kādu apstākļu dēļ (piemēram, nevesela zarnu trakta dēļ vai fermentu nepietiekamības dēļ) šie cukuri nevar tikt sašķelti. Tad rodas vairākas problēmas:

  • līdz galam nesašķelti ogļhidrāti nonāk asinīs garāku molekulu fragmentu veidā nekā pienāktos, kā rezultātā organisms tos uztver kā toksīnus, pret kuriem jāuzsāk cīņa (jārada antivielas). Šim notiekot ilgstoši, iedzīvojamies hroniskos iekaisuma procesos, kas pamatā teju visām slimībām
  • no ne līdz galam sašķeltajiem cukuriem barojas zarnu traktā esošās sliktās baktērijas. Arī nevēlamo baktēriju savairošanās noved pie slimībām. Vienkāršākais piemērs - Candida

Lai šīs problēmas mazinātu, GAPS (un SCD) diēta iesaka nelietot produktus, kuros ir šie saliktie cukuri (Disaharīdi un Polisaharīdi). Tādā veidā tiks mazināti iekaisuma procesi organismā un dota iespēja tam atveseļoties. Tieši tāpēc galda cukurs (Saharoze) un piens, kas satur Disaharīdu Laktozi, kā arī graudi, kas satur Polisaharīdu Cieti, ir Nevēlamo produktu sarakstā. Savukārt, medus, kas satur pārsvarā Monosaharīdus Glikozi un Fruktozi, ir Atļauto produktu sarakstā.

Šo nevēlamo, saliktos cukurus saturošo produktu izslēgšanaa no ēdienkartes uz laiku palīdz zarnu traktam un zarnu mikroflorai atveseļoties. Šis arī ir GAPS diētas un SCD diētas (specific carbohydrate diet) pamatojums. 

Tomēr jāatceras, ka ar Polisaharīdu izslēgšanu no ēdienkartes vien nepietiks. Jādomā arī, kā tad atveseļot zarnu traktu. Tam palīdzēs viss zemāk uzskaitītais - gan Probitoķi, kā labo baktēriju avots, gan gaļas buljons kā aminoskābju avots, u.c.


Ko drīkst ēst, dzīvojot pēc GAPS diētas

Gaļa un Tauki
Svarīgi, lai tā būtu labas kvalitātes, vēlams Bioloģiski audzēta. Tātad ideālajā gadījumā tie būs lopiņi un putni, kas dzīvo, redzējuši sauli un baudot zāli, graudus un kas nu katram pēc dabas paredzēts. Šādai gaļai būs ideāla omega 3 un omega 6 taukskābju attiecība. Gaļas ēdieni ietver gaļas vai kauliņu buljonu, kas būtu jāēd katru dienu. Īpaši svarīgi ir ēst dzīvnieku taukus, ādu, skrimšļus, orgānu gaļu, kā arī apgrauzt katru mazāko kauliņu.

Veselīgie tauki ir atļauti – kokosriekstu eļļa, palmu eļļa, olīveļļa (Extra Virgin), dzīvnieku un putnu tauki, dzidrinātais sviests Gī.
 
Kāpēc jāēd Gaļa un Tauki
  • Cilvēks gadu miljonos ir bijis mednieks un gaļēdājs
  • Mūsu gremošanas trakts ir veidots kā gaļēdājam
  • Gaļa, kaulu buljons, orgānu gaļa, skrimšļi piegādā zarnu sieniņu labošanai nepieciešamās aminoskābes, želatīnu, taukus, vitamīnus, glikozamīnus, minerālvielas
  • Dzīvnieku tauki – ieskaitot gaļu, olas, sviestu – ir cilvēka organismam vajadzīgie, veselīgie piesātinātie tauki
  • Nepiesātinātie tauki – eļļas, tai skaitā zivīs – piegādā mums omega taukskābes (essential fatty acids)
  • Smadzenes – 60% sausā svara ir tauki
  • Katra šūnas membrāna un organella ir veidota no taukiem
  • Daudzi hormoni un neiromediatori – veidoti no taukiem
  • Arī nervu apvalks mielīns un holesterīns ir tauki
 

Zivis
Īpaši treknās zivis būs labs omega taukskābju avots. Svarīga zivju kvalitāte.

Dārzeņi
GAPS atļautie dārzeņi ir tie, kas nesatur cieti jeb ogļhidrātus. Tātad kartupeļi, batātes jeb saldie kartupeļi, kukurūza nav atļauti. Atļautos dārzeņus gatavo dažādos veidos – baudi tos svaigus, sautētus, grilētus, utt.

Augļi
GAPS dietas laikā augļi ir viens no galvenajiem našķiem, vislabāk baudi tos starp ēdienreizēm. Arī augļus vai ēst svaigus (svarīgi, lai tie būtu gatavi), sautētus, žāvētus.

Olas
Nebaidies ēst olas kaut vairākas reizes dienā. Ideāli, ja Bioloģiski audzētas. Un atceries, ka holesterīns ir Tavs draugs nevis ienaidnieks. Vairāk lasi sadaļā VESELĪBA / Holesterīns un UZTURS / Ko mēs ēdam

Raudzētie piena produkti
Kefīrs, jogurts, lakto, sūkalas, vecināts siers – šajos raudzētajos produktos piena cukurs laktoze ir jau fermentu sašķelts  un tāpēc draudzīgāks mūsu organismam. Laktoze ir viens no ogļhidrātiem, kas baro sliktās baktērijas, tāpēc no ēdienkartes jāizņem visi neraudzētie piena produkti.

Pupas, Zirņi, Lēcas 
Atļautās ir cieti nesaturošās vai maz saturošās pupas – baltās pupiņas, zaļās pākšu pupiņas. Atļauti šķeltie zirņi un zaļie zirnīši, kā arī lēcas. Pupas, zirņus un lēcas pirms vārīšanas svarīgi labi izmērcēt un noskalot lieko cieti, arī vārīšanas laikā.

Rieksti un Sēklas
Šie ir veselīgie našķi GAPS diētas faniem. No riekstiem gatavo arī miltus (mandeļu milti, kokosriekstu milti uc), no kā tālāk cep maizīti un jebkurus kārumus – cepumus, mafinus, maizītes un visu, ko ļauj fantāzijas lidojums.

Medus
Tāpat kā augļi medus ir lielais GAPS kārums un vienīgais dzīves saldinātājs. Jebkurš cits salduma avots – cukurs, sīrupi, saldinātāji - ir neatļauto produktu sarakstā. Jo šo saldumu sastāvā ir saliktie ogļhidrāti, ko nevesels zarnu trakts nemaz nespēj sašķelt, nesašķeltā veidā tie nonāk asinīs, kur organisms tos uztver kā toksīnus.

Sāls un Garšvielas
Jebkuras garšvielas svaigā vai žāvētā veidā. Ķiplokus vislabāk pievienot svaigā veidā, lai saglabātos to veselību veicinošās īpašības. Jūras un Himalaju sāls lieliski papildinās garšu Taviem veselīgajiem ēdieniem.


Vairāk informācijas par GAPS/SCD un Idejas receptēm meklē šajās lapās:

  • www.mygutsy.com/gaps-recipes
  • www.gaps.me
  • www.breakingtheviciouscycle.info
  • www.pecanbread.com
  • www.scdrecipe.com/recipes
  • www.scdlifestyle.com/category/specific-carbohydrate-diet-recipes

Lasi  nākamos rakstus  te

 Sākotnējā GAPS diēta
  GAPS diēta. Ieteicamie un Nevēlamie produkti

Šī materiāla gatavošanā izmantoti šādi avoti:

  • Gut and Psychology Syndrome: Natural Treatment for Autism, ADD/ADHD, Dyslexia, Dyspraxia, Depression, Schizophrenia, Dr Natasha Campbell-McBride, 2010
  • www.healthhomehappy.com

1 komentārs - Ko var. Ko nedrīkst. Un Kāpēc

Inga - 30. janvāris, 2016 pl. 21:42
Palsīju gan GAPS gan AIP diētu topivesels.lv lapā. Daudzkur tā ir līdzīga, atšķirības atradu pākšaugu un riekstu lietošanā - pie GAPS tie ir ieteicami, pie AIP izslēdzami. Tāpat pie AIP izslēdzamas sēklu un riekstu eļļas; bet ieteicami sēklu diedzējumi.
Vai diedzējumi lietojami svaigi vai der arī vārīti? Konkrēti 5-12 h izmērcētas lēcas, ko var nosaukt par diedzētām.
Vēl jautājums, ko varētu lietot bezglutēna miltu vietā, apcepot zivis? Vai nav kādi dārzeņu pulveri bez glutēna, kas pildītu šo funkciju?

Komentēt







Jaunākie ieraksti

  • Veselības bloga www.curantur.lv 10 gadu ballīte
    23. feb. 2024
  • GAPS grāmata latviešu valodā ir piedzimusi !
    19. jūl. 2022
  • Kā vēdera problēmas sakārtot ar uzturu
    2. jūn. 2022
  • Daba Cilvēku ir radījusi pilnīgu
    13. okt. 2021
  • "Bieži ar pacientu vienojamies, ka simptomi pēc vakcīnas ir tikai sakritība"
    10. aug. 2021
  • Vīrusa vai Panikas pandēmija? Kad jautājumu ir vairāk nekā atbilžu
    21. jūl. 2020
  • Uzturs maina autisku bērnu uzvedību
    25. apr. 2020


             Ziedot

Kā esi ievērojis/usi, www.curantur.lv netiek izvietotas reklāmas. Es šajā vietnē bez maksas un no sirds dalos ar savām zināšanām un pieredzi ceļā uz prieku un labāku veselību. 

Ja Tev noder www.curantur.lv lasītais, Tu vari manu darbu atbalstīt ar Ziedojumu, lai šajā lapā arī turpmāk nebūtu jāievieto reklāmas. Pateicos Tev par atbalstu. 



Šobrīd Tu lasi sadaļā GAPS / GAPS Uztura programma

Visi ieraksti šajā sadaļā:

  • Kā no SCD rodas GAPS diēta
    3. okt. 2014
  • Mana satikšanās ar GAPS un Dr Natasha Campbell-McBride
    3. okt. 2014
  • GAPS Uztura programmas 3 daļas
    3. okt. 2014
  • Ko var. Ko nedrīkst. Un Kāpēc
    3. okt. 2014
  • Sākotnējā GAPS diēta
    3. okt. 2014
  • GAPS diēta. Ieteicamie un Nevēlamie produkti
    4. okt. 2014

   ©2025 - curantur.lv    

Atbildības atruna. www.curantur.lv autore ir ķīmijas zinātņu doktore, uzturzinātniece, uztura speciāliste, GAPS uztura konsultante, ārstniecības persona, bet nav ārste. Viss, ko lasi šajā vietnē, atspoguļo www.curantur.lv autores zināšanas un personīgo pieredzi.  Šī informācija nav uzskatāma par medicīnisku ieteikumu un nevar to aizvietot. Ja nolem izmēģināt kaut ko no šeit aprakstītā, tā ir tikai un vienīgi Tava atbildība. Izvēlies būt vesels!

Blogā izmantotas bloga autores fotogrāfijas (ja vien nav norādīts citādi).