GAPS sākuma diēta (Intro GAPS)
Lasi iepriekšējo rakstu Ko var. Ko nedrīkst. Un Kāpēc
2015. gada novembrī vari sekot līdzi arī manai Sākotnējās GAPS diētas dienasgrāmatai
Pirms lasi detalizēti, kādi ir ieteicamie produkti katrā GAPS sākuma diētas posmā, atgādināšu Tev visus 3 GAPS diētas soļus. Zini, ka, neskatoties uz nosaukumu, tieši GAPS sākuma diēta ir visgrūtākā. Tāpēc arī šajā rakstā vairāk tieši par GAPS sākuma diētu.
GAPS diētu var iedalīt 3 posmos:
1. Solis - GAPS sākuma diēta (6 posmi)
2. Solis - GAPS pamata diēta
3. Solis - GAPS diētas nobeigums
Sākuma GAPS diēta iedalās 6 posmos. Te minēti tikai galvenie produkti, kas nāk klāt katrā posmā. Zemāk dots detalizētāks produktu saraksts katram GAPS sākuma diētas posmam.
- Gaļas buljons, zivju buljons, dārzeņu zupas, vārīti dārzeņi bez šķiedrām, skābpiena
produkti, skābētu kāpostu sula
- + Vārīta gaļa, olas dzeltenumi, dārzeņu
sautējumi, Gī
- + Avokado, dārzeņu pankūkas, skābi kāposti,
olu kultenis
- + Olīveļļa, svaigi spiestas sulas, mandeļu
maize
- + Sautēts ābols, svaigi dārzeņi, dārzeņu
sulas
- + Svaigs ābols uc atļautie augļi
2. GAPS pamata diēta (1.5 - 2 gadi)
Pakāpeniski sāk lieto visus atļautos produktus
3. GAPS diētas nobeigums
Var sākt pamēģināt kādu no neatļautajiem produktiem, vērot reakciju
Parasti GAPS cilvēki nekad vairs neatgriežas pie vecajiem
un neveselīgajiem ēšanas paradumiem
GAPS sākuma diētas 6 posmi
1. POSMS
- Gaļas buljons
- Zivju buljons
- Vārīti dārzeņi - brokoļi, puķu kāposti, burkāni, sīpoli, puravi, cukīni, kabači, ķirbis uc līdzīgi dārzeņi, (atdali šķiedras - neizmanto dārzeņu kātus un mizas). Ja ir izteikta caureja, dārzeņus šajā posmā ēst vēl nesteidzies
- Gaļas un kauliņu zupa ar atļautajiem dārzeņiem
- 1-2 tējkarotes skābētu kāpostu sulas, devu pakāpeniski palielini
- Raudzētie piena produkti – kefīrs, sūkalas, skābs krējums, jogurts bez
piedevām – šos sākt lēnām, īpaši, ja ir aizcietējumi - augsta olbaltumvielu satura produkti (jogurts, kefīrs, siers, sūkalas) var pastiprināt aizcietējumus
- Ingvera saknes tēja, kumelīšu, piparmētru tēja ar nedaudz medus starp ēdienreizēm
- Jūras sāls, Himalaju sāls
2. POSMS
- Gaļas buljons
- Zivju buljons
- Vārīti atļautie GAPS dārzeņi (cieti nesaturošas saknes)
- Gaļas un kauliņu zupa ar atļautajiem dārzeņiem
- 1-2 tējkarotes skābētu kāpostu sulas, devu pakāpeniski palielini, katrā ēdienreizē
- Raudzētie piena produkti – kefīrs, sūkalas, skābs krējums, jogurts bez
piedevām – šos sākt lēnām, īpaši, ja ir aizcietējumi
- Jūras sāls, Himalaju sāls
- Svaigas garšvielas
- Vārīta gaļa
- Gaļas un dārzeņu sautējumi, īpaši labi, ja satur dzīvnieku taukus
- Fermentētas zivis (siļķe uc)
- Jēls olas dzeltenums (ekoloģiskas olas, dzeltenums labi atdalīts no baltuma)
- Mīksti vārītas olas (ja labi panes olas dzeltenumu)
- Mājās gatavots Gī sviests
3. POSMS
- Gaļas buljons
- Zivju buljons
- Vārīti atļautie GAPS dārzeņi (cieti nesaturošas saknes)
- Gaļas un kauliņu zupa ar atļautajiem dārzeņiem
- 1-4 tējkarotes skābētu kāpostu sulas katrā ēdienreizē
- Raudzētie piena produkti – kefīrs, sūkalas, skābs krējums, jogurts bez piedevām
- Jūras sāls, Himalaju sāls
- Svaigas garšvielas
- Vārīta gaļa
- Gaļas un dārzeņu sautējumi, īpaši labi, ja satur dzīvnieku taukus (Gī, zosu, pīļu, cūkas taukus uc)
- Fermentētas zivis (siļķe uc)
- Jēls olas dzeltenums (ekoloģiskas
olas, labi atdalīts no baltuma)
- Mīksti vārītas olas (ja labi panes olas dzeltenumu)
- Mājās gatavots Gī sviests
- Fermentēti dārzeņi, skābi kāposti, skābi gurķīši
- Gatavs avokado,
sākot no 1-3 tējkarotēm dienā, iemaisot zupās
- Pankūkas, gatavotas
no kabačiem un olām, cepot Gī sviestā, sākt ar 1 dienā
- Olu kultenis, cepts Gī
sviestā vai citos dzīvnieku taukos (labi kopā ar avokado un vārītiem dārzeņiem)
4. POSMS
- Gaļas buljons
- Zivju buljons
- Vārīti atļautie GAPS dārzeņi (cieti nesaturošas saknes)
- Gaļas un kauliņu zupa ar atļautajiem dārzeņiem
- 1-4 tējkarotes skābētu kāpostu sulas katrā ēdienreizē
- Raudzētie piena produkti – kefīrs, sūkalas, skābs krējums, jogurts bez piedevām
- Jūras sāls, Himalaju sāls
- Svaigas garšvielas
- Vārīta, sautēta vai grilēta gaļa (bet ne sadedzināta)
- Gaļas un dārzeņu sautējumi, īpaši labi, ja satur dzīvnieku taukus (Gī, zosu, pīļu, cūkas taukus uc)
- Fermentētas zivis (siļķe uc)
- Jēls olas dzeltenums (ekoloģiskas olas, labi atdalīts no baltuma)
- Mīksti vārītas olas (ja labi panes olas dzeltenumu)
- Mājās gatavots Gī sviests
- Fermentēti dārzeņi, skābi kāposti, skābi gurķīši
- Gatavs avokado, sākot no 1-3 tējkarotēm dienā, iemaisot zupās
- Pankūkas, gatavotas no kabačiem un olām, cepot Gī sviestā, sākt ar 1 dienā
- Olu kultenis, cepts Gī sviestā vai citos dzīvnieku taukos (labi kopā ar avokado un vārītiem dārzeņiem)
- Auksti spiesta
olīveļļa (Extra Virgin)
- Svaigi spiestas
sulas, sākt ar dažām ēdamkarotēm burkānu sulas, ja labi panes, tad pievienot selerijas, piparmētru, salātu, kāpostu sulu - līdz glāzei dienā, vislabāk dzert lēnām tukšā dūšā no rīta un pēcpusdienā
- Riekstu miltu maize (mandeļu milti, olas, kabacis, atļautā taukviela, sāls). Mandeļu miltu maizes recepti skaties šeit
5. POSMS
- Gaļas buljons
- Zivju buljons
- Vārīti atļautie GAPS dārzeņi (cieti nesaturošas saknes)
- Gaļas un kauliņu zupa ar atļautajiem dārzeņiem
- 1-4 tējkarotes skābētu kāpostu sulas katrā ēdienreizē
- Raudzētie piena produkti – kefīrs, sūkalas, skābs krējums, jogurts bez piedevām
- Jūras sāls, Himalaju sāls
- Svaigas garšvielas
- Vārīta, sautēta vai grilēta gaļa (bet ne sadedzināta)
- Gaļas un dārzeņu sautējumi, īpaši labi, ja satur dzīvnieku taukus (Gī, zosu, pīļu, cūkas taukus uc)
- Fermentētas zivis (siļķe uc)
- Jēls olas dzeltenums (ekoloģiskas olas, labi atdalīts no baltuma)
- Mīksti vārītas olas (ja labi panes olas dzeltenumu)
- Mājās gatavots Gī sviests
- Fermentēti dārzeņi, skābi kāposti, skābi gurķīši
- Gatavs avokado, sākot no 1-3 tējkarotēm dienā, iemaisot zupās
- Pankūkas, gatavotas no kabačiem un olām, cepot Gī sviestā, sākt ar 1 dienā
- Olu kultenis, cepts Gī sviestā vai citos dzīvnieku taukos (labi kopā ar avokado un vārītiem dārzeņiem)
- Auksti spiesta olīveļļa (Extra Virgin)
- Svaigi spiestas sulas, sākt ar dažām ēdamkarotēm burkānu sulas, ja labi panes, tad pievienot selerijas, piparmētru, salātu, kāpostu sulu - līdz glāzei dienā, vislabāk dzert lēnām tukšā dūšā no rīta un pēcpusdienā. Vēlāk var pievienot augļu sulas - mango, ananāss, ābols
- Riekstu miltu maize (mandeļu milti, olas, kabacis, atļautā taukviela, sāls). Mandeļu miltu maizes recepti skaties šeit
- Svaigi, nevārīti, mizoti atļautie GAPS dārzeņi - sāc ar gurķi un lapu salātiem, ja šos panes labi, vari sākt burkānus, tomātus (ja nav alerģijas uz nakteņu dzimtas augiem), sīpolus, kāpostus. Atceries labi sakošļāt
- Mizoti, sautēti āboli, ābolu biezenis (gatavots ar Gī vai dzīvnieku taukiem, pievieno medu saldumam)
- Medus līdz 2
tējkarotēm dienā
- Gaļas buljons
- Zivju buljons
- Vārīti atļautie GAPS dārzeņi (cieti nesaturošas saknes)
- Gaļas un kauliņu zupa ar atļautajiem dārzeņiem
- 1-4 tējkarotes skābētu kāpostu sulas katrā ēdienreizē
- Raudzētie piena produkti – kefīrs, sūkalas, skābs krējums, jogurts bez piedevām
- Jūras sāls, Himalaju sāls
- Svaigas garšvielas
- Vārīta, sautēta vai grilēta gaļa (bet ne sadedzināta)
- Gaļas un dārzeņu sautējumi, īpaši labi, ja satur dzīvnieku taukus (Gī, zosu, pīļu, cūkas taukus uc)
- Fermentētas zivis (siļķe uc)
- Jēls olas dzeltenums (ekoloģiskas olas, labi atdalīts no baltuma)
- Mīksti vārītas olas (ja labi panes olas dzeltenumu)
- Mājās gatavots Gī sviests
- Fermentēti dārzeņi, skābi kāposti, skābi gurķīši
- Gatavs avokado, sākot no 1-3 tējkarotēm dienā, iemaisot zupās
- Pankūkas, gatavotas no kabačiem un olām, cepot Gī sviestā, sākt ar 1 dienā
- Olu kultenis, cepts Gī sviestā vai citos dzīvnieku taukos (labi kopā ar avokado un vārītiem dārzeņiem)
- Auksti spiesta olīveļļa (Extra Virgin)
- Svaigi spiestas sulas līdz 1-2 glāzēm dienā, vislabāk dzert lēnām tukšā dūšā no rīta un pēcpusdienā. Burkānu, selerijas, piparmētru, salātu, kāpostu sula, vēlāk var pievienot augļu sulas - mango, ananāss, ābols uc.
- Riekstu miltu maize (mandeļu milti, olas, kabacis, atļautā taukviela, sāls). Mandeļu miltu maizes recepti skaties šeit
- Svaigi, nevārīti, mizoti atļautie GAPS dārzeņi - sāc ar gurķi un lapu salātiem, ja šos panes labi, vari sākt burkānus, tomātus (ja nav alerģijas uz nakteņu dzimtas augiem), sīpolus, kāpostus. Atceries labi sakošļāt
- Mizoti, sautēti āboli, ābolu biezenis (gatavots ar Gī vai dzīvnieku taukiem, pievieno medu saldumam)
- Medus līdz 2 ēdamkarotēm dienā
- Citi atļautie augļi,
sākt lēnām
- No riekstu miltiem cepti kārumi ar žāvētiem augļiem un citiem atļautajiem saldinātājiem
Šī materiāla gatavošanā izmantoti šādi avoti:
- Gut and Psychology Syndrome: Natural Treatment for Autism,
ADD/ADHD, Dyslexia, Dyspraxia, Depression, Schizophrenia, Dr Natasha
Campbell-McBride, 2010
- www.healthhomehappy.com
Lasi nākamo rakstu GAPS diēta. Ieteicamie un Nevēlamie produkti
2015. gada novembrī vari sekot līdzi arī manai Sākotnējās GAPS diētas dienasgrāmatai