www.curantur.lv                                          Izvēlies būt vesels!
  • SĀKUMS
    • Par ko un Kāpēc šis viss
    • Par mani
    • Kontakti
    • Mans Ceļš uz Prieku
  • JAUNUMI
  • KONSULTĀCIJAS
  • HOMEOPĀTIJA
    • Kas ir Homeopātija
    • Nebeidzamā diskusija
    • Kam Homeopātija var palīdzēt
      • Homeopātija Ziemassvētkos
    • Īsa Homeopātijas vēsture
    • Homeopātiskās zāles
    • Homeopātiskās aptiekas
    • Kur lasīt par Homeopātiju
    • Kur mācīties Homeopātiju
    • Pētījumi Homeopātijā
    • Homeopātija: Latvijā, Eiropā, Pasaulē
    • Homeopāti Latvijā un Pasaulē
    • Homeopātija un Autisms
    • CEASE terapija un Autisms
    • Homeoprofilakse - alternatīva vakcinācijai
    • Bioķīmiskie šūnu sāļi
    • Baha ziedu terapija
  • GAPS
    • GAPS grāmata latviešu valodā
    • Kas ir GAPS
    • Dr Natasha Campbell-McBride lekcijas / intervijas
    • GAPS konsultantu kursi
    • Kam GAPS diēta var palīdzēt
    • GAPS un Autisms
    • PĒTĪJUMS : GAPS/SCD uzturs Autiskajiem bērniem
      • Kopsavilkums
      • Pētījuma dizains
      • 6-GSI
      • ATEC
      • MSEC
      • ASD
      • ABC
      • SSP
      • PGI-2
      • REZULTĀTU APKOPOJUMS
      • INDIVIDUĀLIE IEGUVUMI BĒRNIEM
      • SECINĀJUMI
    • GAPS Uztura programma
      • Kā no SCD rodas GAPS diēta
      • Mana satikšanās ar GAPS un Dr Natasha Campbell-McBride
      • GAPS Uztura programmas 3 daļas
      • Ko var. Ko nedrīkst. Un Kāpēc
      • Sākotnējā GAPS diēta (Intro GAPS)
      • GAPS diēta. Ieteicamie un Nevēlamie produkti
    • Mana GAPS diētas dienasgrāmata (Full GAPS)
      • GAPS dienasgrāmata HRONOLOĢISKI
    • Sākotnējā GAPS diēta. Dienasgrāmata (Intro GAPS)
      • 30 dienas
    • GAPS praktiski. Jautājumi un Atbildes
    • GAPS diētas 1 nedēļa
    • Te top www.GAPS.me latviski
    • GAPS Receptes
      • www.curantur.lv 3. dzimšanas dienas kūka
      • GAPS Meistarkūkas daudzie varianti
      • Svaigā avokado-laima kūka Vecgada vakaram
    • GAPS Semināri
  • BĒRNI
    • Vesels bērns
    • Kāpēc slimot ir veselīgi
    • Mazulis raud - vai kolikas?
    • Homeopātija
    • Diatēze/Ekzēma
      • Pārtikas alerģija
    • Bērnu slimības (Vējbakas, Masaliņas uc)
    • Astma
    • Zobi nāk!
    • Sāp austiņas
      • Sāp austiņas. Homeopātija
    • Autisms
      • Pētījums par Autismu un Uzturu
      • Vai vainosim gēnus
      • MMS un Autisms
      • Video konferences par autismu
    • Vakcīnas
      • "Nenomira - viss kārtībā" ???
      • SPKC "Diskusija" - Kāpēc vakcinēties?
      • MMR / Filma "Vaxxed: From Cover Up to Catastrophe"
    • UDS/UDHS
    • Raksti žurnālā Mans Mazais
  • VESELĪBA
    • Viedoklis
    • Ko Ārsti Tev Nestāsta
    • Kāpēc slimot ir labi
    • Alcheimers / Demence
    • Alerģijas
    • Anēmija
    • Autoimunitāte
      • Intervija žurnālam TAKA
    • Candida
    • COVID-19
    • Depresija
    • Diabēts
    • Galvassāpes
    • Gripa, vīrusi, saaukstēšanās
    • Holesterīns
    • Imunitāte
    • Kuņģī dedzina / Atvilnis
    • Multiplā skleroze
    • Organisma attīrīšana
      • Diatomu Silīcijs
    • Trauksme (Anxiety)
    • Vakcīnas
    • Vairogdziedzeris
    • Vēzis
      • Gersona terapija
      • Vēzis un Ketogēnā diēta
      • Onkoloģijas evolūcija
    • Vides nozīme
      • Mikroviļņu krāsnij Nē
    • Zobu veselība
      • Vai iespējams apturēt kariesu
  • SIEVIETĒM
    • Pubertāte
    • Īpašās dienas
    • Grūtniecība
    • Dzemdības
      • Mana dzemdību pieredze
    • Mazuļa zīdīšana
    • Menopauze
    • Uz līdzsvaru
    • Skaistuma krikumi
  • UZTURS
    • Semināri / Lekcijas
    • Raksti žurnālos
    • Uzturs veselībai
    • Ar uzturu pret slimību. Grāmatas
    • Ko iesaku neēst
      • GMO
    • Weston A. Price Ieteikumi un WAPF
      • Kas ir Weston A. Price
      • Kas ir WAPF
      • 11 Pamatprincipi tradicionālajās diētās
      • Ko mums būs ēst
      • Ko mums nebūs ēst un lietot
      • Ieskats WAPF 2. konferencē, Limerika 2016
    • Uzturs auglībai un mazuļa veselībai
    • Veģetārisms - Jā / Nē ?
    • Glutēnam Nē
    • Probiotiķi
      • Skābi kāposti
      • Fermentēti dārzeņi
      • Kefīrs
      • Biešu kvass
    • Uztura bagātinātāji
    • Dabas dziednīca
    • Manas receptes
    • Zinātne
    • Viedoklis
  • IEDVESMAI
    • Domas
    • Grāmatas, žurnāli
    • Noderīgas saites internetā
    • Cilvēki, vietas un lietas
    • Joga
    • Meditācija
  • ATSAUKSMES

2/4. Topošo vecāku ēdienkarte

16. marts, 2017 pl. 23:49,


Lasi iepriekšējo rakstu šeit


Gatavoties grūtniecībai

Šajā rakstā apskatīsim, ko ēst vecākiem, vēl tikai gatavojoties mazulim, kā arī māmiņai gaidībās. Rakstā vienkopus apkopoti Dr. Natasha Campbell-McBride, Sally Fallon Morell un Dr. Weston A. Price ieteikumi. Īstenībā tie ir vienlīdz svarīgi cilvēkam jebkurā dzīves posmā, bet jo īpaši - domājot par mazuli.

Senās kultūras zināja, kāds ēdiens ir vispiemērotākais pārim, gatavojoties mazulim, māmiņai gaidībās un zīdīšanas periodā, kāds uzturs nepieciešams mazulim, kāds bērniem un jauniešiem, kā ar pilnvērtīgu uzturu stiprināt vīrus, kas dodas karā vai medībās, kas būtu jāēd sievietei, ejot cauri hormonālajām izmaiņām, kas vispiemērotākais vecumā. Visas šīs iedzimtās zināšanas diemžēl esam pamanījušies pazaudēt vēstures, medicīnas attīstības, pārtikas rūpniecības, un moderno uztura ieteikumu līkločos.

Arī modernā medicīnas zinātne pamazām nonāk pie secinājumiem, ko primitīvo kultūru cilvēki zināja no paaudzes paaudzē – tieši pilnvērtīgs, ar uzturvielām ļoti bagāts uzturs nosaka optimālu augļa attīstību mātes miesās. Sally Fallon Morell apgalvo, ka uzturs grūtniecības laikā definē mazuļa veselību visai dzīvei.

Ar visu informācijas pārbagātību mūsdienās par un ap uzturu joprojām maz runā un raksta, kas būtu jālieto uzturā topošajiem vecākiem, vēl tikai gatavojoties grūtniecībai, lai viņiem piedzimtu vesels mazulis. Krievu izcelsmes ārste Natasha Campbell-McBride uzskata, ka tieši topošo vecāku ēdienkarte ir viens no nozīmīgākajiem aspektiem, lai spētu radīt veselus pēcnācējus. Jo nākamā bērniņa veselību ietekmēs vecāku uzturs un dzīvesveids krietnu laiku pirms grūtniecības. Jo tīrāks un barojošāks būs topošo vecāku uzturs, jo mazāk medikamentu un ķīmisku vielu (kosmētika, sadzīves ķīmija utt) viņi lietos, jo lielāka iespējamība būs sagaidīt veselu bērniņu.

Man bija iespēja dzirdēt klātienē Dr. Campbell-McBride lekciju par uzturu topošajiem vecākiem ["Healthy Pre-conception and Pregnancy", Natasha Campbell-McBride, WAPF 2nd conference, Limerick, Ireland, 07.02.2016]. Ar atziņām no šīs lekcijas jau dalījos rakstā Grūtniecība ir pilna laika darbs.

Topošajiem vecākiem pirms mazuļa plānošanas būtu lietderīgi nopietni izvērtēt savu veselību. Ja abi partneri ir pietiekami veseli, 4-5 mēnešus pirms plānotās grūtniecības būtu jāievēro uzturvielām ļoti pilnvērtīga ēdienkarte. 

Ja tomēr ir tādas veselības problēmas kā alerģijas, hronisks nogurums, gremošanas traucējumi vai tamlīdzīgi simptomi, tad vecākiem, un jo īpaši topošajai māmiņai, būtu jāizvēlas tāda ēdienkarte, kas ļauj atveseļot organismu, pirms iestājas grūtniecība. Jo neveselai māmiņai paliekot stāvoklī, liela varbūtība ir, ka pēc tam būs papildus rūpes, audzinot bērniņu ar nestipru imunitāti un visādām veselības problēmām.

Uzskatu par nepieļaujamu situāciju, ko, diemžēl nākas redzēt visai bieži - pēc viena vai vairākiem spontānajiem abortiem sievietei tiek uzlikta neauglības diagnoze un ieteikts iet mākslīgās apaugļošanas ceļu. Pat organismam pēc pārdzīvotā nedodot laiku atgūties, sievietei tiek injicētas lielas hormonu devas, lai bagātīgi rastos olšūnas, ko tālāk izmantot mākslīgās apaugļošanas procedūrā. Tādā veidā grūtniecība būtībā tiek uzspiesta neveselam sievietes ķermenim, kas jau vienā vai vairākos piegājienos pirms tam devis saprast, ka nespēj iznēsāt pilna termiņa grūtniecību. Un tieši tāpēc arī mākslīgās apaugļošanas ceļš bieži pilns medicīniskiem sarežģījumiem un riskiem gan māmiņai, gan auglim vai pat beidzas ar neveiksmi. Kur visupirmais uzdevums bija padomāt un papētīt dziļāk, kāpēc sieviete nespēja mazulīti iznēsāt. Bieži tam iemesls ir, piemēram, vairogdziedzera darbības problēmas. Tāpēc mans aicinājums ir grūtniecībai nopietni gatavoties, vispirms savedot kārtībā gan sievietes, gan vīrieša veselību. Visas pūles, kas tiks veltītas veselības uzlabošanai pirms nākamā bērniņa ieņemšanas, atmaksāsies, audzinot veselāku mazuli. Un pirmā un svarīgākā joma, kas topošajiem vecākiem jāizrevidē, ir uzturs.

Pirms plānotās grūtniecības galvenās pūles būtu jāvelta zarnu trakta sakārtošanai, iekaisuma samazināšanai organismā, kā arī organisma attīrīšanai. Šim nolūkam viens no ieteikumiem ir atveseļojošā GAPS (Gut and Psychology Syndrome) diēta, kas būtu jāievēro ilgāku laiku, līdz abi topošie vecāki jūtas veselāki un spējīgi ieņemt un iznēsāt veselu mazuli.


Šajā rakstā vairākas reizes tiks pieminēts GAPS dzīvesveids. Tikpat labi kā par ieteicamām te varam runāt par SCD (Specific Carbohydrate Diet)  diētu, Paleo diētu vai Weston A. Price uztura ieteikumiem. Nav nozīmes, kā attiecīgo diētu sauc, svarīgi, kādi principi ir tās vai citas diētas pamatā. Un īstenībā liekas pavisam dīvaini, ka veselīgs, pilnvērtīgs, nesabojāts uzturs mūsdienās saucams par diētu.

Arī grūtniecībai sākoties, māmiņai jāturpina ievērot tāda ēdienkarte, kas nodrošina topošo mazuli ar visām viņa augšanai nepieciešamajām uzturvielām, kā arī tās piegādā viņai pašai. Grūtniecības laikā ieteicams ievērot GAPS/SCD, Paleo diētu vai W. A. Price uztura principus, kas ietver mājās gatavotu, uzturvielām bagātu ēdienu lietošanu, izslēdzot rūpnieciski pārstrādātus produktus, cukuru, lielāko daļu ogļhidrātu (graudus, ar cieti bagātos dārzeņus, saldumus uc). 

Par GAPS diētu plašāk var lasīt arī žurnāla "Ko Ārsti Tev Nestāsta" 2016. gada janvāra numurā. Jāņem vērā, ka Sākotnējā GAPS diēta (šī ir organismu dziļi attīroša un dziedinoša diēta) grūtniecības un zīdīšanas laikā nav piemērota, jo tad organisms attīrās, un māmiņas organismā atbrīvojušamies toksīni var nonākt asinīs un pienā.

Arī mazuļa tēvam ieteicams turpināt veselīgo diētu, lai viņa fiziskā un mentālā veselība būtu laba, lai viņš spētu atbalstīt savu partneri gan grūtniecības, gan dzemdību laikā, gan arī pēcdzemdību periodā, kopīgi rūpējoties par savu mazulīti.



Kādi tad ir konkrētie uztura ieteikumi topošajiem vecākiem? Raksta garuma limita dēļ te nav iztirzātas pilnīgi visas uztura un vitamīnu vajadzības grūtniecības laikā un pirms bērniņa ieņemšanas, bet uzsvērtas svarīgākās. Ja Tev ir maz laika un/vai nevēlies iedziļināties pamatojumos un skaidrojumos, dodies uzreiz uz raksta beigām, kur atradīsi ieteicamos un nevēlamos produktus uzskaitītus tabulā.


Labie tauki uzturā

Viens no galvenajiem šīs rakstu sērijas aicinājumiem ir reanimēt taukus. Īpaša uzmanība jāvelta taukiem uzturā, jo tieši tauki un tajos šķīstošie vitamīni piedalās gan sievišķo, gan vīrišķo hormonu līdzsvara, kā arī spermas kvalitātes nodrošināšanā, tātad tiešā veidā ietekmējot auglību. 

Dr Natasha Campbell-McBride apgalvo, ka, bez holesterīna mēs nemaz nevarētu tikt pie bērniem, jo dzimumhormoni organismā veidoti tieši no holesterīna [„Put Your Heart in Your Mouth”, Natasha Campbell-McBride, 2012]. Un tieši bēdīgi slavenais low fat / high carb dzīvesveids lielā mērā var būt saistīts ar neauglības epidēmiju. 

Vēl tikai plānojot bērniņu, svarīgi pieradināt sevi uzturā lietot mazuļa smadzeņu attīstībai tik būtiskos veselīgos taukus, kas būs jāturpina arī visu grūtniecības un zīdīšanas laiku. Jo mazuļa smadzenes, visa nervu sistēma, acis un šūnas lielā mērā veidosies tieši no piesātinātajiem taukiem un holesterīna.

Veselīgie un organismam vajadzīgie tauki: 

  • piesātinātie  tauki - tos satur dzīvnieku tauki, sviests, krējums, olas, kokosriekstu eļļa, utml.
  • nepiesātinātie (mono- un poli-nepiesātinātie) – treknas zivis, zivju eļļa, mencu aknu eļļa, olīveļļa (extra virgin), olīves, sēklas un to eļļas, rieksti un to eļļas, avokado, olas

Uzturā katru dienu jālieto labas kvalitātes mencu aknu eļļa, kā arī ik nedēļu uzturā jābūt mazajām, treknajām zivīm, kas nav audzētas zivju fermās. Mencu aknu eļļa bagātīgi satur taukos šķīstošos A un D vitamīnus. Tieši  taukos šķīstošie vitamīni (A, D, E, K2) kopā nosaka, cik labi organismā uzsūksies visas uzturvielas – olbaltumvielas, minerālvielas un vitamīni. Tāpat šie vitamīni sekmē augļa attīstību māmiņas miesās, ietekmē kaulu blīvumu, sejas struktūras izveidošanos, zobu veselību, nodrošina enerģiju. Smadzenēs ir liela K2 vitamīna koncentrācija, kur tas piedalās nervu šūnu apvalka mielīna sintēzē, ietekmējot arī mentālo un neiroloģisko attīstību. K2 vitamīns arī regulē kalcija izgulsnēšanos kaulos. Tieši dzīvnieku taukos, arī sviestā, krējumā, olās, ir tik svarīgais K2 vitamīns, kas strādā sinerģijā ar A un D vitamīniem.

Eksperimentos ar dzīvniekiem atrasts, ka A vitamīna trūkums var izraisīt spontāno abortu.  A vitamīnam ir būtiska loma augļa šūnu, audu un visu orgānu sistēmu diferencēšanas procesos. Tas vēlreiz uzsver, cik svarīgi grūtniecības laikā (un pirms tās) ir lietot mencu aknu eļļu un dzīvnieku taukus. D vitamīns piedalās augļa plaušu veidošanā, trešajā grūtniecības trimestrī D vitamīns tiek intensīvi  patērēts augļa kaulu veidošanai, tas arī pasargā  jaundzimušo no konvulsijām un sirds mazspējas. Ja māmiņas uzturā D vitamīna mazulim nepietiek, tas tiek paņemts no viņas organisma krājumiem, kā rezultātā samazinās asinsspiediens. Ieteicamā D vitamīna dienas deva ir vismaz 2000 SV (starptautiskās vienības), kas uzņemamas ar mencu aknu eļļu papildus treknajām zivīm, olām, speķim, sviestam uc produktiem.

Latvijā cilvēkiem ir hronisks un dramatisks D vitamīna trūkums organismā, un tas nemaz neizbrīna, zinot vidusmēra ēdienkarti un iedzītās bailes no taukiem (Saules trūkumu vainosim kā pēdējo). Un vēl skumjāk ir, ka ārsti, tā vietā, lai mudinātu cilvēkus lietot uzturā dabiskus D vitamīna avotus (mencu aknu eļļu, treknās zivis, olas uc.), ar vieglu roku izraksta recepti sintētiskajam D vitamīnam. Bet, kamēr D vitamīna rādītājs asinīs nav virs 50-60 ng/mL vienībām, tikmēr D3 vitamīns ir jāpapildina uzturā, izvēloties pašu efektīvāko D3 vitamīna aptiekas produktu. Lai pēc tam var lietot ar D vitamīnu bagātu uzturu.

Vai zināji, ka pēc eksperimentiem ar žurkām E vitamīns sākotnēji tika nosaukts par auglības jeb fertilitātes faktoru, jo tās nespēja vairoties bez šī vitamīna? Vēlāk tas tika pārdēvēts par tokoferolu, kas grieķu valodas tulkojumā ietver vārdu „dzemdības”. E vitamīna nozīme cilvēka auglības un reprodukcijas procesos gan vēl pētāma. E vitamīnu bagātīgi satur dzīvnieku tauki (īpaši ganībās augušu lopiņu), tai skaitā sviests, kā arī sēklas, rieksti, svaigi augļi un dārzeņi.

Tā vietā, lai baidītos no trekniem ēdieniem un holesterīna, grūtniecības laikā veselīgie tauki būtu jāēd vairāk nekā parasti, jo puncī augošajam mazulim tie ir ļoti nepieciešami viņa attīstībai –  katrai šūnai, nervu, acu, smadzeņu, kaulu attīstībai. Vai zināji, ka smadzeņu sastāvā ir ap 60% tauki, no kuriem puse ir omega-3 taukskābe DHS, savukārt acu audu sastāvā ir 50% DHS omega-3 taukskābes? Tāpēc ar omega-3 taukskābēm bagātas zivju eļļas lietošana ikdienā ir tik būtiska. DHS taukskābes bagātīgi satur mencu aknu eļļa, auksto ūdeņu zivis (lasis uc.), olas, orgānu gaļa (aknas). Topošais mazulis šos svarīgos taukus savai attīstībai dabū no māmiņas uztura, bet, ja taukskābju daudzums uzturā nav pietiekams, tad tās var tikt paņemtas arī no māmiņas smadzenēm. Tas var būt par iemeslu māmiņas pēcdzemdību depresijai.

Latvijas iedzīvotāju vidējais omega-6/omega-3 taukskābju attiecības rādītājs ir 12/1. Lieliski, ja vēl pirms grūtniecības izdodas panākt ideālo omega-6/omega-3 taukskābju attiecību 1/1 organismā.

Mātes miesās esošā augļa augošajam organismam tik vajadzīgie labie tauki atrodami arī augu valsts produktos - labas kvalitātes auksti spiestā olīveļļā,  kokosriekstu eļļā, avokado, riekstos, linsēklās utml.

   

Olbaltumvielas 

Tikpat svarīgi ir organismam piegādāt olbaltumvielas, kas ir gaļas, olu, siera, piena, zivju un citu produktu sastāvā. Īpaši jāuzsver, ka regulāri jāēd aknas un citi dzīvnieku orgāni (sirds, mēle utml.). Aknas ir lieliskākais folātu, dzelzs, B1, B6 un B12 vitamīnu, visu četru taukos šķīstošo vitamīnu (K, E, D, A – tos tieši tā viegli atcerēties), cinka un citu būtisku uzturvielu avots. Cinks jo īpaši svarīgs vīrieša spermas kvalitātei. 

Olbaltumvielām bagāti arī rieksti, sēklas, pākšaugi, tikai to labākai biopieejamībai organismā, tos visus pirms lietošanas uzturā ieteicams mērcēt (lai neitralizētu fitīnskābi, fermentu inhibitorus un citus komponentus, kas traucē uzsūkties barības vielām).

Atkāpe par sintētisko Folskābi, ko ārsti iesaka teju katrai grūtniecei. Folskābes sāļi Folāti ir vitamīni, kas nepieciešami DNS un jaunu šūnu veidošanai, tātad būtiski augļa attīstībā. Folāti pasargā no spontānā aborta, mentālās atpalicības, orgānu deformācijām un spina bifida. Taču folskābe ir sintētiska ķīmiska viela, kas nav atrodama ne pārtikā, ne cilvēka organismā.  Sintētiskā folskābe, atšķirībā no tās dabiskā folātu izomēra, nespēj šķērsot placentu. Tāpēc vislabāk folātus uzņemt ar uzturu – aknām, pākšaugiem, zaļajiem lapu dārzeņiem.

Taurīns ir organismā visvairāk izplatītā aminoskābe. Sērs aminoskābes taurīna sastāvā ir nepieciešams augļa nervu sistēmas un smadzeņu attīstībai. Jau minēts, cik būtisks organismā ir holesterīns. Vēl joprojām ir neskaidrs, vai auglis spēj pats veidot holesterīnu, bet ir noskaidrots, ka to var piegādāt mātes organisms. Tieši sērs ar sulfurēšanas reakcijas palīdzību, nodrošina hormonu, neiromediatoru un holesterīna transportu no mātes organisma uz augli, jo īpaši uz smadzenēm. Sērs bagātīgi atrodams olās, aknās, svaigpienā un sierā.


Svaigs pilnpiens un tā produkti

Meklē svaiga, nepārstrādāta, ekoloģiska piena produktus no vietējām zemnieku saimniecībām. Svaigpiens ar augstāko tauku saturu, no tā gatavots sviests, jogurts, kefīrs, siers un krējums nav salīdzināmi ar rūpnieciski pārstrādāto, pasterizēto produktu analogiem.

Svaigpiens  satur  olbaltumvielas (A1 un A2 kazeīns), piena cukuru laktozi, piesātinātos sviesta taukus, kā arī fermentus, kas palīdz sašķelt un asimilēt visas šīs uzturvielas. Tāpat piens ir svarīgs minerālvielu (kalcijs, fosfors, magnijs, dzelzs uc), vitamīnu (B6, B12, C, A, D, K, E uc) un omega-3 un omega-6 taukskābju avots. Bez tam svaigpiens satur vairāk kā 20 aminoskābes, kā arī simtiem dažādu probiotisko un pienskābo baktēriju veidu (lactobacillus, acidophilus, bifidus uc), kas tik nepieciešamas optimālai piena sagremošanai. Šīs baktērijas arī aizsargā pienu, nogalinot pienā potenciāli esošās slimības izraisošās baktērijas. Tātad pilntauku svaigpiens ir lielisks produkts veselībai.

Latvijā esam priviliģēti, jo svaigpienu varam nopirkt lielveikalā, bet šāds luksuss nav pieejams visur pasaulē, piemēram, Īrijā zemnieki izveidojuši Raw Milk kustību, un, tikai tai pateicoties, Īrijā tagad zemnieks drīkst pārdot svaigpienu. Norvēģijā veikalu plauktos joprojām tikai pārstrādāts, pasterizēts, homogenizēts piens un tā produkti.

2017. gada marta žurnālā "Ko ārsti tev nestāsta" lasi manu rakstu par svaigpiena devumu veselībai un to, ko organismam nodara rūpnieciski pārstrādāts, piena izstrādājums, 
kas ir reiz tik veselīgā piena vāja, bāla un nedzīva atblāzma.



Labās baktērijas

Svarīgi pakāpeniski iekļaut uzturā fermentētos/skābētos/raudzētos produktus (skābēti kāposti, skābēti dārzeņi, kefīrs, jogurts utml). Šie produkti nav izvēles kategorijā, bet tiem obligāti jābūt topošo vecāku un grūtnieces (un ikviena cilvēka) ēdienkartē. Skābētie (fermentētie) produkti un tajos esošās organismam draudzīgās baktērijas gādās par optimālu gremošanu un uzturvielu asimilēšanu, piegādās topošajam mazulim K2 vitamīnu, B vitamīnus un citus attīstībai nepieciešamos faktorus. Vajadzības gadījumā var izmantot arī labas kvalitātes probiotiķus kapsulās vai tabletēs. Tomēr, ir vērts atcerēties, ka karotē skābu kāpostu ir 100 reizes vairāk probiotisko baktēriju nekā augstas koncentrācijas labo baktēriju kapsulu pudelē.


Kauliņu buljons un zupas

Kauliņu buljons ir lieliskākais uzturvielu koncentrāts un pamats vairākām dziedinošajām diētām. Fileja no uztura vērtības viedokļa ir pati mazvērtīgākā dzīvnieka daļa, bet kauli, āda, skrimšļi, tauki, cīpslas, orgāni (mēle, aknas, sirds uc), ir vērtīgākais dzīvnieka organismā, un tieši no šiem jāvāra buljons. Piemēram, vistas buljons būtu jāvāra, arī izmantojot vistas galvu un kājas ar visiem nagiem. Jo ilgāk buljonu vāra, jo pilnīgāk buljonā ir sadalījušās visas uzturvielas - olbaltumvielas (līdz aminoskābēm), ogļhidrāti (līdz monosaharīdiem) un tauki (līdz taukskābēm), un tas nozīmē, ka šo vielu uzsūkšanās zarnu traktā un šūnās notiks ļoti ātri. Svarīgākās aminoskābes, kas atrodamas kaulu buljonā, ir prolīns, glicīns, glutamīns un alanīns, un tām katrai ir svarīgas funkcijas organismā.

Viss, no kā mūsu vecmammas vārīja auksto gaļu jeb galertu (cūkas ausis, šņukurs, kājas uc), ir arī lielisks kolagēna avots, savukārt kolagēns ir saistaudu galvenā sastāvdaļa, pamatviela ādas skaistumam, locītavu veselībai utt. Ne velti skaistuma vārdā mēs maksājam lielu naudu par krēmiem, kam sastāvā kolagēns. Nemest laukā, bet apgrauzt un sagrauzt kauliņus un skrimšļus, ir daudz lētāks un veselīgāks veids, kā parūpēties arī par ādas skaistumu un jaunību. Skrimšļi arī satur glikozamīnu, kas tik ļoti vajadzīgs locītavu veselībai. Buljona vārīšanas laikā visas šīs vērtīgās vielas nonāk ūdenī un kļūst organismam viegli biopieejamas. Lietojot ikdienā kaulu/skrimšļu buljonu, visas uzturvielas palīdz atjaunoties šūnām un padara mūs veselākus, dodot iespēju sagaidīt arī veselu mazuli. Kaulu buljons būtu jāēd, gan gatavojoties mazuļa ieņemšanai, gan arī grūtniecības laikā, kā arī mazulīti zīdot.

Lasi te, kā gatavot Curantur.lv vistas kauliņu buljonu GAPS gaumē.


 

Dārzeņi, augļi, zaļumi

Ideālajā gadījumā vietējie bioloģiski audzētie dārzeņi, augļi, zaļumi nodrošinās ar šķiedrvielām, vitamīniem, mikroelementiem. Arī šai ziņā mūsu Latvija jāmin kā lielisku iespēju zeme – ne vien pašiem izaudzēt dārzeņus, augļus, zaļumus bez ķimikālijām, bet rast tik daudzas un dažādas iespējas tos iegādāties no zemniekiem. Neaizmirsīsim mūsu mežu bagātības – sēnes un ogas.

Svaigi spiestas sulas ieteicamas to mikroelementu, vitamīnu, kā arī šķiedrvielu dēļ. Vislabāk, ja augļu sulas jauc kopā ar dārzeņu sulām. Par pamatu var ņemt burkānu sulu, pievienojot ābolus, ingveru, seleriju, gurķi, piparmētras, biešu lapas, kāpostu utt. Ja oksalātu vielmaiņa organismā ir problemātiska (sk. žurnāla "Ko ārsti tev nestāsta" 2016. gada novembra numuru), tad jāizvairās no pārlieku daudz zaļo lapu izmantošanas (spināti, lapu bietes, lapu kāposti utml.) sulās, jo šie zaļumi bagātīgi satur skābeņskābi un tās sāļus.

Dr Campbell-McBride iesaka svaigi spiestās sulas sablenderēt kopā ar jēlu olu vai tikai dzeltenumu un skābu krējumu (vai sviestu, vai kokosriekstu eļļu), iegūstot veselīgu un barojošu dzērienu GAPS kokteili (GAPS milkshake). Tas reizē organismam piegādā gan veselīgos taukus, gan vitamīnus un šķiedrvielas, gan stimulē žults izdali un līdz ar to arī aknu darbību, mīkstina žultsakmeņus, kā arī palīdz tauku asimilācijai. GAPS kokteilis arī palīdz regulēt cukura līmeņa svārstības asinīs, tātad dod spēku, un ir lielisks palīgs aizcietējumu mazināšanai, tātad normalizē zarnu trakta darbību. Tas jāsāk lietot nelielās devās, pamazām daudzumu palielinot. Kokteilim var pievienot mencu aknu eļļu, tādējādi noslēpjot ne visai patīkamo tās garšu.

GAPS kokteilis

  • 1-2 jēlas lauku olas vai tikai to dzeltenumi
  • Svaigi spiesta sula (dārzeņi/augļi = 50/50)
  • Skābs krējums (varianti - Gī sviests, kokosriekstu eļļa)
  • Visu sablenderē, dzer vislabāk no rīta 30 min pirms brokastīm



Tātad kopumā, gatavojoties grūtniecībai, un  gaidību laikā 85% no ēdieniem jābūt nesaldinātiem – gatavotiem no svaigas gaļas, zivīm, labajiem taukiem, lauku olām, labas kvalitātes treknākā svaigpiena, ekoloģiski audzētajiem dārzeņiem. Atļautie saldumi ietver no riekstu miltiem un žāvētiem augļiem ceptus kārumus, medu un augļus, ko var baudīt starp ēdienreizēm.

Ieteicams fanātiski izvairīties no pārstrādātajiem produktiem (visas paciņas, bundžas, pusfabrikāti), gāzētajiem dzērieniem, cukura, graudaugiem un produktiem ar pārtikas piedevām.  Cukurs veicina un uztur organismā iekaisumu. Cukurs ir arī viens no galvenajiem neauglības un policistiskā olnīcu sindroma (PCOS) cēloņiem. 

Ieteicamie un nevēlamie produkti uzskatāmībai parādīti tabulās.


Ko iekļaut uzturā, plānojot mazuli, un grūtniecības laikā  
  • dzīvnieku tauki 
  • jēra gaļa 
  • ganībās nobarota liellopa gaļa
  • medījumu gaļa
  • lauku putnu gaļa, u.c. 
  • dzīvnieku orgānu gaļa (īpaši aknas) 
  • mājās gatavots buljons no vistas, jēra, liellopa kauliem
  • buljons no zivīm, zivs asakām 
  • lauku vistu  (un citu putnu) olas 
  • nepārstrādāts piens (svaigpiens), treknākais
  • sviests, dzidrinātais sviests (Gī) 
  • skābs krējums, treknākais 
  • raudzētie svaigpiena produkti – pilntauku jogurts, kefīrs u.c.
  • svaigais siers, treknākais
  • olīveļļa (auksti spiesta)
  • kokosriekstu eļļa (extra virgin, auksti spiesta) 
  • sezama eļļa (mehāniski spiesta)
  • linsēklu eļļa (mehāniski spiesta), nedaudz
  • skābētie (fermentētie) dārzeņi 
  • fermentēti augļi, dzērieni, garšvielas
  • mazās, treknās zivis (savvaļas) 
  • mencu aknu eļļa
  • svaigi spiestas sulas 
  • GAPS kokteilis 
  • bioloģiski audzēti svaigi vai tvaicēti dārzeņi (tvaicētus vislabāk ēst kopā ar taukvielām) ·         bioloģiski audzēti svaigi augļi 
  • mērcēti rieksti
  • mērcēti pākšaugi (zirņi, lēcas uc.)
  • diedzēti graudi 
  • nerafinēta sāls
  • dažādas garšvielas 
  • filtrēts ūdens gatavošanai un dzeršanai 
  • zāļu tējas

 

Kas jāizslēdz no ēdienkartes, domājot par savu un mazuļa veselību  
  • rūpnieciski pārstrādātie produkti (visas paciņas, bundžas, mērces, pusfabrikāti utml.) 
  • pārstrādāta gaļa un desas
  • intensīvajā lauksaimniecībā ražotas olas, gaļa, zivis
  • baltie milti un to izstrādājumi - cepumi, kūkas 
  • pārstrādāts, pasterizēts, homogenizēts piens
  • samazināta tauku satura piens, vājpiens 
  • sausais piens, piena pulveris 
  • baltie rīsi 
  • gāzētie dzērieni 
  • rafinētie saldinātāji – cukurs, dekstroze, glikozes, fruktozes sīrups, aspartāms
  • augļu sulas pakās
  • kafija, tēja 
  • šokolāde ar zemu kakao saturu 
  • smalkā sāls (var saturēt alumīniju) 
  • cepamais pulveris (var saturēt alumīniju) 
  • proteīna pulveris 
  • rafinētās augu eļļas (no sojas, kukurūzas, saulespuķēm, kokvilnas sēklām, rapšiem utml.)         ekstrudētās brokastu pārslas 
  • nepareizi sagatavoti rieksti, graudi, sēklas (nediedzēti, nemērcēti) 
  • konservēti, apsmidzināti, vaskoti augļi un dārzeņi 
  • ģenētiski modificēta pārtika  (soja, rapsis, kukurūza) 
  • mākslīgās pārtikas piedevas kā  MSG (monosodium glutamate), hidrolizētie augu proteīni  utml. (tie atrodami sausajā s zupās, mērcēs, buljonos, komercializētajās garšvielās) 
  • fluorēts ūdens
  • sintētiski vitamīni


Atbildība un rīcība ir atslēgvārdi ceļā uz veselību

Gatavojot rakstu, ļoti skaidri ieraudzīju tiešu sakarību starp komercializēto, noplicināto un no taukiem iztīrīto  ēdienkarti un neauglību, nespēju iznēsāt pilna termiņa grūtniecību, bērnu alerģijām utt. Taču nav obligāti  jābūt neauglības vai citai diagnozei, lai ievērotu šajā rakstā minētos uztura ieteikumus, jo tie noder un palīdz kļūt veselākam ikvienam.

Nereti cilvēkus pārņem panika, apjaušot, cik daudz izmaiņu jāveic ēdienkartē. Jā, izmainīt uztura paradumus par 180 grādiem nav viegls un vienas dienas darbs. Jo īpaši tāpēc, ka esam pieradināti pie rūpnieciski ražotās pārtikas ērtībām, relatīva lētuma un krietna laika ietaupījuma. Taču diemžēl nerēķinām to laiku, ko pēc tam pavadām, staigājot pie ārstiem un meklējot atbildes nespējai ieņemt un iznēsāt mazuli, bērnu alerģiju cēloņus, utml. Jā, meklēt iespējas iegādāties bioloģiski audzētos produktus prasa laiku un  enerģiju un, protams, tas ir arī dārgāk. Bet te atkal izvēlamies nerēķināt, cik daudz dārgāk izmaksā gan katrai ģimenei, gan valstij kopumā cīņa ar esošā fast food – low fat – high carb dzīvesveida sekām – neauglību, nespēju mazuli iznēsāt, slimiem, alerģiskiem bērniem un neveseliem mums pašiem.

Nē, es neapgalvoju, ka tikai ar ēdienkartes izmaiņām vien mēs atrisināsim visas veselības problēmas.  Bet  ēšanas paradumu maiņa var dot ļoti daudz uzlabojumu – labāku veselību visiem ģimenē.  Laiks, kas sākotnēji tiek patērēts, gādājot par veselīgu un pilnvērtīgu uzturu, ilgtermiņā laiku ietaupa, jo nav jāsēž rindās pie ārstu kabinetu durvīm. Tāpēc katrs mazais solis ir būtisks. Un, ja nav pieejama ekoloģiski audzētā pārtika, tas lai nav kā attaisnojums nedarīšanai. Jo ļoti daudz labu izmaiņu veselībā var gūt, arī pērkot lielveikalā pieejamos produktus. Tirgū varam iegādāties kaulus buljonam, skābi kāposti un citi lieliski produkti mums ir viegli pieejami,  tie nav dārgi un to kvalitāte ir laba, salīdzinot ar tendencēm pasaulē.

Raksta mērķis nebūt nebija parādīt, cik viss ir slikti un nepareizi, uzkraujot vainas sajūtu, bet tieši otrādi - rādīt, ka ir ceļš laukā no veselības problēmām. Jā, šeit apkopotā informācija pilnīgi noteikti aicina uz darbu, uz reālu rīcību savas, kā arī plānoto un jau esošo bērnu veselības labā. Tieši mūsu dramatiski sliktā veselība ir īstais strupceļš, nevis produkti, kas nav pieejami. Atbildība un rīcība ir atslēgvārdi ceļā uz veselību.

Lai izdodas kļūt veseliem pašiem un radīt veselus bērnus! 

Nākamajā rakstā lasi  - Ko ēst māmiņai zīdīšanas laikā

Lasi arī šo rakstu Vai jābaidās no A vitamīna?


Raksta gatavošanā izmantotie avoti

  • ”Gut and Psychology Syndrome: Natural Treatment for Autism, ADD/ADHD, Dyslexia, Dyspraxia, Depression,Schizophrenia”, Natasha Campbell-McBride, 2010
  • „Put Your Heart in Your Mouth”, Natasha Campbell-McBride, 2012
  • „The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care”,  SallyFallon Morell, 2013
  • „Nutrition and Physical Degeneration: A Comparison of Primitive and Modern Diets and Their Effects”, Weston Price, 2010  
  • Lekcija "Preconception and Pregnancy", Natasha Campbell-McBride, WAPF 2nd conference, Limerick, Ireland, 07.02.2016
  • www.gaps.me
  • http://www.westonaprice.org
  • Weston A. Price Foundation flyer „Principles of Healthy Diets”, http://www.westonaprice.org/translations/principles-of-healthy-diets-latvian-translation/
  • http://www.westonaprice.org/beginner-videos/raw-milk-video/?gclid=CJuK0-fUmtICFQoA0wodroMDag
  • http://www.gapsdiet.com/pregnancy-and-baby.html
  • http://www.drstephaniedaniel.com/
  • http://functionalmedicinesf.com/wp-content/uploads/DFF-Baby-Brains-are-made-of-fat.pdf
  • https://www.eatyourbeets.com/gaps-diet/gaps-and-breastfeeding/
  • http://www.westonaprice.org/childrens-health/diet-for-pregnant-and-nursing-mothers/
  • Conscious Club Dr Natasha Campbell-McBride, https://www.youtube.com/watch?v=ns1S4Belecg
  • „Nourishing Broth: An Old-Fashioned Remedy for the Modern World”, Sally Fallon Morell, Kaayla T. Daniel, 2014
  • „Nourishing Traditions: The Cookbook That Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictocrats”, Sally Fallon Morell, 2009
  • http://www.westonaprice.org
  • http://www.curantur.lv/gaps/kas-ir-gaps/
  • http://www.curantur.lv/uzturs/weston-a-price-un-wapf/
  • http://www.curantur.lv/uzturs/weston-a-price-un-wapf/ieskats-wapf-2-konference-limerika-2016/params/post/855279/


Iesaku izlasīt

  • „Ceļš uz veselību. Caur virtuvi”, Silvija Ābele, žurnāls „Ko ārsti tev nestāsta”, 2016. gada janvāris, 27.-31. lpp.
  • "Mainām ēdienkarti", Silvija Ābele,  žurnāls „Ko ārsti tev nestāsta”, 2017. gada janvāris, 20.-26.lpp.
  • "Piens un svaigpiens", Silvija Ābele,  žurnāls „Ko ārsti tev nestāsta”, 2017. gada marts. 
  • Grūtniecība ir pilna laika darbs

Silvija Ābele

Veselības, holistiska dzīvesveida un GAPS konsultante



Jaunākie ieraksti

  • GAPS grāmata latviešu valodā ir piedzimusi !
    19. jūl. 2022
  • Kā vēdera problēmas sakārtot ar uzturu
    2. jūn. 2022
  • Daba Cilvēku ir radījusi pilnīgu
    13. okt. 2021
  • "Bieži ar pacientu vienojamies, ka simptomi pēc vakcīnas ir tikai sakritība"
    10. aug. 2021
  • Vīrusa vai Panikas pandēmija? Kad jautājumu ir vairāk nekā atbilžu
    21. jūl. 2020
  • Uzturs maina autisku bērnu uzvedību
    25. apr. 2020
  • Uzturs pārim, plānojot mazuli / Uzturs grūtniecei
    14. feb. 2020

         Ziedot

Kā esi ievērojis/usi, www.curantur.lv netiek izvietotas reklāmas. Es šajā vietnē bez maksas un no sirds dalos ar savām zināšanām un pieredzi ceļā uz prieku un labāku veselību. 

Ja Tev noder www.curantur.lv lasītais, Tu vari manu darbu atbalstīt ar Ziedojumu, lai šajā lapā arī turpmāk nebūtu jāievieto reklāmas. Pateicos Tev par atbalstu. 


Pašlaik Tu lasi sadaļā       UZTURS / Uzturs auglībai un mazuļa veselībai

Visi raksti šajā sadaļā

  • 1/4. Reanimējam taukus
    3. mar. 2017
  • 2/4. Topošo vecāku ēdienkarte
    16. mar. 2017
  • Vai jābaidās no A vitamīna?
  • 4. apr. 2017
  • 3/4. Uzturs un ieteikumi māmiņai zīdīšanas laikam
    5. apr. 2017
  • 4/4. Putrām Nē! Tad ko mazulim dot kā papildus ēdienu?
    6. apr. 2017

©2023 - curantur.lv    

Atbildības atruna. www.curantur.lv autore ir ķīmijas zinātņu doktore, uzturzinātniece, uztura speciāliste, GAPS uztura konsultante, ārstniecības persona, bet nav ārste. Viss, ko lasi šajā vietnē, atspoguļo www.curantur.lv autores zināšanas un personīgo pieredzi.  Šī informācija nav uzskatāma par medicīnisku ieteikumu un nevar to aizvietot. Ja nolem izmēģināt kaut ko no šeit aprakstītā, tā ir tikai un vienīgi Tava atbildība. Izvēlies būt vesels!